Nye sanksjoner rammer kryptoselskap og russisk oligark

USA innfører sanksjoner mot kryptoselskapet Bitriver, kretsen rundt oligarken Konstantin Malofejev og ytterligere en bank.

Konstantin Malofejev under et intervju i Moskva i fjor høst.
Publisert: Publisert:

De nye sanksjonene i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina ble annonsert av USAs finansdepartement i en pressemelding onsdag kveld.

Bitriver, som driver med utvinning av kryptovaluta, er et av selskapene som rammes.

Kryptoselskapet ble startet i Russland i 2017, men er kontrollert fra Sveits gjennom et holdingselskap, ifølge pressemeldingen. 10 russiske underselskaper som kontrolleres eller har opptrådt på vegne av Bitriver rammes også.

«USA er forpliktet til å sikre at ingen eiendel, uansett hvor kompleks den er, blir en mekanisme som gjør at Putin-regimet kan veie opp for virkningen av sanksjoner», skriver finansdepartementet i pressemeldingen.

Les også

Russland nærmere teknisk konkurs – betalte i rubler

Vil ramme siktet oligark

Konstantin Malofejev har allerede stått på USAs sanksjonsliste i flere år. Oligarken fikk innført sanksjoner mot seg etter annekteringen av Krim i 2014, da USA beskyldte han for å være en av hovedkilden til finansiering for separatistene øst i Ukraina.

Nå innføres det sanksjoner mot flere av selskapene han er involvert i og personer knyttet til disse selskapene. USA mener at Malofejev har brukt noen av disse til å omgå sanksjonene mot han. Samtidig rammes selskaper som USA hevder at brukes til å spre prorussisk propaganda.

Sønnen til Malofejev er nå også ført opp på sanksjonslisten, i tillegg til at Malofejev selv er oppført på sanksjonslisten med enda en ny begrunnelsen knyttet til situasjonen nå

Påtalemyndigheten i USA siktet tidligere denne måneden Malofejev for forsøk på å omgå sanksjonene, blant annet ved å ansette amerikanere ved TV-stasjoner i Russland og Hellas og prøve å kjøpe en TV-stasjon i Bulgaria.

Les også

Russland vil saksøke for frysing av valutareserver

Ny bank på sanksjonslisten

USA og andre land har innført sanksjoner mot en rekke russiske banker for å ramme økonomien i landet etter invasjonen. Tilgangen til det internasjonale betalingssystemet Swift er også blitt blokkert.

Nå legges Transkapitalbank til på listen over sanksjonerte anker.

Ifølge amerikanske myndigheter tilbudt sine tjenester til banker i Asia, inkludert Kina, og i Midtøsten og foreslått løsninger for å omgå sanksjoner.

Banken skal blant annet ha tilbudt sine kunder å bruke sitt siste system for overføringer, som er et alternativ til Swift, slik at de blant annet kunne overføre dollar for personer det er innført sanksjoner mot, ifølge finansdepartementet.

Les også

Kina vil knytte tettere bånd med Russland

Publisert:
Gå til e24.no