Tid for å selge?

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley mener det europeiske aksjemarkedet ikke er stedet å være nå.

INGEN VALGREAKSJON: Oslo Børs stiger med over 0,5 prosent tirsdag morgen.
Publisert: Publisert:

En rapport på det europeiske aksjemarkedet fra meglerhuset Morgan Stanley ga en relativt sur stemning på børsene i Europa onsdag. Og Oslo var intet unntak.
Etter en relativt grei start snudde det brått, og hovedindeksen endte tilslutt ned 1,8 prosent til 489,3 poeng.

Selv om Oslo Børs nå er stengt, er det mulig å følge utviklingen på verdens aksjemarkeder på Børs24

Overprisede aksjer?

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley mener det europeiske aksjemarkedet er for høyt priset i forhold til det den mener er mest riktig, og anbefaler sine kunder å redusere sin beholdning med aksjer.

Investeringsbanken bruker tre hovedindikatorer når de regner ut risikoen i aksjemarkedet, og alle disse tre indikerer nå sterkt salg, melder den britiske avisen Telegraph.

Det er første gangen alle de tre indikatorene viser det samme siden dotcom-boblen sprakk, og det har bare sjedd fem ganger siden 1980.

- Vår modell spår en korreksjon på 14 prosent over de neste seks månedene, men det kan være mer seriøst enn det, sier sjefsstrateg Teun Draaismia i Morgan Stanley til Telegraph.

Investeringsbankens tre indikatorer ser på pris i forhold til inntekt hos selskapene (PE), fundamentale forhold som vekst og inflasjon i økonomien, samt risikovilje blant investorer.

Ventet på en unnskyldning

Rapporten ble altså ikke tatt godt imot av investorer på børsene rundt om i Europa, og flere valgte å følge Morgan Stanleys råd og solgte.

- Det er generelt sett den Morgan Stanley-rapporten på det europeiske markedet som er årsaken til fallet, sier sjefsstrateg Kim Evjenth i Kaupthing til E24.

- Det er typisk at markedet bare venter på en unnskyldning nå, og det bare letes etter ett eller annet, sier Evjenth.

Han har ingen tro på at dette er starten på en lengre korreksjon i markedet.

- Jeg ser ingen grunn til at fallet skal fortsette. Dette fordi markedet fortsatt er billig og de fundamentale faktorene er der, sier han.

Ingen sikre havner

Til tross for tro på videre oppgang, vil ikke Evjenth sikte ut sikre kort i aksjemarkedet fremover.

- Det er aldri noen "safe bets" i markedet, men når vi får en liten skrell så lønner det seg ofte å kjøpe de som faller mest, sier Evjenth. Han vil heller ikke si noe om hvor langt ned det vil gå før det snur.

- Jeg vet ikke hvor lang tid det vil da, erfaring tilsier at det kan ta alt fra en dag til et par uker, sier han.

Renteheving i EU

Den europeiske sentralbanksjefen (ECB) satte som ventet opp renten til fire prosent onsdag.

I tillegg til å peke på rapporten fra Morgan Stanley, trekker aksjestrateg Jens-Morten Wembstad i Danske Capital frem rentefrykten som en forklaring på hvorfor markedet sviktet.

Markedet var spent i forhold til kommentarer fra sentralbanksjef Jean-Claude Trichet om en eventuell innstramming av økonomien og hyppigere rentehevelser.

Trichet sa derimot ikke at sentralbanken vil utvise særlig aktsomhet ("vigilance") fremover, noe som ikke tyder på at det kommer noen renteheving i juli.

Opptur for Altinex

En av få oppturer onsdag var det oljeselskapet Altinex

OSE

ALX

som sto for. Aksjen steg 3,8 prosent til 1,93 kroner etter å ha meldt om at

Hungtington-funnet i Nordsjøen er større enn tidligere antatt.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om