EIVIND REITEN: Frykter norsk industridød

Eivind Reiten spår at titusener av norske industriarbeidsplasser kan forsvinne i kjølvannet av finanskrisen. Eksportindustrien blir nå kraftig skviset av offentlig sektor, mener han.

Hauge Jon
  • Ulf Peter Hellstrøm - Aftenposten
Publisert:,

Den tidligere Hydro-sjefen får langt på vei medhold av andre ledere.

–Skru alarmklokkene på, mener lederen for interesseorganisasjonen Norsk Industri.

Advarer

Finanskrisen tar knekken på eksportbedrifter verden over. Også i Norge sliter selskapene, etter flere år med vekst under oppsvinget i Kina og resten av verdensøkonomien.

Nå er meldinger om nedleggelser – blant annet i Aker Verdal – bare ett av symptomene på de akutte problemene. Den tidligere statsråden og konsernsjefen Reiten advarer mot å føre en motkonjunkturpolitikk som trolig forverrer problemene for privat sektor.

–Det skjer en avindustrialisering av Norge i et ganske høyt tempo, nesten uten politisk debatt. Det samme skjer langt på vei over det meste av Europa, mener Reiten. Han er fersk styreproff, og har overtatt vervet som styreleder i Norske Skog.

–Og hvorfor har vi denne avindustrialiseringen?

–Det er rett og slett fordi det rike norske samfunnet kan tillate seg å skvise ut eksportindustrien sin. Prisen vi betaler, er mindre mangfold i privat sektor. Og vi får mindre dynamikk og kraft til å omstille oss i fremtiden når private bedrifter erstattes av en rik offentlig sektor. Omveltningen fører til at mange utstøtes fra arbeidsmarkedet. Du greier ikke alltid å omskolere industriarbeideren til hjelpepleier. Det er en dramatisk omstilling vi snakker om, mener Reiten.

Hele den vareproduserende delen av vår eksportindustri er på vikende front. Norge kommer etter alt å dømme ut av denne finanskrisen med en enda svakere konkurransekraft enn før.

–Mister bredden
Når Norge kommer seg bedre gjennom finanskrisen enn mange andre land, skyldes det ikke minst at vi allerede har en meget stor og velstående offentlig sektor som ikke blir særlig rammet av krisen. Vår rike stat kan hjelpe til med å holde hjulene i gang. Det er bra, men eksportindustrien får det faktisk enda tøffere, fordi kostnader og lønninger holder seg høyere enn i økonomier som må gjennom en tøffere kur.
Vi utvikler over lengre sikt en stadig mer ensidig næringsstruktur her i landet, og jeg synes det er overraskende at vi ikke har mer debatt rundt denne avindustrialiseringen enn vi faktisk har, sier Reiten.
Norsk Hydro, Yara og Norske Skog er blant de mest internasjonale norske bedriftene. Reiten er opptatt av at både Norge og Europa har et gigantisk konkurranseproblem i forhold til andre verdensdeler, særlig Asia. –Vår konkurransekraft svekkes fra kvartal til kvartal. Det gjør dermed også vår evne til å opprettholde vår industrielle basis.

Få satser i Norge
Det er langt mellom de store konsernene som har store investeringsplaner i Europa – og enda lenger mellom dem som har slike planer i Norge, sier Reiten.
–Reitens analyse er riktig, men foreløpig har Norge ikke vært blant verstingene i bruken av krisetiltak. Men det er viktig at vi nå skrur på alarmklokkene. Det skyldes også at norske banker fremdeles ikke fungerer som de skal i forhold til industribedriftene som kunder. Det virker som om de er livredde for å gi lån, sier adm. direktør Stein Lier Hansen i interesseorganisasjonen Norsk Industri.

Ikke imponert
Lier Hansen mener at Statens Finansfond så langt ikke har levd opp til forventningene. Fondet skal bidra til at bankene får tilførsler av frisk kjernekapital. Fondet kommer neppe i gang før i september.
I Norsk Industri er de også skeptiske til flere offentlige ekstraordinære tiltak for å holde hjulene i gang.

–De må ikke investere flere milliarder i offentlig sektor – som bygge- og anleggsvirksomhet – for da gjør de nettopp det som Reiten er redd for, nemlig å forsterke industrikrisen. For da får du en kostnads- og lønnsutvikling som i neste omgang gjør det enda vanskeligere å drive industri, sier Stein Lier Hansen.

E24-LESER: "Hvordan skal egentlig norsk eksportindustri ha en sjanse til å hevde seg i det hele tatt. Arbeiderne har de høyeste lønningene i verden, og skatter og avgifter er de høyeste i verden. Infrastrukturen er den dårligste i Europa."

Les også:


Til forsiden

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. NHO-forbund i klinsj om offentlig ansatte

  2. – Eksportindustrien får det tøft

  3. Norsk Industri: - Dette bør du si i dag, Jens!

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk Industri krever lønnsoppgjør «langt ned på 2-tallet»

  6. - Galimatias å innføre vikarbyrådirektivet