«Cowboyen» lanserte to lån ved lunsjtider – da han gikk av scenen var begge fulltegnet

Crowdlendingselskapet Fundingpartner har fått 1.800 lånesøknader, men innvilget kun 26. – Vi prøver å bli mindre kresne, men vil ikke gi ut mer risikable lån ennå. 

UTFORDRER BANKENE: Geir Atle Bore i Fundingpartner tilbyr små og mellomstore bedrifter en plattform hvor de kan hente penger direkte fra enkeltpersoner som søker god avkastning. Foreløpig er det for få verdige låntagere i forhold til investorer.
Publisert: Publisert:

Torsdag lanserte Fundingpartner to nye bedriftslån, det 25. og 26. i deres ni måneder lange levetid.

Det ene til et rekrutteringsselskap, det andre til en digital plattform for netthandel. Da Fundingpartner-sjef Geir Atle Bore gikk av scenen på konferansen Securities Disrupted i halv tre-tiden, var begge millionlånene fulltegnet.

– Det ene tok én time, det andre omtrent to. Tidligere har vi fylt opp et lån på kun fem minutter, men det var også langt mindre, sier han.

Venter med høyere risiko

«Cowboyen», som gründeren ble kalt av arrangementets konferansier, søker å bryte opp markedet for lån til små og mellomstore bedrifter (SMB).

Selskapet kobler sammen bedrifter som trenger lån, og som vanligvis ikke ville fått det hos en tradisjonell bank, med investorer som søker et nytt sted å putte pengene sine.

Les også

Crowdfundingselskapene mener regjeringen stopper pengestrømmen

Renten på de utstedte lånene ligger mellom 7 og 12 prosent, avhengig av risikoklassen. Enn så lenge har ikke Fundingpartner gitt lån i deres øverste risikoklasse, med rente på mellom 15 og 20 prosent.

– Vi tror ikke våre investorer er godt nok kjent med konseptet ennå, så vi vil lære dem opp via mindre risikable prosjekter først. Får vi en smell med et mislighold nå, vil det slå hardere. Derfor venter vi litt med den kategorien. Men vi ønsker å gjøre mer av det i fremtiden, sier Bore.

Mindre kresne

Foreløpig er det på låntagersiden de har mest å hente, sier den tidligere McKinsey-juniorpartneren.

De har fått over 1.800 lånesøknader, men kun 26 av dem har møtt Fundingpartners krav.

– Vi prøver å bli mindre kresne. Foreløpig har vi fokusert på det vi kan og deretter ta ett og ett steg og utvide bransje for bransje. Men da må vi forstå bransjen og det er ikke alltid like lett. Ta handel med fiskekvoter for eksempel. Det er ekstremt innviklet, så da måtte vi bare si til lånesøker at «beklager, vi kan ikke gi denne typen lån ennå».

Begge torsdagens lån er innenfor nye bransjer, og av det litt «kulere» slaget, mener gründeren. Hittil har mye handlet om eiendomsprosjekter.

Et annet annerledes lån ble gitt til filmproduksjonsselskapet 4 ½ for finansiering av «Ut og stjæle hester». Selskapet har brukt Fundingpartner til å hente penger enda en gang etter det, og ifølge Geir Atle Bore er det flere filmlån i vente.

Les også (Dine Penger+): Slik kan du tjene penger på andres forbrukslån

Pareto-samarbeid

Som et resultat av et ønske om å utvide på låntagersiden, inngikk Fundingpartner nylig samarbeid med Pareto Bank.

Samarbeidet går ut på at bedrifter som kommer til Pareto Bank og ber om lån på under ti millioner kroner blir videreført til Fundingpartner, såfremt det er en god kombinasjon.

Pareto Bank får en andel av inntektene hvis søknaden blir innvilget.

– I dag er det for få lån, så jo flere, jo bedre. Men hvis Pareto kommer til oss med masse gode prosjekter i morgen, kan det være vi plutselig har et problem på investorsiden. Vi er bindeleddet mellom de to sidene og jobber derfor for at det skal være en god balanse.

Samarbeidet mellom FundingPartner og Pareto Bank forutsetter godkjennelse fra Finanstilsynet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om