– Finansministerens jobb blir mer krevende

Siv Jensens etterfølger i finansministerposten kan få en krevende oppgave, mener sjeføkonomer. Aldrende befolkning øker Norges utgifter, og det vil ikke være like mye oljepenger å ta av.

MER KREVENDE: Sjeføkonomene i DNB, Handelsbanken og NHO mener det blir mer krevende tider for Siv Jensens etterfølgere i finansministerposten, for oljepengebruken vil etter hvert måtte toppe seg, mens utgiftene fortsetter å øke.
Publisert:

– Finansministerens jobb blir mer blir mer krevende i årene som kommer enn de årene som har gått, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun mener det blir mindre rom for å drysse oljepenger over økonomien for finansministeren som tar over etter Siv Jensen (Frp).

Det er ennå ikke klart om det blir Høyre, Venstre eller KrF som overtar posten etter Frp, men VGs kilder nevner utdanningsminister Jan Tore Sanner (H) som en mulig kandidat.

Siv Jensen kunngjorde mandag at FrP går ut av regjeringen. Hun har hatt statsrådposten siden 2013, en periode hvor den årlige oljepengebruken har vokst fra 152 til 244 milliarder kroner (målt i 2020-priser), eller rundt 17 prosent av utgiftene på neste års statsbudsjett.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Oljefondet har blitt doblet i verdi, til over 10.000 milliarder kroner, i denne perioden.

Les også

Statens finanser er under press: – Vi må øke skattetrykket

– Må redusere oljepengebruken

Den kraftige veksten i fondet har gitt politikerne rom til å bruke mer oljepenger, men likevel holde seg godt innenfor regelen om hvor stor andel av fondet som kan brukes hvert år.

– Vi har hatt en veldig sterk oppgang i handlingsrommet. Det har vært plenty med penger til gode formål, men nå ligger det an til en mindre oppgang i oljepengebruken, sier Haugland.

Regjeringen har selv varslet at Norge er inne i en ny fase hvor rommet for økt bruk av oljepenger er «svært begrenset». En av årsakene er at Oljefondets verdi vil øke saktere fremover fordi oljeinntektene vil bli lavere enn tidligere.

– Ser vi litt lenger frem må vi tenke på å redusere oljepengebruken som andel av økonomien. Det blir en mer krevende oppgave å holde tilbake på oljepengebruken og kutte i større grad enn tidligere, sier Haugland.

– Budsjettene blir mindre romslige

Hun får følge av sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Utfordringen er det finansministeren opplevde på slutten. Budsjettene blir mindre romslige fremover enn det de har vært. Treprosentregelen gjør at man ikke kan ta ut like mye som tidligere. Det begrenser budsjettene i ganske stor grad, sier hun.

Handlingsregelen sier at bruken av oljepenger normalt ikke skal overstige tre prosent av fondets verdi.

– På lenger sikt vil befolkningen eldes og det øker utgiftene, som anstrenger budsjettene ytterligere, sier Due-Andresen til E24.

– I tillegg kommer klima stadig sterkere opp på agendaen. En utfordring blir hva Norge skal drive med etter oljen, sier hun.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Tror medvinden opphører

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener at oljepengebruken er nær taket, som andel av verdiskapingen i Norge.

– Det mest krevende med finansministerjobben er å gå fra den kraftige medvinden vi har hatt, der du alltid har kunnet hente noen ekstra milliarder i Oljefondet, til at dette opphører, og du risikerer å måtte kutte i velferden eller øke skattene for å få budsjettet til å gå opp, sier han.

– Det kan bli mer krevende å være finansminister i årene foran oss enn i årene bak oss?

– Det kan tenkes at etterfølgerne opplever at det blir tyngre å være finansminister enn det har vært for Siv Jensen, sier han.

Aldring og omstilling

Dørum peker på flere makro- og statsfinansielle utfordringer som Norge står overfor:

  • aldring av befolkningen, som senker vekstevnen og veksten i skatteinntektene samtidig som den øker statens utgifter
  • det er ventet lavere fart i oljevirksomheten, noe som gir lavere inntekter til staten og svakere vekst i Oljefondet, og dermed lavere vekst i Oljefondets bidrag til statsbudsjettet
  • Norge må gjøre en storstilt omstilling bort fra oljevirksomheten over til andre jobber
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

– Som krydder ser vi også noe mer proteksjonisme globalt, og lavere vekst i landene rundt oss som kan føre til lavere vekst i eksportnæringene, sier Dørum.

– Digitalisering og globalisering gir både trusler og muligheter. Digitalisering kan gjøre oss mer effektive, for eksempel i eldreomsorgen, men kan også true skattegrunnlaget vårt fordi norske selskaper møter konkurranse fra utenlandske selskaper med andre forretningsmodeller, som Airbnb, Facebook og Amazon, legger han til.

Det blir en viktig oppgave for fremtidige finansministre å forsøke å drive samfunnet mer effektivt, ifølge sjeføkonomen.

– Det vi må gjøre er å sette tæring etter næring og fortsette å effektivisere offentlig sektor, og fortsette å gi insentiver til omstillingen av samfunnet, sier Dørum.

Publisert:
Gå til e24.no