Legger frem tall om én uke: Venter kraftig resultatfall fra Equinor

Analytikerne venter at Equinors fjerde kvartal blir langt svakere enn året før, viser ferske anslag. Justert resultat er anslått å falle med 23 prosent til rundt 31 milliarder kroner.

VENTER NEDTUR: Analytikerne venter en kraftig nedtur for Equinor i fjerde kvartal når tallene kommer 6. februar.
Publisert: Publisert:

Equinor er ventet å levere et justert resultat før skatt på 3,37 milliarder dollar (drøye 31 milliarder kroner) i fjerde kvartal, som er en solid nedgang fra 4,4 milliarder dollar i fjerde kvartal året før.

Det viser ferske anslag som energiselskapet selv har hentet inn fra 25 analytikere.

Et slikt resultat ville imidlertid være en klar fremgang fra tredje kvartal, da Equinor leverte sine svakeste tall siden 2017, med et justert resultat før skatt på 2,59 milliarder dollar, og hvor bunnlinjen var i minus for første gang på to år.

Det justerte resultatet fjerner engangseffekter og «støy» fra resultatet, og er ifølge Equinor et bedre mål på selskapets underliggende drift enn bunnlinjen, som av ulike årsaker kan variere svært mye fra kvartal til kvartal.

Equinor har det siste året vært rammet av svake gasspriser, og har i perioder nedjustert gassproduksjonen for å holde igjen på gassen til tider med bedre priser. I tillegg har det vært en betydelig nedgang i oljeprisen, som i snitt lå på 64 dollar fatet i fjor, syv dollar lavere enn året før (se faktaboks).

Selskapets justerte resultat etter skatt er ventet på 1,2 milliarder dollar i fjerde kvartal, ned fra 1,54 milliarder dollar i fjerde kvartal året før, ifølge konsensustallene.

Equinor oppgir ikke noe anslag for omsetning eller resultat etter skatt, som ofte omtales som «bunnlinjen». Fasiten kommer torsdag 6. februar, da selskapet legger frem resultatet og har kapitalmarkedsdag i London.

Les også

Equinor rammes av svært lave gasspriser: – Mulighet for ganske store svingninger

Fikk trolig mindre betalt

Den lave oljeprisen påvirker både norsk og utenlandsk oljeproduksjon i konsernet, tror analytikerne.

De venter at Equinors norske segment vil ha oppnådd en oljepris på 55,8 dollar i fjerde kvartal, ned fra 59,8 dollar fatet i samme periode året før. Det internasjonale segmentet er ventet å ha oppnådd en oljepris på 53,4 dollar per fat, mot 58,1 dollar per fat i fjerde kvartal året før.

Selskapet venter for øvrig å bokføre en smell på rundt en halv milliard kroner før skatt etter et forlik med kinesiske COSL. Forliket kom i stand etter en konflikt knyttet til at Equinor avsluttet en riggavtale for den ulykkesrammede riggen COSL Innovator og COSL Promoter i 2016, som for øvrig førte til at over 200 mistet jobben.

Venter økt produksjon

Equinors totale produksjon er ifølge analytikerne ventet å ha økt til 2,189 millioner fat per dag i fjerde kvartal, fra 2,11 millioner fat per dag i samme periode året før.

Mens gassproduksjonen er svakt ned fra året før, ventes oljeproduksjonen å ha økt, særlig på norsk sokkel hvor kjempefeltet Johan Sverdrup startet produksjon i oktober. Equinors norske oljeproduksjon er ventet på 620.000 fat per dag i fjerde kvartal, mot 571.000 fat per dag i samme periode året før.

Les også

Australiere hudfletter Equinor etter klima-video

Sverdrup-feltet har trappet opp produksjonen til over 300.000 fat per dag, og står dermed for en solid andel av produksjonen på norsk sokkel. Også oppstarten av Mariner-feltet bidrar positivt til Equinors produksjon, sammen med selskapets oppkjøp av ytterligere 22,45 prosent som gir et samlet eierskap på 46 prosent i Caesar Tonga-feltet.

Derimot har driftsproblemer på Snorre-feltet bidratt til å dempe produksjonen. I tillegg vil Equinors salg av eiendeler i Eagle Ford i USA, med virkning fra 1. oktober, dempe selskapets produksjon med rundt 50.000 fat per dag.

Equinor delte torsdag ut milliardkontrakter knyttet til Bacalhau-feltet (tidligere Carcará) i Brasil, inkludert en kontrakt på minst 6,9 milliarder kroner til en allianse mellom Subsea 7 og Schlumberger-selskapet OneSubsea.

Les også

Subsea 7 får Equinor-kontrakt verdt minst 6,9 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no