Presidentvalget i USA

Nordea Markets: Investorene frykter Trump-exit

Meglerhusets strateger mener presidentvalget i USA allerede i første halvår kan få investorene til å skjelve. De spår at årets valgår vil gi mer børsuro enn vanlig.

TROR PÅ BØRSURO: Valuta- og rentestrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Alle øyne vil være på utfallet av dette årets presidentvalg i USA som blir holdt 3. november i år, skriver Nordea Markets i sine ferske økonomiske prognoser for 2020.

Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen sier presidentvalget blir sentralt for utviklingen i finansmarkedene, og spesielt aksjemarkedet, i år.

– Jeg tror det blir viktig. Markedene er nok fornøyd med Donald Trump som president, selv om han har skapt mye furore med blant annet handelskrigen med Kina, forklarer han overfor E24 på en presentasjon onsdag.

Torsdag ettermiddag kom tall som viste at USAs bruttonasjonalprodukt (BNP) hadde en årlig vekst på 2,1 prosent i fjorårets fjerde kvartal.

– Risikoen er at du blåser opp en boble

Trumps skattereform fra 2017 bidro blant annet til å sende USA-selskapenes inntjening og aksjekursene til værs.

Aktørene i aksjemarkedet frykter dermed en demokratisk seier. Også ved valget av en «sterk demokratisk kandidat», vil markedene reagere negativt i forkant av valget, ifølge Bernhardsen.

– Da vil man begynne å prise inn risiko for at Trump taper valget og det tror jeg er negativt for mer risikofulle investeringer som aksjer. Han har vært for deregulering og presset på for lavere renter, og fått det som han vil, sier strategen.

Finanslegenden George Soros advarte på sin side på toppmøtet i Davos sist uke om at den amerikanske økonomien kan være på vei mot katastrofe. Det som et resultat av at Trump ønsker «å dope økonomien og aksjemarkedet i forkant av presidentvalget i år», påpekte han.

– Det er mer enn hett nok der, ja. Trump har interesse av at ting skal gå dødsbra og at aksjemarkedet skal gå i hundre. Risikoen da er at du blåser opp en boble, og det er nok priset inn i markedet at man har den Trump-effekten der man vet at han vil ha et bra aksjemarked og dermed kommer til å ordne opp, sier Bernhardsen.

Nordea Markets er ikke i tvil om hva som vil skje dersom Trump blir gjenvalgt.

– Forvent mer av den samme politikken, men på steroider, fremheves det.

Les også

Trump: – USA vinner som aldri før

– Sanders vil nok skremme aksjemarkedet litt mer

Bernhardsen påpeker at det vil utgjøre en stor forskjell for børsene dersom Demokratenes kandidat er såkalt «moderat» eller fra den venstreorienterte delen av partiet.

Dette vil bestemmes gjennom primærvalg som starter i februar.

Nordea Markets trekker blant annet frem at Joe Biden er regnet som «moderat», mens både Elizabeth Warren og Bernie Sanders representerer ulike deler av partiets venstreorienterte side.

– Med Sanders, som seiler opp som kandidat, så vil nok aksjemarkedet skremmes litt mer, sier Bernhardsen.

De venstreorienterte kandidatene ønsker blant annet å reversere hele eller deler av Trumps skattereform.

Meglerhusets strateger påpeker at årets valg nok vil «øke volatiliteten i markedet mer en vanlig».

– Ikke bare har Trump, spesielt gjennom sin Twitter-konto, vist seg å ha en større påvirkning på markedet enn for eksempel forgjengeren, Barack Obama, men også den relativt høye sannsynligheten for at den demokratiske kandidaten er fra den venstreorienterte siden kan skape noe nervøsitet.

– Det kan holde volatiliteten noenlunde høy også gjennom første halvår, advarer Nordea Markets.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Nordea Markets
 4. Trump
 5. Bernie Sanders

Flere artikler

 1. Markedet frykter utfallet: Bernie Sanders-seier kan gi aksjesmell

 2. Økonomer om den nye presidenten: Positivt for aksjemarkedene

 3. Nå starter kampen om å bli Trumps utfordrer

 4. Nordea-økonomer: – Aksjemarkedet er fortsatt attraktivt

 5. Jakter trygghet i gull og rentepapirer: – Et spørsmål om hvor man skal gjemme seg