Analytikerne venter kraftig resultatfall for Fredriksens Golden Ocean

Golden Ocean er ventet å tape penger i årets andre kvartal.

Mangemilliardær John Fredriksen kjøpte seg ytterligere opp i Golden Ocean tidligere i år.
Tørrlastindeksen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean må se tilbake på en begredelig start på året, i lys av at inntjeningen til skipene lå fullstendig skadeskutt i flere måneder.

Den siste tiden har situasjonen i tørrlastmarkedet bedret seg markant, men skipene drar fortsatt ikke inn langt over såkalt cash break-even på frakten sin, altså pengenivået som må til for å dekke driftskostnader og gjeldsforpliktelser.

Golden Ocean klarte heller ikke å sikre ytterligere time charter-dekning (lange kontrakter) da markedet var sterkere i fjorårets fjerde kvartal, og har derfor i stor grad vært til stede i det tyngede spotmarkedet i år.

Les også

Herbjørn Hanssons tankrederi tjente 436 mill. i andre kvartal: – Ser at 2020 blir et godt år

Svakere resultater

Tirsdag legger Golden Ocean frem tallene sine for årets andre kvartal og disse er ventet å være preget av tørrlastsituasjonen.

Her er det ventet et driftsresultat på driftsresultat på minus 28 millioner dollar, mot minus 7 millioner dollar i fjor, ifølge gjennomsnittet av estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt blant seks analytikere.

Resultatet per aksje er ventet å lande på minus 0,29 dollar per aksje, mot minus 0,24 dollar per aksje i andre kvartal 2019.

Ser på likviditeten

Tørrlastkollapsen tæret på likviditeten til selskapene, samt la press på skipsverdiene.

Analytikere påpeker mandag overfor Infront TDN Direkt at investorene i stor grad vil sette søkelyset på Golden Oceans likviditet, kontantstrøm og hva det kan fortelle om tredje kvartal så langt. Det fremheves også overfor Infront TDN Direkt at 2021 og 2022 bør bli lønnsomme år for Golden Ocean på grunn av et marked i forbedring.

Inntjeningen til de største tørrlastskipene, kalt capesize, ligger mandag på 19.916 dollar per dag, mens «cash break-even» er på rundt 14.000 dollar.

Golden Ocean-aksjen steg mandag 2,63 prosent til kurs 37,44 kroner. Så langt i år har skipsaksjen falt 25,6 prosent. Meglerhuset Kepler Chevreux oppdaterte tidligere mandag aksjen til «kjøp» og jekket opp kursmålet til 54 kroner per aksje, ifølge en oppdatering.

John Fredriksens Hemen Holding kjøpte i januar ved flere tilfeller ytterligere aksjer, og kontrollerer nå 34,97 prosent av de utestående aksjene i rederiet.

Les også

1,5 fornybarmilliarder «forduftet» fra Aker Solutions-aksjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tørrlastindeksen
 2. Baltic Dry
 3. Tørrbulk
 4. Golden Ocean
 5. Oslo Børs
 6. Aksjelive
 7. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Beste start på året noensinne for Fredriksen-rederi

 2. Snuoperasjon for Golden Ocean: Tjente 923 millioner i andre kvartal

 3. Sterkeste tørrlastmarked på ti år: Analytiker venter mer ratehopp

 4. Golden Ocean henter 2,9 milliarder kroner for å kjøpe Fredriksen-skip

 5. Analytikere øyner mer tørrlastbyks på børs