John Fredriksens tankkjempe tjener på sanksjoner

USAs nye sanksjoner mot kinesiske selskaper gjør at rederier som Frontline får bedre betalt. Aksjen steg 7,5 prosent på Oslo Børs torsdag.

John Fredriksen.
Publisert: Publisert:

USA har svartelistet kinesiske rederier som skal ha fraktet iransk olje. Det bidrar til at tankrederier på Oslo Børs får bedre betalt, og tankaksjene steg torsdag.

John Fredriksens tankkjempe Frontline endte opp 7,5 prosent til 84,5 kroner. Også andre tankaksjer steg markant, med Hunter Group opp 3,3 prosent og Okeanis opp 6,1 prosent.

Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities sier tankratene er gått kraftig opp det siste døgnet, noe som gjør at rederier som Frontline får bedre betalt.

– Sanksjonene betyr at befraktere unngår å handle med selskapet (kinesiske Cosco, red.anm.), og dermed går tilbudet av skip effektivt sett ned i spotmarkedet, og ratene opp, sier Mørkedal til E24.

– Kan bli komplett kaos

Pareto Securities skriver i en oppdatering torsdag at de nå forstår at oljetradere allerede har startet å kansellere bookinger på skipene som rammes av sanksjonene.

– Dette er interessant for tankmarkedet, med sannsynligvis en ytterligere «National Iranian Tanker Company (NITC)-hendelse», hvor en rekke skip kan bli ekskludert fra de brede spotmarkedene, skriver meglerhuset torsdag.

Pareto Securities skriver videre at hvis man observerer flere rapporter om ytterligere sanksjoner på kinesiske skipseiere, så kan situasjonen bli til et komplett kaos.

Meglerhuset peker på at en betydelig andel av den globale VLCC-flåten (veldig store tankskip) allerede er ute for scrubber-installeringer og dokking.

Spår ratene videre opp

Mørkedal peker på at sanksjonene fører til at de relevante kinesiske selskapene i mindre grad får utnyttet tankflåten.

– Det er uklart hvor lenge situasjonen vil vare og hvor mange skip som er satt på svartelisten, men det kan være rundt 3–5 prosent av verdens tankflåte, sier Mørkedal.

Mørkedal spår for øvrig at tankratene skal videre opp fremover, særlig på grunn av at de nye miljøkravene til skipsfarten (IMO 2020), som kan ramme tilbudssiden av tankmarkedet. 

Les også

USA innfører sanksjoner mot kinesiske selskaper for Iran-import

Publisert: