Hydro varsler kutt i Valsede produkter: 735 årsverk kan ryke

Fire måneder etter at Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef lanserer selskapet en omfattende restrukturering som også kan ramme norske arbeidsplasser.

Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim avbildet på hovedkontoret utenfor Oslo sentrum
  • Marius Lorentzen
  • Anders Nybakken Kvale
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Da Hilde Merete Aasheim hadde sin første dag i den nye jobben som konsernsjef i Norsk Hydro den 8. mai varslet hun flere grep for å bedre lønnsomheten og bærekraften i konsernet.

Etter at Børsen stengte tirsdag ettermiddag lanserte selskapet en omfattende restruktureringsplan av divisjonen Valsede produkter.

De andre virksomhetene i konsernet er bauksitt og alumina, primærmetall, markedsvirksomhet, ekstruderte produkter og energi.

Planen som nå er annonsert innebærer at opp til 735 årsverk vil forsvinne og selskapet regner med at prosessen vil koste 160 millioner euro, tilsvarende 1,6 milliarder kroner.

Hydro regner med at de vil spare rundt 60 millioner euro (594 millioner kroner) årlig i reduserte personalkostnader.

Hydros virksomhet innen valsede produkter er også i Norge, i Holmestrand og på Karmøy. Her kan også ansatte bli berørt, opplyser pressekontakt Bjørn Skaar til E24. Mesteparten av nedbemanningen skal være gjort innen slutten av 2022.

Valsede produkter er tynne og lette aluminiumsplater som «kjevles ut». De brukes blant annet i bilindustrien, til brusbokser og som plater til bruk i bygg og boliger.

Ifølge Hydro vil tiltakene «styrke lønnsomheten betraktelig» etter at valsevirksomheten «de siste årene levert skuffende økonomiske resultater».

PS! Hydro arrangerer kapitalmarkedsdag den 24. september og varsler at det vil komme flere detaljer under arrangementet.

PÅ FABRIKKBESØK: Statsminister Erna Solberg (t.h.) besøkte Hydro-fabrikken i Grevenbroich som nå rammes av kutt. Her holder hun rammen til en bildør i aluminium som produseres av Hydro på fabrikken sammen med daværende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og forbundskansler Angela Merkel.

Legger ned produksjonslinje på tysk anlegg

Hydro planlegger nå å legge ned deler av folieproduksjonen ved Grevenbroich-anlegget i Tyskland, men det skal også gjennomføres forbedringstiltak på tvers av organisasjonen.

Hydro annonserte i september i fjor at de ville legge ned en annen folielinje innen utgangen av 2019. Til sammen betyr dette at selskapet legger ned 30 prosent av sin samlede foliekapasitet.

– Vår kostnadsposisjon i deler av vår folievirksomhet er for høy, hovedsakelig som følge av arbeidsintensive og manuelle produksjonsprosesser. Vi møter også sterk konkurranse i denne delen av markedet. Som en konsekvens av dette planlegger vi å stenge ned vår hovedlinje for folie, sier Einar Glomnes, konserndirektør for Valsede Produkter i Hydro i børsmeldingen.

Bjørn Skaar i Hydro peker på at anlegget i Grevenbroich er markedsledende innenfor produksjon av trykkplater, men siden mindre og mindre trykkes på papir er det synkende etterspørsel, som gir behov for å tilpasse seg endrede markeder.

Hydro varsler at de som et ledd i planen også vil satse mer på vekstmarkeder som boks- og bilindustrien.

Selskapet har blant annet investert tungt i billinjen på Grevenbroich-fabrikken som produserer ettertraktede aluminiumsprodukter til bilindustrien (se bilde over).

Kostnadene i Norge må også ned

Hydro opplyser at selv om størstedelen av kuttene berører de to konkrete produksjonslinjene i Tyskland, så gjennomgår man nå kostnadsstrukturen, organisasjonen og markedsapparatet i hele divisjonen:

– Det berører alle anlegg. Det er ikke tallfestet noe antall ansatte når det gjelder Holmestrand og Karmøy, men de vil også bli berørt av et krav om å komme ned på kostnadsnivå, sier Skaar.

– Vil det bli en reduksjon i bemanning ved Holmestrand og Karmøy?

– De vil også måtte ned i kostnadsnivå, men så vil det være opp til hvert enkelt verk hvordan de skal ta ned kostnadene. Der vil man ha en prosess med fagforeningene og tillitsvalgte og de ansatte, for å finne ut hvordan man skal gjøre dette på best mulig måte.

– Så legger man også vekt på å finne løsninger hvor overtallighet kan løses med frivillige virkemidler, altså at man lager pakker som er attraktive eller i det minste kan få hjelp til å finne annet arbeid, sier Skaar.

Ny sjef varslet nye grep

Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim har årelang erfaring fra konsernet og da hun tok over lederskapet av konsernet i mai varslet hun flere grep.

I tillegg til en restrukturering og strategisk gjennomgang av divisjonen Valsede produkter varslet Aasheim også at selskapet skal ha en strengere kapitaldisiplin, at forbedringsprogrammene i konsernet skal revitaliseres og at man skal finne nye forbedringsmål på alle forretningsområder.

– Selv om vi fortsatt er optimistiske når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium og Hydro etter hvert som vi går mot et sirkulært lavkarbonsamfunn, må vi erkjenne at vi har utfordringer vi må løse for å styrke resultatene og kontantstrømmen vår, sa Aasheim den gang.

Hydro har også slitt med at Alunorte-anlegget i Brasil har gått for redusert maskin siden i fjor.

Les også

Hydro håper å få gjenåpne avfallsdeponi i Brasil

Les også

Billigere råvarer for Hydro: – Har bedret seg signifikant

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder

  2. Bekymret for Hydros norske valseverk: – Dette er viktige arbeidsplasser

  3. Fagforeninger frykter salg av Hydro-verk: – Mer bekymret enn noensinne

  4. 650 ansatte venter på Hydros avgjørelse

  5. Hydro-sjefen om kritikken mot salg: – Stor respekt for den usikkerheten