- Powerpoint burde avskaffes

Reduserer læringsevnen, sier australske forskere.

ILLUSTRASJONSFOTO
  • E24
Publisert:

Har du noen gang merket at oppmerksomheten svinner hen, hjernen kobler ut og blikket blir glassaktig når sjefen drar frem en ny Powerpoint-presentasjon?

Nå finnes det en vitenskapelig forklaring - Powerpoint og hjernen fungerer ikke sammen, skriver Dinapengar.se, som referer til den australske avisen Sydney Morning Herlald.

- Powerpoint burde avskaffes

En gruppe forskere ved New South Wales University i Australia har undersøkt Powerpoint-fenomenet. De mener å kunne bevise at hjernen har vanskelig for å fordøye informasjon når den blir presentert i i muntlig og skriftelig form samtidig.

Det gjør Powerpoint-presentasjoner spesielt ineffektive hvis det som står skrevet på lysbildearkene er det samme som blir sagt under presentasjonen.

- Bruken av Powerpoint har vært en katastrofe. De burde avskaffes, sier professor John Sweller.

For stort trykk på hjernen

Professoren har utviklet det han kaller den "kognitive belastningsteorien", som dreier seg rundt hjernens begrensninger når det kommer til å bearbeide og beholde informasjon i korttidsminnet.

Forskningen viser at det er bedre å få informasjonen inn enten muntlig eller skriftlig. Når begge utrykksformene brukes samtidig blir trykket på hjernen for stort og det blir vanskligere å forstå budskapet.

Det foreslås at det brukes bilder og modeller i stedet for en punktvis oppramsing av det som samtidig leses opp.

Flere nyheter E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Google med egen Powerpoint-pakke

  2. Bli bedre i Powerpoint

  3. - Multitasking på jobb gjør deg dummere

  4. Professor: Boligkjøpere- og selgere er utsatt for «kognitiv overbelastning»: - I stedet for å sable ned meglerne, burde de applaudere dem

  5. «Følende» protese lansert i Wien