«Fadese» i Opec+ kan gi dramatisk oljesmell: – Kan se priser på 30-tallet

Oljeselskaper risikerer en solid smell i oljeprisen etter at Russland nektet å gå med på Opecs oljekutt. – Vi kan se priser på 30-tallet over kortere perioder, sier analysesjefen i Rystad Energy.

IKKE ENIGE: Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud og Russlands energiminister på møtet i Opec+ denne uken.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljeprisen falt over ni prosent til 45 dollar fatet fredag, det største fallet på mange år, og flere oljeaksjer falt kraftig (se faktaboks). Søndag falt også Saudi Aramco.

Analytikerne i norske Rystad Energy utelukker ikke et kortsiktig fall i oljeprisen til ned på 30-tallet, noe som kan ramme Equinor og andre oljeselskaper hardt.

Årsaken til fallet i oljeprisen er at Opec med Saudi-Arabia i spissen mislyktes med å få med Russland på et kutt i oljeproduksjonen.

– Saudi-Arabia inntok en tøffing-holdning, og gamblet på å få ut et raskt statement uten å ha med Russland på laget, sier analysesjef og seniorpartner Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til E24.

– De gamblet på at Russland ikke turte annet enn å bli med. Det var å spille for høyt, for Russland med sin stolthet ville ikke stikke halen mellom bena og gå med på et slikt pokerspill, sier han.

– Hva venter dere av oljeprisen fremover?

– Etter denne Opec+-fadesen vil oljeprisen neppe gå over 50 dollar i løpet mars måned, sier Nysveen.

Les også

Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet

– Kan se priser på 30-tallet

Bloomberg skriver at enkelte analytikere ikke utelukker et fall til 30 dollar og kanskje helt ned mot 20 dollar fatet, som i så fall vil være den laveste oljeprisen siden rundt årtusenskiftet.

Heller ikke Nysveen kan utelukke et ytterligere prisfall fra dagens nivå, men hvis det skjer, så tror han ikke det vil vare lenge.

– Vi kan se priser på 30-tallet over kortere perioder, kanskje over en uke eller to, hvis Saudi-Arabia nå vil spille «hardball» og øke produksjonen, sier Nysveen.

– Hvis de kommer tilbake med mye av det de kuttet fra desember, og vi i tillegg skulle se forbedringer i Libya slik mer olje kommer ut, da har vi en perfekt storm, og da vil vi kunne se 30-tallet. Men ikke over lang tid, sier han.

Les også

Oljeprisen i fritt fall eller Opec-brudd

– Får se hvor harde Russland vil være

– Vil det kunne skje nå med det første?

– Det vil kunne spille seg ut i løpet av mars. Men vi får se hvor harde Russland vil være. Det kan være at de avventer med å gjøre noe til oljeprisen har blitt enda lavere, sier Nysveen.

Han tror ikke årsaken til at Russland nektet å gå med på Opecs planer om oljekutt var at de ville forsøke å senke prisene for å ramme amerikansk skiferproduksjon. Han tror heller at det har skåret seg i kommunikasjonen mellom to land med mye stolthet.

– Russland vil nok foretrekke å være mer i førersetet overfor Opec. Hvis Saudi-Arabia inviterer dem inn på en diplomatisk måte, tror jeg de kan komme tilbake til forhandlingsbordet, sier Nysveen.

Kilder i Saudi-Arabia sier til blant andre Financial Times at landet nå vil åpne kranene og pumpe langt mer. Det kan altså dempe oljeprisene betydelig, hvis ikke partene finner tilbake til hverandre igjen.

Les også

Virusfrykt har senket oljeprisen: Så mye kan Equinor-aksjen falle

Smell for oljeselskapene

Ved nyttår kostet nordsjøoljen Brent 66 dollar fatet, men fredag hadde den falt til 45 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden 2017.

– Hvor vondt vil dette gjøre for oljeselskapene?

– Dette går kraftig ut over inntjeningen i første kvartal. Den vil være dårlig, og aksjekursene vil falle. Utsiktene er foreløpig ikke altfor gode for andre kvartal, gitt at coronaviruset fortsetter å spise på oljeetterspørselen, sier Nysveen.

– I første del av andre kvartal vil vi fortsatt se at flyselskapene ikke får så mange bestillinger av feriereiser, for det er en treghet i folks bestillinger. Så vi tror etterspørselen etter jetfuel vil få en smell også i andre kvartal, sier han.

Sist oljen lå på under 40 dollar fatet over tid var i 2015 og 2016, som var en svært krevende tid med store kutt i oljebransjen. Equinor hadde sine to eneste år med minus på bunnlinjen i 2015 og 2016, med et tap etter skatt på henholdsvis 5,192 milliarder dollar og 2,92 milliarder dollar.

Nysveen ser imidlertid noen positive tegn.

– Vi ser at i Kina så har flytrafikken begynt å ta seg opp igjen, men det er litt tidlig å si hva det vil bety, sier han.

Equinor-analytikere var denne uken litt i villrede om kursmålet på Equinor etter nedturen i oljeprisen og virusfrykt i markedene. Men historisk virker det å være en slags «bunn» for Equinor-aksjen på rundt 100 kroner, ifølge Teodor Sveen Nilsen i Sparebank1 Markets. Equinor aksjen har falt fra 175,50 kroner ved nyttår til 137,45 kroner fredag.

Les også

Rystad: Nye Opec-kutt ikke nok til å løfte oljeprisen

Russlands energiminister Alexander Novak.

Skal mye til å kutte i USA

– Hva tenker dere om at noen snakker om en oljepris helt nede på 20-tallet?

– Det er antagelser som blant annet er basert på at amerikansk skiferolje ikke trenger mer enn 26 dollar fatet for å komplettere de brønnene som er klare for produksjon, men gjenstår å fracke. USAs skiferolje vil ikke begynne å falle før oljeprisen er helt nede på 20-tallet, sier Nysveen.

Han tror at skiferoljen i USA kommer til å fortsette å vokse selv om oljeprisen skulle holde seg rundt 40 dollar fatet.

– Det er en viss treghet i selskapenes beslutninger, sier han.

Oppgangen i USAs produksjon har vært en viktig årsak til at oljeprisen har dempet seg de siste årene. Fra 2011 til 2014 holdt nordsjøoljen Brent seg for det meste over 100 dollar fatet, men fra høsten 2014 falt prisen over tid, til den bunnet ut på 27 dollar fatet i januar 2016. Opec har de siste årene satt et lokk på sin produksjon i håp om å kontrollere prisene.

– Kan det komme konkurser hos gjeldstyngede aktører i USA hvis dette vedvarer?

– Ja, men det er ikke konkursene som bidrar til endringer. Det er rett og slett at de reduserer kompletteringene av brønner. De som har gått konkurs har allerede sluttet med kompletteringer for lengst. Det vil bli konkurser, men da vil aktiviteten bare bli overtatt og gjenoppstå, sier Nysveen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisen
 2. Exxon
 3. BP
 4. Shell
 5. Total
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tror langvarig oljekutt kan øke prisen: Så mye skal landene kutte

 2. Betalt innhold

  Oljeprisen halvvert siden nyttår: Derfor faller den videre

 3. Tror langvarig oljekutt kan øke prisen: Så mye skal landene kutte

 4. Betalt innhold

  2300 milliarder kroner kan bli kuttet fra leteinvesteringer

 5. Vinglete oljepris etter kuttavtale