Photocure venter lønnsom drift fra 2020 med økende USA-vekst

Blærekreft-selskapet Photocure ser akselererende vekst i USA og tror på lønnsom drift fra neste år.

PHOTOCURE: Daniel Schneider, sjef for Photocure (til venstre), og finansdirektør Erik Dahl, ser store muligheter i USA.

Foto: Camilla Knudsen, E24
Publisert:

Norske Photocure, som har spesialisert seg på teknologi for behandling av blærekreft, ser betydelig vekst i USA, og vurderer også en sekundærnotering for å øke interessen blant amerikanske investorer.

I første kvartal omsatte Photocure for 52,2 millioner kroner, opp fra 41,6 millioner kroner i samme periode i fjor.

Driftsresultatet (recurring ebitda) steg til minus 1,5 millioner kroner fra minus 4,5 millioner.

– Mot slutten av 2020 venter vi å ha positiv EBITDA. Mulighetene i USA er så store at vi velger å investere der, sier finansdirektør Erik Dahl til E24 etter resultatpresentasjonen.

– Vi er i en vekstfase og da er det naturlig med høyere investeringer, legger han til.

Sterkere enn ventet

Meglerhuset Norne Securities mener resultatene er sterkere enn ventet, og peker spesielt på inntektsveksten på 52 prosent i USA.

– Etter den sterke kvartalsrapporten vil vi sannsynligvis heve våre estimater noe, skriver Norne i en analyse.

– Veksten i USA fortsetter å være høy, noe som er nøkkelen til at selskapet kan nå sine 2020-mål og å realisere de langsiktige mulighetene for vekst i inntekt og lønnsomhet, skriver Norne videre, og tilføyer at «hold»-anbefalingen på aksjen nå er under vurdering.

Les på E24+ (for abonnenter)

Photocures siste hinder: Blærekreft skal bli big business

I rute for å nå inntektsmål på 20–25 millioner i USA

Photocure-sjef Daniel Schneider er selv også sikrere på å nå inntektsmålet på 20–25 millioner dollar i USA fra 2020, opp fra 7,8 millioner dollar i fjor.

– Vi ser at veksten er i ferd med å akselerere og er nå i rute for å nå inntektsmålet, sier han til E24.

Han opplyser at markedsutbredelsen i USA er på i underkant av fem prosent, sammenlignet med 20–30 prosent i det kirurgiske markedet i Europa.

– Vi tror vi kan nå 20–25 prosent i USA, det ville være ideelt, sier Schneider, som heller ikke ser noen direkte konkurrenter de nærmeste årene.

Han er også optimistisk rundt samarbeidet med Karl Storz i USA.

– De har restrukturert sin virksomhet med fokus på urologi fra i år, og det vil også ha en mer positiv effekt for oss, sier Photocure-sjefen videre.

Sekundærnotering i USA

Photocure tror det er mulighet for å vekke større interesse blant investorer i USA, men at noteringen på Oslo Børs gjør det komplisert for amerikanere å investere.

– Vil gjerne tiltrekke oss flere amerikanske investorer for å øke omsetningen i aksjen. Det kan inkludere en sekundærnotering i USA, men det er også andre muligheter, sier Schneider.

I de mer modne markedene i Europa ser Photocure fortsatt ensifret vekst, men øker nå presset på den strategiske samarbeidspartneren Ipsen.

– Vi ser også på muligheter i resten av verden, både i Sør-Amerika og Asia, men akkurat nå er vårt hovedfokus USA, der vi ser størst og raskest inntektsvekst, sier han.

Har nok kapital

– Vi har gjort de største løftene på kostnadssiden allerede. Det vil bli fortsatte investeringer når det oppstår muligheter, men bare når vi ser muligheter som kan generere betydelig inntekter, sier Schneider.

Finansdirektør Dahl understreker også at selskapet er tilstrekkelig kapitalisert.

– Vi har nok kapital til å støtte våre strategiske investeringer i USA, sier han.

Les også

Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over

Her kan du lese mer om