VARSLER STATLIG NEDSALG: Giske vil kjøpe seg opp i nye bransjer

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at det er høyaktuelt å selge seg ned i noen halvstatlige selskaper – for å kjøpe seg opp i nye.

STOREIER: Trond Giske vurderer nye statlige oppkjøp, og da kan det være duket for flere turer til Oslo Børs for å ringe i bjella. Her sammen med børsdirektør Benta A. landsnes.

Bendiksby, Terje
  • Gunn Kari Hegvik
  • Alf Bjarne Johnsen
Publisert: Publisert:

– Jeg synes det er en spennende tanke å åpne for å selge seg ned noen steder, for å kunne kjøpe seg inn i noe nytt, sier Giske, som lover å tenke nytt i eierskapsmeldingen som han nå jobber med.

– Er solcelleselskapet Rec et slikt selskap som staten kan kjøpe seg opp i?

– Det er gode argumenter for å vurdere et selskap som Rec, dersom vi kommer til at staten skal gå inn i nye selskaper. I forhold til å utvikle industriproduksjon og arbeidsplasser i Norge, kan Rec være interessant. Men i øyeblikket er ikke Nærings- og handelsdepartementet organisert på en slik måte at vi kan gjøre slike vurderinger av enkeltselskaper, sier Giske til VG.

Les også: - Rec trenger en ny stor og langsiktig eier

Ser på Rec

I VG i går sa sentrale stortingspolitikere i både Ap og SV at Rec er et selskap som ville passe inn i statens eierskap, etter at Orklas storeier og styreleder Stein Erik Hagen gikk langt i å åpne for salg av Rec.

– Jeg har registrert at både Rec og Elkem kan få nye eiere. Det kan jo hende at noen av selskapene som staten allerede har store eierandeler i, ønsker å vurdere dem. Statskraft kan jo være interessert i solcelleteknologi, mens Hydro allerede er store innenfor metall, sier næringsministeren.

Les også: Ber Giske vurdere Rec-kjøp

Advarer ministeren

Men Per-Kristian Foss, Høyres medlem i Stortingets kontrollkomite, advarer Giske mot å røre Rec:

– Jeg skjønner godt at en riking som vil bli kvitt litt risiko, gjerne vil overføre den risikoen til andre. Men det kan ikke være statens og skattebetalernes oppgave å overta det som private kapitalister vil bli kvitt, sier Foss til VG.

Han viser til Stoltenberg-regjeringens oppkjøp i Røkke-selskapet Aker Solutions som en ikke veldig heldig handel.

– Hvis Norges rikeste ikke klarer å få god nok lønnsomhet i disse selskapene, så er det slett ikke gitt at den norske stat vil klare det.

– Men er det ikke riktig å bruke statens penger på fornybar energi?

– Jo, men pengene bør ikke gå til enkeltselskap. Høyre har foreslått et fond på fem milliarder kroner slik at alle som vil utvikle fornybar energi kan søke, sier Foss.

Les også: - Like tullete som å eie SAS

Ingen støttekjøp

Trond Giske er langt på vei enig med Per-Kristian Foss at staten ikke kan berge alle selskaper som private eiermiljøer ikke lenger vil ha:

– Vi skal selvsagt ikke drive støttekjøp for folk som har gjort feilinvesteringer, sier næringsministeren.

- Ikke tema nå

Orkla-eier og styreleder Stein Erik Hagen sier at salg av Rec-aksjene ikke er noe tema nå, men avviser ikke at det kan bli aktuelt senere.

- Hva jeg har uttalt er at mange aksjonærer i Orkla har foreslått at Orklas Rec-aksjer deles ut til Orklas aksjonærer. Det kan utredes nærmere, men har ikke vært tema i styret, skriver Hagen i en tekstmelding til VG.

Med sin eierandel på 10,4 prosent er det statlige Folketrygdfondet Orklas nest største aksjonær. Dermed er staten allerede tungt inne i Rec som indirekte eier.

Stein Erik Hagens familieselskap Canica eier 15,2 prosent. Også den halvstatlige storbanken DnB Nor og Vital forsikring er blant de 20 største Orkla-eierne.

Les også:

  • Åpner for å selge Rec
  • Analytiker: Kø av Rec-kjøpere

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. Ber Giske vurdere Rec-kjøp

  2. - Bedre med en god enn en norsk Rec-eier

  3. - Det er flere veier til Rom.Slaget er ikke tapt

  4. Vil Giske kjøpe Rec?

  5. Giske om Rec: - Lite staten kan bidra med