Trumps tolltrusler senker Oslo Børs og norske kroner: – Eskaleringen kommer på et skjørt tidspunkt

President Donald Trumps trusler om økt Kina-toll sender bølger gjennom markedene, også det norske. Opptrappingen kommer på et skjørt tidspunkt for verdensøkonomien, mener sjefstrateg.

HANDELSKRIG: President Donald Trump møtte sin motpart, Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Osaka i slutten av juni.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Her hjemme slår tolltruslene ut i aksjer og valuta:

 • Oslo Børs faller 1,07 prosent fredag formiddag, ledet an av industrilokomotivene Hydro og Yara som ramler mellom 4,1 og 3,2 prosent.
 • Også den norske kronen svekkes. En dollar koster nå 8,93 kroner i det profesjonelle markedet – det dyreste siden januar 2016.
 • Samtidig har euroen bikket 9,9 kroner, nær det svakeste nivået for den norske valutaen så langt i år.

– For aksjemarkedet er det ingen tvil om at denne eskaleringen kommer på et skjørt tidspunkt for verdensøkonomien og selskapsinntjeningen, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

President Donald Trump trappet torsdag opp handelskrigen med Kina, da han varslet toll på importvarer verdt 300 milliarder dollar.

Tolltrusselen sendte aksjemarkedet ned, nordsjøoljen falt syv prosent på det meste, mens investorens flukt til sikkerhet senker renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner til 1,84 prosent – det laveste på nesten tre år.

E24 (+): De mest overprisede aksjene på Oslo Børs

– Vi går i sirkel

Opptrappingen i handelskonflikten kommer samtidig som farten i verdensøkonomien er på vei ned. Lie viser til at den globale innkjøpssjefsindeksen for industrien falt til 49,3 indekspoeng i juli, det laveste siden 2012, og et nivå som signaliserer nedgang i aktiviteten.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Foto: Danske Bank

Samtidig har innkjøpslederne i amerikansk industri varslet avtagende vekst og analytikerne har kuttet i sine prognoser for selskapenes inntjeningsvekst, påpeker han.

Les også: Analytikerne høvler prognosene

– Konsekvensene er at vi får markedsreaksjoner som nå, i alle fall kortsiktig markedsfall, sier investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv.

Han fremholder at handelsuro i markedene har en tendens til å blåse over.

Til tross for den uløste konflikten er amerikanske børser tett på rekordnivåene som ble nådd i sommer.

– Det virker som vi går i sirkel – vi har en forbedring, det nærmer seg en avtale, de snakker igjen, og så er de uenige, sier Rein.

Les også

Kina om ny Trump-toll: – Ikke riktig måte å gjøre det på

– Til tross for at vi ikke har kommet lenger vekk fra en handelskrig, den er mer og mer operativ, så har det vært en tendens til at investorene har latt tvilen komme markedet til gode etter kort tid, sier han.

Les også: Kina truer med mottiltak etter Trumps siste tolløkning

– Andre land taper mer enn USA

Trump varslet det siste tollgrepet via Twitter torsdag. Ifølge Bloomberg vil denne siste runden blant annet omfatte smarttelefoner og bærbare datamaskiner, og dermed kunne ramme forbrukerne i større grad enn før.

Tollgrepet vil komme i tillegg til at USA økte toll på kinesiske varer verdt 250 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent i mai.

Allerede fredag svarer Kina med å love gjengjeldelse hvis USA gjør alvor av de siste tolltruslene, ifølge nyhetsbyrået.

Hans Thrane Nielsen, senior porteføljeforvalter av norske aksjer

Foto: Storebrand

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand mener USA er landet som har minst å tape på svekket handel.

– USA er nok det landet som har relativt minst å tape. Andre land taper mer på lavere handel enn USA vil tape, relativt sett som andel av BNP.

– Men det er klart at handelshindre er negativt for økonomisk vekst og lavere økonomisk vekst gir vanligvis lavere børspriser, sier han.

Les også: Donald Trumps tollvarsel senker Asia-børsene

– Fed gir en støttende hånd

– Det kommer nok til å gå i sirkler, men at vi får en løsning med det første ser ikke så sannsynlig ut, mener Rein i Nordea.

– Det motvirkes nok antagelig av at sentralbanken i USA og kinesiske myndigheter får økte incentiver til å stimulere mer – det vil si kutte rente, kutte reservekrav, sier han.

Les også

Oslo Børs faller markant fra start fredag

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kuttet denne uken styringsrenten etter at flere år med stadig rentehevinger. En del av begrunnelsen var global usikkerhet etter vekstbrems i verdensøkonomien og handelskonflikter.

Lie i Danske Bank mener årets oppgang i aksjemarkedet ikke har vært tuftet på bedring i økonomiske forhold eller selskapsinntjeningen, men en forventning om sentralbankene ville stimulere mer i rentepolitikken og slik støtte den globale økonomien og unngå en stor økonomisk nedtur.

– Det som også har vært hypotesen blant flertallet av investorene er at handelskrigen ikke vil ha store realøkonomiske konsekvenser og at Trump med bakgrunn i valget neste år ville bli mer markedsvennlig i sin politikk.

– En vri på denne historien nå er at når Fed har kuttet i renten en gang, og kan kutte mer, så ser kanskje Trump en større mulighet til å være mer aggressiv i den økonomiske konflikten med Kina – rett og slett fordi Fed gir en støttende hånd gjennom lavere rente, sier Lie.

Les også

Resultatsesongen: Analytikerne høvler prognosene på Oslo Børs

Les også

Investeringsøkonom mener gammel analyse gir voldsomt Scanship-fall

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Donald Trump

Flere artikler

 1. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

 2. Fondstopper delt i synet på handelskaos: – Ser på handelskrigen som støy

 3. Verste uke i år på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed

 6. USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år