Wall Street løftet seg videre skjærtorsdag
USA-børsene klatret etter Feds gigantiske krisepakke. S&P 500-indeksen legger bak seg sin beste uke siden 1974.
Oppdateres.
Slik avsluttet de toneangivende indeksene, som er stengt fredag i forbindelse med påske, handelen:
- Den brede S&P 500-indeksen opp 1,45 prosent
- Industritunge Dow Jones opp 1,22 prosent
- Teknologiindeksen Nasdaq opp 0,77 prosent
Tidligere torsdag var indeksene opp over 2 prosent, men senere forduftet deler av oppgangen.
Eksperter peker på at Opec og andre oljeproduserende land skal ha kommet frem til en enighet om å kutte 10 millioner fat per dag av produksjonen sin i to måneder fra mai, som ikke er nok til å balansere et oljemarked i krise.
– Sterk uke for aksjer
Onsdag steg Wall Street kraftig etter at Bernie Sanders kunngjorde at han trekker seg fra kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Tidligere denne uken har også USA-børsene løftet seg.
Dermed hadde S&P 500-indeksen sin beste uke med handel siden 1974, med et byks på 12 prosent, ifølge CNBC.
– Det har vært en sterk uke for aksjer og mest sannsynlig med god grunn. Mange aksjer er bredt sett på som oversolgt, og så har man hjelpen som er i gang hos Fed og finanspolitikken, sier sjefstrateg Terry Sandven i U.S. Bank Wealt Management til CNBC.
– Det hjelper helt klart sentimentet, men vi synes fortsatt det er vanskelig å bli altfor positive når varigheten av Covid-19 fortsetter å være ukjent, legger han til.
Krisepakke
Børshoppet torsdag skjer etter at den amerikanske sentralbanken varslet nytt krisegrep for å hjelpe landets økonomi.
Federal Reserve vil nå låne ut opptil 2.300 milliarder dollar, tilsvarende 23.700 milliarder kroner. Pengene skal kunne gi støtte til både husholdninger og arbeidsgivere i alle størrelser, skriver sentralbanken i en melding.
– Vårt lands høyeste prioritet må være å ta tak i folkehelsekrisen, gi omsorg for syke og begrense den videre spredningen av viruset, sier Fed-sjef Jerome Powell i en uttalelse.
Les mer om Feds krisepakke her
Krisetall
Før børsåpning kom også tall som viste at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) steg med 6,6 millioner forrige uke.
Investorene ser imidlertid forbi dette på grunn av Feds gigantiske krisepakke, uttaler eksperter til amerikanske medier.
På forhånd var det ventet at antallet trygdesøkere var 5,25 millioner i perioden, ifølge Infront TDN Direkt.
Totalen er nå på over 16 millioner nye arbeidsledige i USA de siste tre ukene.
6,6 millioner søkte om ledighetstrygd i USA forrige uke
Oljeuro
Markedene har ventet i spenning på krisemøtet mellom Opec og andre sentrale oljeprodusenter torsdag. Oljeprisen har svingt markant i løpet av dagen og kvelden i lys av sprikende rapporter.
Først ble det meldt om diskusjoner om et kutt på 20 millioner fat per dag.
Det sendte oljeprisen til værs, men landene skal isteden være enige om å kutte 10 millioner fat per dag, ifølge nyhetsbyråer som Reuters og Bloomberg. Dette skal være forpliktende i to måneder fra og med 1. mai.
Utviklingen har senket oljeprisen.
Fra toppen tidligere i dag er den ved børsslutt ned rundt 11 prosent til 32 dollar fatet.
– Et avtale på 10 millioner fat per dag er mye lavere enn det markedet trenger for øyeblikket, sier sjef Bjørnar Tonhaugen for oljemarkedet i Rystad Energy i en kommentar.
Meldingene torsdag er ikke bekreftet. Detaljer om størrelse, fordeling og lengde er heller ikke bekreftet.