Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

Riggselskapet utelukker ikke at mer arbeid stanses fremover.

Finansmannen Tor Olav Trøim startet opp Borr Drilling i 2016. Selskapets aksje har falt tungt det siste året og markedsverdien er nå på 1,6 milliarder korner.
Publisert:

Oljeprisknekken og coronakrisen rammer Tor Olav Trøims Borr Drilling, ifølge en melding mandag kveld.

Det gjeldstyngede riggselskapet har mottatt varsel om tidlig terminering av kontrakter fra flere kunder, som samlet gir en inntektssmell på rundt 16 millioner dollar, eller 165 millioner kroner, på den totale ordrereserven, fremgår det.

Regnestykket innebærer også to nylig tildelte kontakter.

Les også

– Ikke mye mer cash igjen i sjappa

Kan komme mer

  • Exxon Mobil terminerer kontraktene for riggene «Gerd» og «Groa» i Nigeria. Disse kontraktene varte i utgangspunktet til henholdsvis april 2021 og mai 2021.
  • Borr har fått beskjed om å stanse driften av riggen «Norve», som for øyeblikket jobber for BW Energy. Arbeidet ble avsluttet i april, rundt tre måneder før et tidligere estimat.
  • Borr har også mottatt varsel om tidlig terminering for riggen «MSS1». Den avsluttet arbeidet 25. mars, en måned før tiden.
  • Olje- og gasselskapet Perenco vil heller ikke gå videre med den tidligere kunngjorde kontrakten for «Prospector 5».

«Vi kan være utsatt for ytterligere suspensjonsvarsler i lys av markedsforholdene», skriver Borr Drilling.

Les også

DNB Markets: Venter at investorer skyr Trøims riggsatsing

Samtidig har riggselskapet mottatt kontrakter for arbeid i Asia-Stillehavsregionen for to av riggene sine, der blant annet et av nybyggene aktiveres.

Disse kontraktene har en fast varighet på henholdsvis 365 dager og 200 dager. Arbeidet er forventet å starte i tredje kvartal.

Les på E24+

Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

Spår riggkriser

Rystad Energy spår nå at opptil ti prosent av kontraktsvolumet for riggselskapene blir terminert i år og neste år, ifølge en analyse.

Konsulentselskapet fremhever at det tilsvarer en barbering av inntekter på omtrent tre milliarder dollar, eller over 30 milliarder kroner.

Riggsektoren slet tungt i kjølvannet av det kraftige prisfallet i 2014, men har det siste året vist noe til tegn til bedring, med høyere aktivitet og inntjening for riggene.

Les også

Rystad Energy spår riggkriser: – Kommer til å leve på kanten

Nå har riggmarkedet imidlertid «sett håpet knuses», ifølge Oddmund Føre, som er sjef for analyse av riggmarkedet i Rystad Energy.

Rystad Energy tror at selv de minst gjeldsutsatte riggselskapene står i fare for å ikke kunne betjene gjelden sin og muligens måtte gjennom omfattende restruktureringer.

Usikkerheten har senket en rekke av riggaksjene, der både Seadrill og Borr Drilling har sett store børsverdier fordufte i år.

Les meldingen her

Fakta om Trøims riggsatsing:

  • Borr Drilling ble opprettet på Bermuda i august 2016 under navnet Magni Drilling Limited, men skiftet navn i slutten av 2016.
  • De to første oppjekkbare riggene ble kjøpt av Hercules Offshore i november 2016 for 130 millioner dollar. I desember samme år hentet Borr inn 155 millioner dollar i en emisjon og ble notert i gråmarkedet (OTC).
  • I mars 2017 ble 15 rigger kjøpt fra Transocean for 1,35 milliarder dollar. For å finansiere kjøpet ble det gjort en emisjon på 800 millioner dollar. Oljeservicekjempen Schlumberger investerte i Borr, og er nå den største aksjonæren.
  • I slutten av august samme år ble Borr notert på Oslo Børs.
  • Høsten 2017 meldte Borr Drilling at det kjøper ni nye oppjekkbare rigger fra selskapet PPL Shipyard PTE Limited for 1,3 milliarder dollar.
  • I 2018 ble Paragon Offshore kjøpt for 232,5 millioner dollar.
Publisert: