Dagen på Wall Street

Boeing og Tesla steg kraftig på positiv Wall Street

Flyprodusenten fløy høyt etter testflygingene med Max-flyene ble satt i gang. Tesla på sin side tok sats etter at en e-post fra toppsjef Elon Musk ble kjent.

JOHANNES EISELE / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Det ble en positivt start på uken for de amerikanske børsene mandag kveld. Positive nyheter fra en rekke selskaper og sterke boligtall bidro til oppgangen.

Blant de største vinnerne finner vi flyprodusenten Boeing. Selskapets aksje steg jevnt og trutt gjennom dagen, noe som til slutt endte med en oppgang på 14,4 prosent.

Utviklingen kom etter at selskapet klokken 17.55 norsk tid omsider kunne starte testflyginger med ulykkesflyet 737 Max.

Testingen er et steg mot å få 737 Max-flyene godkjent for bruk igjen etter at flytypen ble satt på bakken i mars 2019.

En feil i kontrollsystemet MCAS, som skal forhindre at snuten på flyet går for høyt slik at flyet steiler, mistenkes å ha bidratt til to ulykker hvor til sammen 346 mennesker døde.

Også flyselskapet Southwest Airlines steg nær 10 prosent i mandagens handel. Southwest er det flyselskapet i verden som har flest 737 Max-fly i flåten.

Slik endte dagen på de amerikanske børsene:

 • Dow Jones klatret 2,32 prosent
 • S&P 500 steg 1,47 prosent
 • Nasdaq Composite steg 1,20 prosent
Les også

Boeing har startet testflygingene med 737 Max

Tesla-hopp etter e-post

Elbilprodusenten Teslas toppsjef Elon Musk er kjent for å skrive e-poster til sine ansatte, som senere lekkes til mediene. Nå har det skjedd igjen, få dager før selskapet kommer med en oppdatering rundt produksjonen for andre kvartal.

– Vi er svært nær «breaking even». Det gjør virkelig en forskjell for hver bil du bygger og leverer. Vær så snill å ta deg helt ut for å sikre seier, skriver Musk i en e-post til de ansatte, ifølge bransjenettstedet Electrek.

Breaking even er en betegnelse som brukes på å gå i null, for eksempel når det gjelder et resultat.

Skulle Tesla gå i null i coronakrisens hittil andre kvartal ville det vært en stor overraskelse for de fleste. Analytikerne venter at selskapet vil levere et resultat per aksje på minus 1,38 dollar i andre kvartal, ifølge Bloomberg.

Nyheten bidro til å løfte aksjen videre på det som i utgangspunktet så ut til å bli en bra dag for Tesla. Ved børsdagens slutt endte Tesla-aksjen opp 5,17 prosent til 1.009 dollar.

Les også

Kosmetikkgigant satser på nok en Kardashian

Forhåndsbestilling og kosmetikk-hopp

Men det var ikke bare Tesla og Boeing det handlet om mandag.

Av andre selskaper som utmerker seg mandag finner vi kosmetikkgiganten Coty. Aksjen endte opp mer enn 13 prosent etter at Coty går inn på eiersiden i sminkeselskapet til Kim Kardashian West.

Selskapet investerer 200 millioner dollar, tilsvarende nærmere to milliarder kroner, i Kardashian Wests tre år gamle skjønnhetsselskap KKW.

Også kjøretøyprodusenten Nikola Corporation kunne notere seg en ny god dag. Aksjen steg 6,33 prosent samme dag som selskapet åpnet for forhåndsbestilling av pickupen Nikola Badger.

Foreløpig har det ikke kommet noen informasjon om hvordan forhåndssalget har gått, men Nikola-sjef Trevor Milton har vært på Twitter. Der hevdet han at selskapet hadde trøbbel med e-postsystemet på grunn av «høyt volum», rundt timer etter forhåndssalget åpnet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Aksjelive
 4. Tesla
 5. Southwest
 6. Boeing
 7. Kim Kardashian

Flere artikler

 1. Kosmetikkgigant satser på nok en Kardashian

 2. Oppgang på Wall Street – mens Tesla falt over 5 prosent før «Battery Day»

 3. Beste kvartal på 23 år for S&P 500: Tøff dag for Boeing

 4. Årets Tesla-opptur forduftet

 5. «Feil» aksje opp over 11.000 prosent etter Musk-melding