Warren: - Vanskelig å skylde på annet enn været

Investor Peter Warren er lei av av spekulanter får skylden for sultkatastrofer som følge av høye mais- og hvetepriser.

IKKE SKYLDEN: Det er for populært å gi spekulanter skylden for høye mais- og hvetepriser, mener investor Peter Warren. Her fra en maisåker i Iowa i forrige uke.
Publisert: Publisert:

Prisen på hvete, mais og andre innsatser til matvareproduskjonen har den senere tid steget kraftig og derfor tiltrukket seg mye oppmerksomhet i media.

- Ikke sjelden er vinklingen at spekulanter er skyld i sultkatastrofer, skriver Peter Warren i sitt nyeste blogginnlegg.

Warren trekker frem at de største spekulantene, produsentene, slipper kritikk som vanlig, og retter en pekepinn på at produsentenes avlinger lagres fremfor å bli levert til markedet dersom produsentene tror prisene kan stige fremover, i tillegg til at de legger om produksjonen av råvarer til der hvor det er høyest pris.

LES OGSÅ: Mot rekordhøye maispriser
- Mais-produsenter har i år, med unntak av en meget kort periode, vært short (solgt mer mais enn de kan levere i håp om å kunne kjøpe denne til en lavere pris). Spekulantene har heller ikke hatt noen overdreven tro på oppgang. Andelen posisjoner eiet av spekulanter som satset på en oppgang i prisene var på årets laveste i slutten av juni, skriver Warren.
Tørke i USA
Warren mener at det er vanskelig å skylde på annet enn været som årsak til prisoppgangen denne gangen, og henviser til at den amerikanske midtvesten har blitt utsatt for ekstrem tørke og avlinger som er blitt ødelagt som følge av dette.
Mais for levering i september har steget over 50 prosent på en måned, mens prisstingningen lenger ute på leveringskurven har vært under halvparten av oppgangen i den korte enden.
- Dette indikerer at markedet tror dagens situasjon kun er midlertidig. For å sette situasjonen i ytterligere perspektiv er prisene på jordbruksprodukter generelt lavere enn de var i første kvartal i fjor.
- Det er så langt kun været det er snakk om, men det er man jo vant til her til lands, avslutter Warren i sitt blogginnlegg.

Les også

Hetebølge presser kornpriser til værs

Publisert:
Gå til e24.no