Analytikere om Statoil: - Litt skuffet

- Det blir ikke en bra aksjekursfortelling av dette, sier ekspertene.

STATOIL-TALLENE: - Statoil tar tar ned guidingen for 2013 fra tidligere at den skulle være på nivå med 2012, mens den nå forventes lavere. Dette skyldes Wintershall transaksjonen og var som ventet, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities.
Publisert:

At Statoil varsler noe lavere produksjon neste år og at kvartalsrapporten ikke traff «blink» på alle postene ser ut til å skuffe enkelte av analytikerne som følger selskapet.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities viser til at Statoils justerte driftsresultat på 40 milliarder kroner var 4 prosent svakere enn meglerhusets estimat på 41,9 milliarder kroner.

- Dette skyldes primært svakere resultat spesielt i den internasjonale divisjonen, men også i Norge. Markedsføringsdivisjonen var bedre enn ventet på grunn av høyere gassvolumer og priser på norsk sokkel, skriver Omdal i en e-post til E24.

Les også: Oljekjempen tjente 12 milliarder kroner

Svakere internasjonalt
Han viser til at justert resultat per aksje etter skatt på 3,7 kroner likevel innfride Arctics og konsensusforventningene. Men han påpeker at dette skyldes at effektiv skattesats var noe lavere enn forventet.

- Det svakere resultatet internasjonalt skyldes høyere letekostnader enn forventet og høyere spread mellom Brent og realiserte priser enn ventet. Det svakere resultatet på norsk sokkel var på grunn av lavere oljeproduksjon, bare delvis kompensert av høyere gassvolumer, sier Omdal.

Statoil varsler imidlertid at produksjonen neste år vil bli lavere enn i år. Det skjer som en følge av salgene av eiendeler på norsk sokkel. Årsaken er annonseringen som kom fra selskapet tidligere i uken om salg av eiendeler til Wintershall.

- De tar tar ned guidingen for 2013 fra tidligere at den skulle være på nivå med 2012, mens den nå forventes lavere. Dette skyldes Wintershall transaksjonen og var som ventet, påpeker Omdal.

- Totalt sett er rapporten på den svake siden, sier analytiker Lars Henrik Røren i SEB Enskilda til E24.

Han viser Statoils justerte driftsresultat havnet på 40,0 milliarder kroner i tredje kvartal 2012, ned fra et justert driftsresultat på 43,1 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Spesielt D&P Norge skuffer på justert EBIT, men også den internasjonale virksomheten er skuffende, hvilket først og fremst skyldes veldig høye kostnadsførte letekostnader

- Justert driftsresultat var 6-7 prosent under konsensus , men mer marginale 3 prosent under SEB Enskildas forventninger, påpeker analytikeren.

Røren viser til at resultat per aksje kommer i land på 3,7 kroner, men at dette skyldes lavere skattesats enn det som var ventet.

- Hensyntatt dette, så kom justert resultat per aksje ut nesten 10 prosent under konsensus og 4-5 prosent under vårt estimat.

Analytikeren venter en småsvak reaksjon i aksjen etter rapporten. SEB Enskilda har et langsiktig kursmål i Statoil på 156 kroner, med en Hold-anbefaling.

Hadde nedjustert
Meglerhuset nedjusterte Statoil i forkant av rapporten både som følge av en forventning om en noe svak rapport samt de stadig mer utfordrende rammevilkårene for produksjonsvekst og kapitalavkastning innen E&P industrien.

- Statoil holder sin langsiktige produksjonsguiding, men både resultat per aksje (EPS) og produksjon vil ikke vise noe vekst av betydning i perioden 2012-2014, og 2013 vil endog vise et lite produksjonsfall i forhold til 2012. Dette skjer samtidig som Statoil allokerer stadig mer kapital inn i virksomheten. Konsekvensen av dette blir jo at kapitalavkasningsnøkkeltallene vil vise en fallende utvikling.

- Det blir ikke en spesiellt bra aksjekursfortelling av en slik miks på kort og mellomlang sikt, avslutter Røren

I rute til 2012
Statoil opplyset i dag at selskapet fortsatt er i rute til en gjennomsnittlig årlig vekst på 2 til 3 prosent fra 2012 til 2016, og en produksjon på mer enn 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2020, fremgår det i rapporten.

- Med nye funn, investeringer for økt utvinning på norsk sokkel, og fortsatt vekst i vår internasjonale produksjon, opprettholder vi fremdriften i realiseringen av vår strategi for vekst mot 2020, sier Helge Lund i rapporten.

Publisert:

Her kan du lese mer om