Biltoppen Ghosn risikerer ti år i fengsel

Én av bilbransjens mektigste, Carlos Ghosn, kastes av et enstemmig Nissan-styre for lønnsjuks. Samtidig risikerer han ti års fengsel.

SNEK UNNA LØNN: Brasiliansk-libanesiske Carlos Ghosn stakk unna deler av lønna. Det koster ham ikke bare jobben som styreleder i Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen - det kan også gi mange år bak murene.
  • Eivind Bøe
  • André Haugen
Publisert:

Ifølge Bloomberg har et femtitalls journalister ventet utenfor Nissans hovedkvarter i Tokyo i hele dag, i påvvente av styreavgjørelsen.

Like før klokken ett nosk tid meldte NHK, den statlige TV-kanalen i landet, at styret har endt opp med å gi Ghosn sparken. Senere har også bekreftelsen kommet fra bilprodusenten selv.

Styret kaster altså egen styreleder.

Bakteppet er nyheten fra tidligere i uken om at den mektige toppsjefen i bilalliansen Renault-Nissan-Mitsubishi har trikset med lønna.

Den brasiliansk-libanesiske styrelederen har lederverv i alle tre selskapenes styrer, i tillegg til å styre selve alliansen - og han regnes som en av bilbransjens aller, aller mektigste.

Vel, inntil nå...

Han risikerer å få 10 år i fengsel, skriver Bloomberg og viser til påtalemyndigheten som har arrestert ham. I tillegg mister han altså jobben.

Les også

FT: Nissan vil bruke Ghosn-exit til å ta makt fra Renault

To arresterte

Også Nissan-direktør Greg Kellys skjebne var oppe til votering i styremøtet. Flere japanske medier melder nå at også han får fyken.

Duoen er begge anklaget for finansielt misbruk av selskapets midler.

Ghosn skal ha unnlatt å rapportere inn betydelige summer han faktisk mottok i lønn. Dette etter at styret stemte over å redusere hans lønn innitielt.

Kelly skal ha gjort det mulig for Ghosn å få mer utbetalt i lønn, enn det årsrapporten oppga.

Det skal være snakk om rundt 44 millioner dollar som er stukket unna, tilsvarende 375 millioner kroner, over en periode på fem år.

Les på E24+

Slik skal Renault ta Lada fra vits til pengemaskin (+)

Vil utnytte situasjonen

Nissan vil bruke Ghosns avgang til å styrke sin posisjon i alliansen med Renault. Det sa fire kilder med tilknytning til styret i den japanske bilprodusenten i forkant av dagens møte, ifølge Financial Times.

Til tross for at Nissan har en årlig omsetning som er nesten 60 prosent større enn Renault, har den franske gruppen større kontroll innen alliansen - inkludert rett til å utnevne hvem som skal sitte i den øverste ledelsen.

CNBC skriver torsdag at den franske industriministeren og Japans næringsminister skal møtes for å «stabilisere» alliansen.

Planene om en fullstendig sammenslåing mellom Nissan og Renault har blitt satt på vent etter arrestasjonen av Ghosn i Tokyo mandag.

– Det var negative sider ved å ha makten konsentrert ved én person, så når den faktoren forsvinner kan begge sider igjen begynne forhandlinger med blanke ark, sier en kilde til avisen.

Les også

FT: Nissan vil bruke Ghosn-exit til å ta makt fra Renault

Les også

– Ingen er immune mot «konsernsjef-syken»

Les også

Biltopp tatt for lønnsjuks

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bloomberg: Macron måtte følge Ghosn-saken gjennom mediene

  2. Biltopp tatt for lønnsjuks

  3. Nissan tiltalt i forbindelse med Ghosn-saken

  4. Ghosn må tilbringe julen i varetekt

  5. Ghosn mener han er «urettferdig fengslet»