100 ANSATTE SAGT OPP: Hudfletter Regjeringen

Pat Clarke, sjef i Tandberg Data, mener Regjeringen er delaktig i at nærmere 100 ansatte i Tandberg Data og Tandberg Storage i går fikk sparken.

Det var trykket og trist stemning hos Tandberg Data på Økern da Aftenposten besøkte lokalene i går. Da hadde de ansatte nettopp fått bekreftet at de mistet jobben etter fredagens konkurs.
Publisert:

Fredag kveld gikk Tandberg Data konkurs. Søndag var det også slutt for Tandberg Storage. I går var det derfor en trykket stemning i selskapets lokaler på Økern i Oslo.

Da Aftenposten oppsøkte arbeidsplassen i 14-tiden, stimlet folk med triste ansikter sammen i gangene. De hadde akkurat fått vite at samtlige ansatte i Norge i de to selskapene, nærmere 100 personer, var oppsagt.

–Vi fryktet det jo, i og med at det har vært vanskelig lenge, men dette er veldig trist. Det er tøft for mange. Mange ansatte har vært her lenge. Dette er et tradisjonsrikt selskap, sier Kjartan Haugen, tillitsvalgt for Tekna i Tandberg Storage.

Bobestyrer Tom Hugo Ottesen i Kvale & Co var på vei ut etter å ha orientert de ansatte om situasjonen og hvilke rettigheter de har om lønninger og annet.

Han sier det haster med å få på plass en ordning for Tandberg Datas virksomhet i utlandet, hvor det foreløpig er "business as usual".

–Cyrus Capital har pant i disse selskapene. Men det kan ikke gå mange dagene før vi må ha en løsning, sier Ottesen.

–Burde skamme seg.
Pat Clarke, sjef i konkursrammede Tandberg Data, er på sin side rasende på den norske regjeringen. Ifølge Clarke har nemlig Tandberg Data bedt om krisepenger.
–Ja, det har vi gjort flere ganger – senest i forrige uke. Men vi ble møtt med en stengt dør hver gang. Regjeringen løfter ikke en finger for å redde et tradisjonsrikt norsk IT-selskap. Norge flyter av penger, men når man ikke klarer å bruke pengene på viktige ting, hva skal man med penger da? sier en opprørt Clarke på telefonen fra London.
Selskapet har slitt med store underskudd lenge, hovedsakelig som følge av en prekær gjeldssituasjon. Clarke mener at en løsning på dette var på vei, men at finanskrisen bidro til at det ble vanskelig å skaffe de nødvendige midlene.
–I fem kvartaler på rad har vi vist en kraftig forbedring i resultatet. Vi skulle lagt frem tall for første kvartal denne uken. Det får vi nå ikke gjort, men også de tallene ville vist en solid fremgang, sier Clarke.
Briten har styrt Tandberg Data fra Oslo og London siden han ble ansatt for et drøyt år siden.
Clarke jobber nå sammen med Cyrus for å finne en løsning for Tandberg Datas selskaper i utlandet. –Hvis vi klarer å redde restene av dette flotte selskapet, så vil det ikke lenger være norsk. Det er veldig trist, ikke minst for de mange dyktige norske ansatte som nå mister jobben, sier han.
Nærings- og handelsdepartementet sier at tidligere styreleder Gudmundur Einarsson tok kontakt før jul for å forhøre seg om mulighetene for krisepenger, men at han da ble henvist til Innovasjon Norge og Investinor.
Hverken Innovasjon Norge eller Investinor vil si noe om hvilke selskaper som kontakter dem.
Les flere E24-nyheter

Publisert:
Gå til e24.no