DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB angrer på praksisen.

SKATTEGUNSTIG: DNB opprettet selskap i skatteparadiser for nordmenn.
Publisert:

DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015, skriver Aftenposten.

DNB angrer på praksisen, og bestrider ikke de faktiske forholdene avisen avslører.

– Det å bli assosiert med den typen virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sier konserndirektør Tom Rathke, i DNB private banking til Aftenposten.

Stråmenn i styrer

Ifølge Aftenpostens opplysninger hadde selskapene bankkonto hos DNB Luxembourg. Samtidig leide banken inn stråmenn fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som styremedlemmer.

Dermed ble de reelle eierne skjult. Likevel var dette organisert på en måte som gjorde at DNBs kunder hadde herredømme over pengene i selskapene.

Aftenposten har ikke grunnlag for å hevde at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene.

– Vi skulle ikke ha gjort dette for norske skatteytere. Ikke fordi kundene har gjort noe feil, men fordi konstruksjonen kunne brukes til å skjule formuer og inntekter i utlandet. Det tar vi selvkritikk på. Det skulle vi ikke ha gjort, sier Rathke.

Les også

Statsledere og politikere skjuler milliarder

Nordea også omfattet

Det fremgår også at svenske Nordea har hjulpet sine rikeste kunder unngå skatt gjennom å tilby dem å etablere postboksselskaper i skatteparadiser.

I Sverige har SVTs Uppdrag granskning sett nærmere på Nordeas virksomhet. Et Nordea-selskap i Panama hadde et styremedlem som hadde vært død i åtte år.

Nordea, som har sitt hovedkontor i Stockholm, har gjennom samarbeidet med Mossack Fonsaeca, bidratt til å få opprettet hundrevis av såkalte postboksselskapet i skatteparadiser.

– Vi hadde et lite antall tidligere. Nå er det er svært lavt antall av denne typen strukturer, sier administrerende direktør Thorben Sander i Nordea Luxembourg til Uppdrag granskning.

– Jeg ønsker at vi hadde tatt dette ansvaret tidligere, sier han.

Ifølge SVT viser dokumentene at Nordea fortsatt administrerer 100 aktive postkasseselskaper. Mange av eierne skal være såkalte målvakter – med andre ord personer som ikke har ansvar for selskapet.

– Bare hjelp til kundene

Opplysningene om DNBs kunder i skatteparadis kommer fram i interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til.

Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 andre medieorganisasjoner.

Mossack Fonseca har besvart ICIJs spørsmål med å si at «vårt firma har aldri vært beskyldt eller straffeforfulgt for ulovlige handlinger.» Talsmann Carlos Sousa sier at de «bare hjelper kunder med å opprette selskaper».

Aftenposten har sendt advokatfirmaet en rekke spørsmål om samarbeidet med DNB, uten at disse har blitt besvart.

Aftenposten er eneste norske mediehus som har tilgang på lekkasjen.

Les også

DNB med sterkere resultat enn ventet for 2015

Les også

DNB-topp tror på lav rente i ti år

Les også

– Må beholde ro og fatning

Publisert:

Her kan du lese mer om