DNBs styre blir sittende

DNB-styret ble gjenvalgt, men måtte tåle kritikk for skatteparadis-saken under bankens generalforsamling tirsdag.

FIKK FORNYET TILLIT: Styreleder Anne Carine Tanum og de andre styremedlemmene i DNB.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Styret ble gjenvalgt med støtte fra 98,79 prosent av aksjonærene.

Likevel brukte flere generalforsamlingen til å kritisere håndteringen av bankens innblanding i skatteparadis-saken. Og styreleder Anne Carine Tanum fikk gjennomgå:

– Vi må sette bjellen der den hører hjemme, og Tanum, den bjella der er du. Derfor foreslår jeg at du trekker deg – og hvis resten av styret er solidariske med deg, at styret kastes og vi velger et nytt styre, sa Odd Dag Bjørndal fra talerstolen.

Han eier én DNB-aksje og aktet å bruke sin innflytelse for alt den er verdt.

– Jeg må få si – og dette er alvorlig kritikk – at det får være grenser for hvor lenge man kan gå i søvne uten å oppdage en slik sak, fortsatte Bjørndal, med henvisning til at DNBs styre har fremholdt at de ikke kjente til praksisen ved DNB Luxembourg.

Men appellen om å vrake DNB-styret fikk altså ikke tilslutning. Bjørndal fremmet også forslag om at det iverksettes en ny, ekstern granskning. Dette ble også nedstemt.

Les også

Odd Dag Bjørndal (72) eier én DNB-aksje. Den vil han bruke til å kaste styrelederen

– Vi forventer mer

Nils Bastiansen fra Folketrygdfondet, én av DNBs store aksjonærer, brukte uansett muligheten til å uttrykke sin skuffelse over DNBs håndtering.

– Vi forventer mer som aksjonærer. Det som er viktig for oss nå, er at man lærer at slikt ikke skjer igjen, sa han da tirsdagens forsamling startet, ifølge NTB.

– Det er store forventninger til DNB. Fra aksjonærer, kunder og samfunnet. Da blir fallhøyden stor når noe slikt skjer. Jeg er glad for at banken tar det på alvor, sa André Staubo fra Sparebankstiftelsen DNB.

Både ledelsen og DNB-styret har møtt kritikk for sin manglende oppfølging av DNBs bistand med å opprette postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene på vegne av et titalls norske kunder.

BLE NEDSTEMT: Odd Dag Bjørndal eier én DNB-aksje og benyttet muligheten til å fremme vraking av DNB-styret under tirsdagens generalforsamling.

Foto: Anders Park Framstad E24

Tanum vil gjenreise tillit

Styreleder Anne Carine Tanum har fremholdt at styret ikke var orientert om praksisen. Tirsdag var hun likevel klar på at saken har skadet tilliten til DNB.

– Styret og administrasjonen vil gjøre det som skal til for å gjenopprette denne tilliten, sa hun, og fremholdt at styret iverksatte «ekstraordinære tiltak» når de omsider ble orientert like før påske.

Les også

DNBs styreleder: – Har skadet tilliten til DNB

DNB-sjef Rune Bjerke sier han heller ikke ante noe om skatteparadis-hjelpen, men at personer under ham i konsernet burde ha informert.

Som E24 skrev i helgen er DNB interne rutiner for varsling om kritikkverdige forhold svakere enn flere andre store konserner med den norske stat på eiersiden, inkludert Statoil og Telenor. Rutinene har vært nær uendret siden 2006 og omfatter ikke eksterne kanaler med mulighet for anonym varsling, som blant annet Telenor og Statoil har opprettet.

Les også

DNBs styreleder vurderer nye varslingsrutiner

Les også

Nye DNB-svar først om «et par uker»

Les også

Folketrygdfondet ber DNB-ledelsen forklare seg

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Panama papers
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Styrelederen må gå

  2. DNBs styreleder vurderer nye varslingsrutiner

  3. DNBs styreleder gjenvalgt i strid med vedtektene

  4. Annonsørinnhold

  5. DNBs styreleder: – Har skadet tilliten til DNB

  6. Tidligere DNB-revisor mener styreleder må gå