Fallet på Wall Street fortsatte – Dow falt to prosent

For andre dag på rad raser de amerikanske børsene. Utsikter til «government shutdown», signaler om flere rentehevinger og frykt for global nedgang er blant det som skremmer investorene.

BØRS-RAS: Det er tøffe dager for traderne på Wall Street. Dow Jones-indeksen er nå på sitt laveste nivå siden oktober i fjor.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
  • Ingvild Sagmoen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det voldsomme fallet på Wall Street fortsetter, dagen etter at Federal Reserve kunngjorde sin beslutning om å heve renten for fjerde gang i år.

Alle de toneangivende indeksene falt fra start, etter også å ha falt markant onsdag. Utover dagen tiltok fallet ytterligere.

Ved stenging var Dow Jones ned 2,01 prosent, S & P 500 1,58 prosent ned og Nasdaq Composite ned 1,63 prosent.

Kan bli «shutdown»

Det som virkelig fikk indeksene til å sette fart nedover torsdag, var en kunngjøring om at president Donald Trump ikke vil signere på Senatets siste forslag til budsjett.

Natt til torsdag norsk tid godkjente det amerikanske Senatet en budsjettavtale om finansiering av statsapparatet fram til begynnelsen av februar. Avtalen må også godkjennes i Representantens hus.

Men torsdag gjorde altså Trump det klart at han avviser avtalen, og dermed rykker faren for såkalt shutdown av mange amerikanske offentlige etater nærmere.

Dow Jones-indeksen er Dow Jones er etter torsdagens fall på sitt laveste nivå siden oktober i fjor. Indeksen har falt rundt 1.700 poeng i løpet av de siste fem dagene.

Investeringsdirektør Cliff Hodge ved Cornerstone Wealth sier til Bloomberg at det nå skjer tre ting som markedet har vært opptatt av den siste tiden – på én gang.

Wealth nevner en aggressiv rentehevingspolitikk fra Fed, frykt for en global nedgangsperiode og handelskrig med Kina.

– På toppen av det kommer politiske overskrifter om en shutdown. Alt treffer oss på én gang, sier han, og legger til at det skaper et massivt skift i sentimentet i markedet.

Fryktindeksen stiger

Samtidig som det går nedover på Wall Street, stiger S & P 500 Volatility VIX, bedre kjent som «fryktindeksen».

Torsdag kveld ligger den på i overkant av 28 poeng. Så høy har den ikke vært siden det kraftige børsfallet i februar. Den gang var den på det høyeste oppe på 50,3 poeng 6. februar.

Vix-en er imidlertid langt unna nivået den nådde under finanskrisen, da den på det meste var oppe på 89,53 poeng.

Vix-en måler de forventede svingningene på S & P 500-indeksen den neste 30-dagersperioden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. Verste uke for Dow Jones på ti år

  2. Vaklende første handelsdag på Wall Street

  3. Verste dag på Wall Street siden finanskrisen i 2008

  4. Industrien slo tilbake på positiv Wall Street

  5. Wall Street raste: – Fallet i dag er en «reality check»