Analytiker om varselet fra Apple: – Frykten setter press på hele sektoren

Apples underleverandører faller på børs etter varsel om svakere inntekter: – Frykten setter press på hele sektoren, sier analytiker Henriette Trondsen. 

BJELLESAU: Når en gigant som Apple rapporterer om problemer får det store ringvirkninger

Foto: Aly Song Reuters
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Etter børsslutt onsdag kveld sendte teknologigiganten Apple ut en melding der selskapet skrev at dårligere salg i fremvoksende markeder, og spesielt i Kina, har bidratt til at det venter svakere inntekter i første kvartal.

Selskapet sier nå at det venter inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet der julehandelen slår inn, ned fra en forventning på mellom 89 til 93 milliarder dollar.

«Bekymret for tap av markedsandeler»

Les også

DNB Markets-analytiker mener Apple bidrar til større resesjonsfrykt: – Kina var det siste håpet

Det sendte Apple-aksjen rett ned i etterhandelen på Wall Street. I tillegg faller andre teknologiaksjer i Europa og Asia torsdag formiddag.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener Apple-salget blant annet senkes av at nytten av å oppgradere telefonen sin for forbrukerne ikke er stor nok.

– Prisøkninger på iPhone og mindre forbedring enn tidligere på nye telefoner kan ha påvirket salget. I aksjemarkedet bidrar nok også svakere enn ventet iPhone-salg til bekymringer om at Apple taper markedsandeler, sier Trondsen til E24.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.

Foto: Privat

«Ikke overrasket»

Teknologianalytikeren påpeker at hun ikke er overrasket over varslet fra Apple.

– Det har kommet en del varsler om lavere inntjening fra Apples underleverandører som Lumentum, IQE, Qorvo og AM den siste tiden, forklarer hun.

Trondsen mener markedet nå er bekymret for at de svake salgstallene til Apple indikerer en enda kraftigere «slow down» i semiconductor-sektoren, og en svekkelse i Kina.

I sektoren inngår selskaper som produserer og leverer databrikker til selskaper som Apple.

Handelskrigen mellom de to stormaktene Kina og USA har skapt usikkerhet rundt leverandørkjeden til underleverandørene til teknologigiganter som Apple, og flere av aksjene til selskapene har falt kraftig.

Les også

Apple-smell for Oljefondet - «tapte» nær fem milliarder i løpet av natten

«Setter press på hele sektoren»

I desember meldte blant annet det norske IT-selskapet Nordic Semiconductor om svakere inntekter som følge av handelskrigen.

Det Oslo Børs-noterte selskapets aksje faller rundt tre prosent torsdag ettermiddag.

– Frykten setter press på hele sektoren i dag og skaper nok et salgspress på underleverandørene til Apple, som inkluderer noen av Nordic Semiconductors konkurrenter. Det påvirker appetitten for semiconductor-aksjer generelt, skriver Trondsen i en oppdatering.

Samsung, som leverer skjermer til Apple endte ned nesten tre prosent på børsen i Seoul. Databrikkeprodusenten Taiwan Semiconductor falt 1,8 prosent. Produksjonsselskapene Hon Hai, bedre kjent som Foxconn og Pegatron, endte også dagen med fall. Også de europeiske semiconductor-aksjene AMS, Dialog Semiconductors og STMicroelectronics faller på børs.

Nordic Semiconductor-aksjen er ned nær 40 prosent de siste tre månedene.

– Selv om jeg langsiktig har et positivt syn på aksjen, tror jeg et kursrally blir utsatt til selskapet får tilbake selvtillit eller at det kommer positive nyheter i forbindelse med handelskonflikten, påpeker Trondsen.

Les også:


Kverner på en plan for å overgå Starbucks
Apple-smell for Oljefondet – «tapte» nær fem milliarder i løpet av natten
Optimistiske toner fra Trump og Xi etter telefonsamtale

Les også

Faroe Petroleum slår tilbake etter DNO-meldinger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Teknologi
 3. Kina
 4. Nordic Semiconductor

Flere artikler

 1. Nordic Semiconductor bykser til ny rekord: – Har mer å gå på

 2. Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

 3. Apple-aksjen falt etter resultatvarsel

 4. Betalt innhold

  Tre eksperter: Dette er de mest attraktive tek-aksjene på Oslo Børs

 5. Apple stuper fra start på Wall Street