Ny storeier i Aker Philadelphia

Private equity-aktøren Apollo Management satser 154 millioner på rakettaksjen og øker eierandelen kraftig.

SATSER PÅ KURSVINNER: Aker Philadelphia Shipyard, som ledeas av Kristian M. Røkke, har fått en ny storaksjonær. Verftet ligger like utenfor Philadelphia-sentrum.
Publisert:

En eierandel på 11,85 prosent av Aker Philadelphia Shipyard har nå byttet hender.

QVT Financial har nemlig solgt alle sine drøye 1,2 millioner aksjer til den amerikanske private equity-aktøren Apollo Management.

Gjennom handelen med QVT øker Apollo-selskapene sin samlede eierandel i Aker Philadelphia fra rundt 1,21 til 13,06 prosent.

Konsernsjef i Aker Philadelphia Shipyard Kristian Monsen Røkke

Aksjehandelen kommer frem i to børsmeldinger fra skipsverftet.

Verftet drives av Kristian Monsen Røkke, sønn av Kjell Inge Røkke. Selskapet kontrolleres av Aker-systemet gjennom Converto Capital Funds eierandel på 71,2 prosent.

De forskjellige Apollo-selskapene kjøpte aksjene av QVT for 128 kroner stykket, noe som tilsvarer en kjøpesum på 154,2 millioner kroner.

Det er Apollo Special Opportunities Managed Account, Apollo Credit Strategies Master Fund, Apollo Value Investment Master Fund og Apollo Capital Spectrum Fund som har kjøpt aksjer.

Akers kursrakkett

Siden høsten 2012 har Aker Philadelphia-aksjen hatt en eventyrlig utvikling på Oslo Børs. Fra en kurs på snaue fire kroner omsettes aksjen til en kurs på 137 kroner torsdag. De siste to årene har aksjen steget 2.944 prosent.

Skipsverftet har spesialisert seg på det såkalte Jones Act-markedet i USA. Amerikansk lov krever nemlig at all intern skipstrafikk i USA må foregå med amerikanske skip som opereres av amerikanske selskaper, og dette refereres til som Jones Act-markedet etter loven.

Aker Philadelphia har kontrakter på fire nye produkttankere som skal bygges i samarbeid med amerikanske Crowley, samt en kontrakt på to containerskip som skal ferdigstilles i 2018. I tillegg har oljeselskapet Exxon Mobil en kontrakt med Aker Philadelphia for to skip.

Aker er også storeier i American Shipping Company som har spesialisert seg på å drive med skipstransport i Jones Act-markedet.

Les også:

Herbjørn Hansson: - Tegn til bedring for hver dag som gårDNB Markets satser 140 mill. i Røkke-rederiNy millardkontrakt til Aker Philadelphia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om