G7 hever Oslo Børs

Stormaktenes yen-intervensjon roer markedene.

Rødmerket! Upublisert! OSLO 20110118 Oslo Børs FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN/VG

Knudsen, Knut Erik
  • Reuters
Publisert:

Internasjonale børser stiger på fredag etter at G7-landene sammen gjennomførte tiltak for å svekke den overopphetede japanske yenen.

Les også: Supermaktene slår ned japansk valuta

Markedene beroliges noe, selv om bekymringen vedvarer rundt kjernkraftverkene i Japan og spenningen stiger etter FN-resolusjonen mot Libya.

Fredag formiddag er den japanske valutaen svekket med over to yen mot dollar, som koster 81,4 yen.

Den japanske sentralbanken var først ut og solgte yen for mer enn 25 milliarder dollar, ifølge markedskilder. Den ble etterfulgt av sine motparter i verdens syv rikeste land, som gjennomførte sitt første samkjørte inngrep siden støtte-aksjonen til euroen for 10 år siden.

Tokyo-hopp

Hovedindeksen i Tokyo steg nesten tre prosent fredag, men er ned 10 prosent denne uken.

Les også: Japan-rally etter valutagrep

Oppgangen smitter over på europeiske markeder som allerede steg markert på torsdag, til tross for bekymringene rundt situasjonen i Japan og uroen i Midtøsten.

At FNs sikkerhetsråd sent på torsdag ga grønt lys til bruk av militærmakt mot Muammar Gaddafis regime i Libya, ser ikke ut til å skape mer nervøsitet i markedet, utover kortvarig rekyl i oljeprisen. Brent fra Nordsjøen steg til 116 dollar, men er tilbake til 115 dollar rundt lunsj.

Mens den europeiske samlingsindeksen FTSEurofirst flater ut, stiger Paris, Frankfurt og London med 0,2-0,5 prosent.

Oljeløft

Oslo Børs får et ekstra løft av oljeprisen, og hovedindeksen stiger 0,9 prosent.

Statoil stiger 1,2 prosent og drar børsen, sammen med andre oljerelaterte aksjer som Petroleum Geo-Services og Aker Solutions, som er opp henholdsvis 2,4 og 2,3 prosent.

Ifølge First Securities-analytiker Pål Dahl er det ingen spesifikke nyheter som driver kursene til disse selskapene, men han mener seismikk-kjempen PGS er godt posisjonert når det brasilianske oljeselskapet Petrobras i løpet av et par uker skal dele ut en to-årskontrakt.

Et annet selskap på kontrakt med Petrobras er BW Offshore.

Aksjen stiger 7,3 prosent til 14 kroner etter at amerikanske myndigheter torsdag godkjente bruken av FPSOen BW Pioneer i Gulf of Mexico.

- Det er den største og viktigste FPSOen, som utgjør cirka 10 prosent av verdien av selskapet som helhet. De har slitt ett år nå med å få den på dagrate. Dette betyr at den vil starte på dagrate når som helst, understreker Dahl, som mener enheten vil bidra med 90 millioner dollar i EBITDA årlig.

First-analyse

I en analyse fredag skriver First at produksjonsstart kan komme allerede før 1. april, mens en kilde i Petrobras nevner mai overfor Reuters.

First mener «timingen for å kjøpe BWO er god» etter at aksjen har falt mer enn 20 prosent i 2011, og sier selskapet ligger godt an til å kapre "én eller to attraktivt prisede kontrakter" i løpet av de 12 neste månedene. Meglerhuset har et kursmål på 16,5 kroner.

- Aksjen har vært svak lenge, så det er gode muligheter for at den får et etterlengtet comeback, sier Dahl til Reuters.

Skifergass-selskapet Questerre stiger nesten fem prosent etter å ha meldt at finansministeren i Quebec uttaler seg positivt om sektoren i den kanadiske provinsen.

Aksjen falt kraftig tidligere denne måneden etter at uttalelser fra miljøministeren skapte usikkerhet om når ny lovgivning om utvinning av skifergass vil være på plass.

Flere artikler

  1. Jordskjelv skremte Oslo Børs

  2. Subsea-rally på stigende børs

  3. Rec leder bred børsoppgang

  4. Annonsørinnhold

  5. KRAFTIG SVEKKELSE: Supermaktene slår ned japansk valuta

  6. Børsrus i Oslo