Subsea 7-kjøp kan gjøre selskapet til markedsleder i Midtøsten

Analytikerne gir tommelen opp til Subsea 7s siste handel, og mener selskapet nå er godt posisjonert i en spennende region.

KJØPER: Subsea 7, her ved konsernsjef Jean Cahuzac, dreier fokus mot Midtøsten.

Robert S. Eik
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Torsdag kveld ble det kjent at det Oslo-noterte oljeserviceselskapet Subsea 7 kjøper visse deler av EMAS Chiyoda Subsea for under 100 millioner dollar.

Med kjøpet sikrer Subsea 7 seg kundeforhold i Midtøsten gjennom EMAS sin virksomhet i regionen.

Dette tas godt imot i markedet, der Subsea 7-aksjen stiger rundt 2,45 prosent til 112,8 kroner per aksje. Også analytikerne er positive, og trekker frem Midtøsten-eksponeringen som oppløftende.

– Når vi følger investeringer i leting og produksjon globalt, skiller Midtøsten seg positivt ut. Dette er nok drevet av at regionen har relativt lav kostnad per fat. Så vi synes det er positivt at Subsea 7 øker eksponeringen i denne regionen. Selskapet har til nå primært vært eksponert mot Nordsjøen og Brasil, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Sparebank 1 Markets til E24.

Les også

Oslo Børs åpner flatt – Men søppel- og oljeserviceaksjer skyter til værs

Store avtaler

Subsea 7 opplyser at de gjennom kjøpet får med seg en langvarig avtale og tre pågående prosjekter i Saudi-Arabia, i et samarbeid med L & T Hydrocarbon Engineering.

For et år siden vant dette samarbeidet en kontrakt med Saudi Aramco på 1,6 milliarder dollar for levering av ingeniør-, innkjøps-, konstruksjons og installasjonstjenester på gassfeltet Hasbah.

På nyåret ble dette fulgt opp med en tilsvarende kontrakt på oljefeltet Safaniya i Persiabukta og en større avtale for plattformoppgraderinger utenfor Saudi-Arabia.

– I et utfordrende marked har vårt differensierte tilbud og sterke kapitaldisiplin gjort det mulig å benytte denne sjansen. Denne målrettede investeringen gjør det mulig for Subsea 7 å akselerere strategien om å tilby markedsledende tjenester i Midtøsten, sier konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 i en børsmelding.

Les også

Siem om subsea-markedet: – Det er en helt annen situasjon i dag

Åpner for Saudi Aramco-arbeid

Analytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets mener at kjøpet kan gjøre Subsea 7 til markedsleder i Midtøsten.

I en fersk analyse trekker han frem de lukrative vekstmulighetene i regionen, drevet av to faktorer:

Mer stabile investeringene fra de store, statseide oljeselskapene enn fra børsnoterte oljeselskaper, samt forventninger om utvidelser av en rekke større felt i området.

Han trekker også frem at Subsea 7 får med en lukrativ langtidsavtale (LTA) med Saudi Aramco på kjøpet.

«Avtalen gjør at Subsea 7 er ett av fem konsortier som har LTA med Saudi Aramco, og denne løper i rundt fem år til. Som sådan vurderer vi det som meget positivt, ettersom det lar Subsea 7 by på Saudi Aramco-arbeid», skriver Nystrøm.

Stor ordrebokeffekt

Analytikerne liker ellers effekten kjøpet har på Subsea 7s ordrebok.

– Vi ser på kjøpet som positivt. Det var forventet, men størrelsen på ordreboken Subsea 7 tar over er noe større enn hva vi hadde regnet med, sier Møllerløkken.

Subsea 7 overtar kontrakter på rundt 850 millioner dollar, hvilket gir en økning i ordreboken på rundt 17 prosent. Sparebank 1 Markets ventet 700 millioner.

Selskapet vil ikke opplyse hva marginen er på kontraktene.

– Vi legger til grunn at marginen er positiv, men noe lavere enn hva vi så fra Subsea 7 i fjor og 2015, sier Møllerløkken, som tidligere denne uken tok opp sin anbefaling på aksjen til «kjøp» med kursmål 130 kroner.

Subsea 7 opplyser at virksomheten de nå overtar vil bokføres i konsernregnskapet deres under «Surf and Conventional Business»-divisjonen fra og med 29. juni.

EMAS Chiyoda Subsea er for tiden under konkursbeskyttelse (chapter 11) i USA, og Subsea 7 melder at de fikk klarsignal fra den føderale konkursdomstolen i Sør-Texas for å kjøpe opp deler av selskapet med effekt 29. juni.

Les også

Blytungt for oljesektoren på Oslo Børs

Les også

– Det er en helt annen situasjon i dag

Les også

Kristian Siem om restrukteringer i offshore:  – Det er mer å gjøre

Her kan du lese mer om

 1. Subsea 7
 2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Analytiker hyller Subsea 7-kjøp

 2. Oslo Børs åpner flatt – Men søppel- og oljeserviceaksjer skyter til værs

 3. Sterkere resultat fra Subsea 7

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker om Subsea 7-rapport: – Blandet

 6. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste