Subsea 7-kjøp kan gjøre selskapet til markedsleder i Midtøsten

Analytikerne gir tommelen opp til Subsea 7s siste handel, og mener selskapet nå er godt posisjonert i en spennende region.

KJØPER: Subsea 7, her ved konsernsjef Jean Cahuzac, dreier fokus mot Midtøsten.

Robert S. Eik
Publisert:,

Torsdag kveld ble det kjent at det Oslo-noterte oljeserviceselskapet Subsea 7 kjøper visse deler av EMAS Chiyoda Subsea for under 100 millioner dollar.

Med kjøpet sikrer Subsea 7 seg kundeforhold i Midtøsten gjennom EMAS sin virksomhet i regionen.

Dette tas godt imot i markedet, der Subsea 7-aksjen stiger rundt 2,45 prosent til 112,8 kroner per aksje. Også analytikerne er positive, og trekker frem Midtøsten-eksponeringen som oppløftende.

– Når vi følger investeringer i leting og produksjon globalt, skiller Midtøsten seg positivt ut. Dette er nok drevet av at regionen har relativt lav kostnad per fat. Så vi synes det er positivt at Subsea 7 øker eksponeringen i denne regionen. Selskapet har til nå primært vært eksponert mot Nordsjøen og Brasil, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Sparebank 1 Markets til E24.

Les også

Oslo Børs åpner flatt – Men søppel- og oljeserviceaksjer skyter til værs

Store avtaler

Subsea 7 opplyser at de gjennom kjøpet får med seg en langvarig avtale og tre pågående prosjekter i Saudi-Arabia, i et samarbeid med L & T Hydrocarbon Engineering.

For et år siden vant dette samarbeidet en kontrakt med Saudi Aramco på 1,6 milliarder dollar for levering av ingeniør-, innkjøps-, konstruksjons og installasjonstjenester på gassfeltet Hasbah.

På nyåret ble dette fulgt opp med en tilsvarende kontrakt på oljefeltet Safaniya i Persiabukta og en større avtale for plattformoppgraderinger utenfor Saudi-Arabia.

– I et utfordrende marked har vårt differensierte tilbud og sterke kapitaldisiplin gjort det mulig å benytte denne sjansen. Denne målrettede investeringen gjør det mulig for Subsea 7 å akselerere strategien om å tilby markedsledende tjenester i Midtøsten, sier konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 i en børsmelding.

Les også

Siem om subsea-markedet: – Det er en helt annen situasjon i dag

Åpner for Saudi Aramco-arbeid

Analytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets mener at kjøpet kan gjøre Subsea 7 til markedsleder i Midtøsten.

I en fersk analyse trekker han frem de lukrative vekstmulighetene i regionen, drevet av to faktorer:

Mer stabile investeringene fra de store, statseide oljeselskapene enn fra børsnoterte oljeselskaper, samt forventninger om utvidelser av en rekke større felt i området.

Han trekker også frem at Subsea 7 får med en lukrativ langtidsavtale (LTA) med Saudi Aramco på kjøpet.

«Avtalen gjør at Subsea 7 er ett av fem konsortier som har LTA med Saudi Aramco, og denne løper i rundt fem år til. Som sådan vurderer vi det som meget positivt, ettersom det lar Subsea 7 by på Saudi Aramco-arbeid», skriver Nystrøm.

Stor ordrebokeffekt

Analytikerne liker ellers effekten kjøpet har på Subsea 7s ordrebok.

– Vi ser på kjøpet som positivt. Det var forventet, men størrelsen på ordreboken Subsea 7 tar over er noe større enn hva vi hadde regnet med, sier Møllerløkken.

Subsea 7 overtar kontrakter på rundt 850 millioner dollar, hvilket gir en økning i ordreboken på rundt 17 prosent. Sparebank 1 Markets ventet 700 millioner.

Selskapet vil ikke opplyse hva marginen er på kontraktene.

– Vi legger til grunn at marginen er positiv, men noe lavere enn hva vi så fra Subsea 7 i fjor og 2015, sier Møllerløkken, som tidligere denne uken tok opp sin anbefaling på aksjen til «kjøp» med kursmål 130 kroner.

Subsea 7 opplyser at virksomheten de nå overtar vil bokføres i konsernregnskapet deres under «Surf and Conventional Business»-divisjonen fra og med 29. juni.

EMAS Chiyoda Subsea er for tiden under konkursbeskyttelse (chapter 11) i USA, og Subsea 7 melder at de fikk klarsignal fra den føderale konkursdomstolen i Sør-Texas for å kjøpe opp deler av selskapet med effekt 29. juni.

Les også

Blytungt for oljesektoren på Oslo Børs

Les også

– Det er en helt annen situasjon i dag

Les også

Kristian Siem om restrukteringer i offshore:  – Det er mer å gjøre

Her kan du lese mer om