Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

Regnskapet til John Fredriksens riggselskap preges av store nedskrivninger i tredje kvartal. Men Seadrill-sjefen ser tegn til litt lysere tider.

UNDERSKUDD: Riggselskapet Seadrill, der John Fredriksen er største eier, har levert resultater tirsdag morgen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

I et marked preget av oljenedturen fikk John Fredriksens riggselskap Seadrill et brutto driftsresultat på 441 millioner dollar i tredje kvartal, mot 546 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Samtidig falt inntektene til 743 millioner dollar fra 985 millioner, mens resultatet før skatt steg til minus 607 millioner dollar, tilsvarende et underskudd på over fem milliarder kroner, fra minus 1,87 milliarder dollar i fjor da store nedskrivninger preget regnskapet.

På forhånd hadde analytikerne ventet et brutto driftsresultat på 403 millioner dollar av inntekter på 733 millioner dollar, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Skriver ned investeringer

Også i dette kvartalet tar selskapet store nedskrivninger, denne gangen på 882 millioner dollar.

Les også

Ser fortsatt stor fare for Seadrills aksjonærer

Nedskrivningene er knyttet til investeringene i Seadrill Partners og Seamex, der førstnevnte står for 806 millioner dollar.

For fjerde kvartal venter Seadrill at effekten av lavere dagrater og enheter som går av kontrakt vil svekke inntjeningen. Brutto driftsresultat ventes å falle til 340 millioner dollar.

Seadrill Limiteds ordrebok ved utgangen av andre kvartal var 3,6 milliarder dollar.

Venter gradvis markedsbedring

I kjølvannet av oljeprisnedturen har riggselskapenes kunder, oljeselskapene, slipt sparekniven og kuttet kostnader og investeringer. Dermed har det blitt for lite arbeid og for mange rigger, noe som har sendt ratene til bunns og mange rigger i opplag.

Men Seadrill-sjefen ser tegn til litt lysere tider.

– Offshore-boremarkedet er fortsatt utfordrende, men vi ser en bedring i anbudsnivået. Mesteparten av det nye arbeidet er kortsiktige kontrakter på eller nær kontantstrøms-lønnsomhetspunktet, og 2017 er ventet å forbli utfordrende. Vi venter imidlertid at markedet gradvis vil bedres ettersom kostnader har blitt tilbakestilt gjennom verdikjeden og mer boreaktivitet vil være nødvendig for å unngå akselererte produksjonsfall, sier Per Wullf i en kommentar.

– Fremgang i restruktureringen

I Seadrill er imidlertid markedets fokus rettet mer mot den finansielle restruktureringen selskapet arbeider med enn de kvartalsvise resultatene. Redningsplanen er blitt skjøvet på i tid flere ganger, senest i forrige uke.

Da sa Seadrill at det forventes en enighet med kreditorene innen utgangen av april 2017.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at det har hatt god fremgang om betingelsene i en avtale med bankene som vil gi forfallene i alle sikrede kredittfasiliteter en profil der de forfaller i perioden fra 2020 til 2023, redusere faste avdragsforpliktelser og justere de finansielle lånebetingelsene.

Les også

Fredriksen-fest på solid Oslo Børs

Selskapet skriver videre at det har innledet kontakt med obligasjonseiere og mulige tilbydere av ny kapital om andre viktige elementer i planen.

Prosessen for å restrukturere gjelden til riggselskapet er omtalt som en av de mest komplekse av sitt slag. Gjelden er høy, og det er en rekke banker, obligasjonseiere og aksjonærer som skal komme til enighet.

Ved utløpet av kvartalet var den netto rentebærende gjelden på 8,95 milliarder dollar, ned fra 9,11 milliarder i det foregående kvartalet.

Nylig fikk Seadrill forlenget forfallet på en kredittfasilitet frem til 30. april 2017, noe som gir pusterom.

– Denne forlengelsen sikrer at ingen gjeld forfaller før april 2017 og tid til å fortsette forhandlinger med banker, obligasjonseiere og nye kapitaldeltagere så vel som tid til å implementere avtalen, skriver riggselskapet.

Les også

Seadrill utsetter kriseplanen

Les også

Ser fortsatt stor fare for Seadrills aksjonærer

Les også

Fredriksen øker i tørrlast: – Sett i ettertid var jeg litt for tidlig ute

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. John Fredriksen

Flere artikler

  1. Mot hard deadline for «norgeshistoriens vanskeligste restrukturering»

  2. Milliardplan skal redde Seadrill fra konkurs

  3. Usikkert om Seadrills redningsplan er god nok

  4. Seadrill planlegger for mulig konkursbeskyttelse

  5. Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år