Fredriksen slapp milliarder i skatt

Sendte pengene til Panama.

UTBYTTE TIL PANAMA OG TILBAKE: John Fredriksen skal ha sendt et utbytte på nesten 30 milliarder kroner til et selskap i Panama i 2006, og dermed unngått en stor skatteregning. Her er han avbildet i 2011.

Krister Sørbø
Publisert:

I 2006 betalte John Fredriksens selskap Greenwich Holdings på Kypros ut et gigantutbytte på 4,5 milliarder dollar, tilsvarende 28 milliarder kroner.

Dagens Næringsliv skriver at utbyttet ikke skal ha gått til Fredriksen personlig. Dermed slapp han ifølge avisen en skatteregning på opp mot 675 millioner dollar.

Det tilsvarer 4,3 milliarder kroner, eller rundt ti prosent av de rundt fem milliarder euroene som Kypros må hoste opp for at EU og IMF skal stille opp med sin redningspakke.

En slik transaksjon ville også etter norske skatteregler være skattefritt, så lenge utbyttet går fra et selskap til et annet.

- John Fredriksen har personlig i den aktuelle perioden hverken mottatt utbytte direkte eller indirekte fra Greenwich Holdings, skriver Fredriksens nære forretningspartner, Tor Olav Trøim i en e-post til Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at de har fått tilgang til et lånedokument som viser at et selskap på Panama som mottok utbytte skal ha lånt rundt fire milliarder dollar tilbake til Fredriksens holdingselskap Greenwich Holdings, samt at Fredriksen selv skal ha lånt 400 millioner dollar til holdingselskapet.

Norges rikeste mann, John Fredriksen, byttet i 2006 statsborgerskap til Kypros. Landet tilbyr et svært gunstig skattenivå for utlendinger som plasserer midler på øyen. Man trenger derimot ikke å bo fysisk på øyen, noe som tillater at Fredriksen kan holde til i London.

Les også

Golden Ocean krever 100 mill. dollar av kinesiske bankerFredriksen-selskap sikrer riggkontrakterFredriksen har tjent nesten 2 mrd. på nytt rederiDisse nordmennene er dollarmilliardærer