Ny sikkerhetsrapport: Datamaskinen din kan bli en bitcoin-zombie

Kryptokriminelle kan ta over PC-en din, gjøre den tregere - og bruke den til å utvinne bitcoin og annen kryptovaluta uten at du aner det.

DATAKRIM: Eksperter spår at vi kan få se mer bitcoin-basert kriminalitet ettersom kryptovalutaen stadig blir mer populært.

Foto: Kacper Pempel Reuters
Publisert:

Kryptovaluta og blokkjedeteknologi åpner mange dører og muligheter, men hvor det kan tjenes kjappe penger, finnes det også som regel kriminelle.

Et av verdens største datasikkerhetsselskap - Kaspersky - sier 2018 vil være året for mer utspekulerte dataangrep fra det de kaller kryptokriminelle.

– Vi forventer flere målrettede angrep med tvungen gruvedrift som våpen. Kriminelle installerer programvare som gjør maskinen din tregere og bruker den til å utvinne bitcoin og annen kryptovaluta, uten at du selv er klar over det, skriver de i en fersk rapport E24 har fått tilgang til.

Kasperkys Norden-sjef Leif Jensen sier folk lett kan legge merke til om maskinen er utsatte for et slikt angrep.

– En indikator for folk er at datamaskinen begynner å gå veldig sakte og at viften begynner å dure veldig.

SIKKERHETSSJEF: Leif Jenssen styrer Kasperskys Norden-operasjoner fra København, og sier antallet kryptoangrep vokser lynraskt.

Foto: Kaspersky

I de første 18 månedene i 2017 forhindret Kaspersky 1,65 millioner slike utvinningsangrep.

Selskapet sier i rapporten at 2018 blir året for ondsinnede krypto-utvinnere.

Noen kryptovalutaer mer utsatt


Ifølge Kaspersky er det kryptovalutaene Monero og Zcash som oftest utvinnes i slike angrep. Årsaken er at disse to valutaene gjør det mulig å operere mer anonymt, enn ved bruk av bitcoin.
Jensen sier likevel at det for tiden er bitcoin som er det ønskede byttet for kryptokriminelle.
– Vi har bare sett begynnelsen på slike angrep, og det er millioner av angrep fra kryptokriminelle hver eneste dag, sier han og forklarer at folk som vanlig må være oppmerksomme på mail fra ukjente avsendere hvor det oppfordres til å trykke på linker.

Les også

Fersk undersøkelse: Asia-investorer står bak bitcoin-boom


– De blir stadig smartere, og det er viktig for oss å hele tiden ligge et skritt foran ettersom de for tiden har muligheter til å tjene store penger, forklarer Jensen.
Han mener likevel at kryptokriminelle er snillere enn andre hackere som ferdes på nettet.
– Disse folkene er dyktige hackere, men det er viktig å huske på at de som regel ikke ønsker å skade deg eller informasjonen din, de er kun ute etter datakraft. På denne måten er de snillere enn mange andre typer datakriminelle, sier Jenssen.
Kaspersky opererer i 200 forskjellige land og har 400.000 kunder verden over.

Flere trusler

I tillegg til skjult digital gruvedrift i tilfeldige datamaskiner er det også fire andre trusler som kryptomiljøet må forholde seg til i tiden som kommer.

  • Kryptokriminelle vil fortsette med såkalte løsepengevirus-angrep, hvor man fryser datamaskinen eller stjeler innhold for deretter å kreve løsepenger betalt i kryptovaluta.
  • Stater vil begynne å utvinne kryptovaluta. Årsaken er ifølge rapporten at private utvinnere i større grad vil være avhengig av billig og stabil elektrisitet, noe som i stor grad er myndighetskontrollert i dag.
  • Fremveksten av web-utvinning vil bety både nye trusler og muligheter. Ved at man tilknytter utvinning av kryptovaluta til enkeltstående nettsider, kan man ved at folk besøker nettsiden trekke datakraft, og enten vitende eller uvitende ta del i utvinning av ulik valuta.
  • Kryptoemisjoner vil falle i popularitet etter at hundrevis av nye kryptovalutaer har kommet til i 2017, hvor det til sammen har blitt hentet rundt tre milliarder dollar (25,08 milliarder kroner) til ulike prosjekter. Rapporten sier at lite suksessfulle emisjoner vil påvirke hele økosystemet for kryptovaluta negativt, også bitcoin og ethereum.

Kaspersky-sjef Jensen understreker at kryptoeksplosjonen har nådd Danmark i likhet med Norge, og sier det i år har påvirket hans personlige julegavehandel.

– Tenåringssønnen min ønsket seg bitcoin til jul i år, og det skal han få.