Analytiker spår toppår for Equinor: – Høyeste tallet siden børsnoteringen

2018 blir året Equinor håver inn mer penger enn noensinne, før lavere oljepris gir en svekkelse neste år, tror analytiker Oddvar Bjørgan.

OLJEHOPP: Det siste året har oljeprisen steget med 45 prosent til 75 dollar per fat. Her fra en Sleipner-plattform i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Da oljebremsen rammet svarte oljeselskapene med store kutt i pengebruken.

Nå har oljeprisen steget, mens kostnadene fortsatt er lavere enn før, noe som gjør at Børsens største selskap, det tidligere Statoil, nå Equinor, vil tjene mer penger enn noensinne i år, ifølge Carnegie-analytiker Oddvar Bjørgan.

Kostnadskuttene har nemlig bidratt til at oljeselskaper som Equinor ikke lenger trenger en skyhøy oljepris. Når oljeprisen i tillegg har klatret til midt på 70-tallet gir det en dobbel effekt på inntjeningen.

Et mye brukt tall blant analytikerne som følger oljeselskapet er såkalt fri kontantstrøm, som forteller hvor mye penger selskapet sitter igjen med fra oljesalget etter at utgifter og investeringer er betalt.

Les også: Nå eier staten Statoil-aksjer for 483 milliarder

Spår toppår

Bjørgan anslår at Equinor vil få en slik kontantstrøm fra driften, fratrukket investeringer, på 24 kroner per aksje i 2018.

Les også

Equinor er Nordens største selskap målt i omsetning

– Det er det høyeste tallet siden børsnoteringen, sier Bjørgan, med henvisning til noteringen av oljeselskapet på Oslo Børs tilbake i 2001.

Med utgangspunkt i dagens antall aksjer tilsvarer anslaget en fri kontantstrøm på rundt 80 milliarder kroner.

– Det er interessant at oljeselskapene har en bedre fri kontantstrøm nå enn da oljeprisen var på 110 dollar fatet, sier Carnegie-analytikeren.

I Sparebank 1 Markets har også analytiker Teodor Sveen Nilsen forventninger om at Equinor vil tjene mer, men han har et lavere 2018-anslag for fri kontantstrøm på rundt 65 milliarder kroner, med dagens valutakurs.

Neste år tror Bjørgan kontantstrømtallet faller til 20 kroner per aksje, blant annet basert på en prognose der oljeprisen går fra et gjennomsnitt på 73 dollar fatet i år, til 67 dollar i 2019.

Les også: Statoils beste justerte resultat siden høsten 2014

Store kutt

Høyere oljepris og lavere kostnader, men også lavere investeringer er de store driverne.

– Det er ikke bare kostnadene som har kommet ned, men også investeringene har falt, det er kanskje den viktigste grunnen til at kontantstrømmen er så bra, sier Bjørgan.

Les også

Her blir Statoil-sjefen Equinor-sjef

Tilbake ved starten av 2014, da oljeprisen fortsatt lå godt over 100 dollar fatet hadde daværende Statoil planer om investeringer på rundt 20 milliarder dollar i året. Fire år senere er det tallet redusert til 11 milliarder dollar.

Oljeprosjektene trenger heller ikke lenger like høy oljepris for å være lønnsomme. For storprosjektet Johan Sverdrup har balanseprisen falt til under 15 dollar per fat for den første fasen, meldte oljeselskapet i februar.

Spørsmålet er om kostnadene kan holdes i sjakk når tidene lysner. Bjørgan tror de kan stige.

– Det er rimelig å anta at kostnadene gjør det. Hvis oljeprisen holder seg på dagens nivå er det rimelig å anta at kostnader og investeringer går opp etter hvert, sier han.

Les også

Her blir Statoil-sjefen Equinor-sjef

Les også

Kontraktsdryss fra «nye» Statoil – milliarder til Røkke-selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om