Skyhøye forventninger til resultatsesongen: – Blir enormt viktig
Etter en ruglete forrige uke på børsene, er det denne uken duket for de første tallene fra resultatsesongen i USA. Spesielt én sektor har kraft til å lette frynsete investornerver, eller fungere som bensin på et brennende aksjebål, ifølge Nordea-strateg.
I et marked der svingningene har vært store og stemningen ofte negativ, ikke minst som følge av handelskonflikten mellom USA og Kina, blir selskapenes rapporter ekstra viktige, ifølge Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde.
Og forventningene er skrudd skyhøyt i forkant av selskapenes tallslipp.
På Wall Street er nemlig analytikernes prognose at selskapene vil levere en inntjeningsvekst på hele 18 prosent i første kvartal – det sterkeste siden 2011, påpeker strategen i en markedsoppdatering.
– Ettersom man i det siste har begynt å stille spørsmålstegn ved globale vekstutsikter, samtidig som frykten for handelskrig og økt regulering av IT-sektoren øker, vil akkurat denne rapporteringssesongen blir enormt viktig, da den enten kan bidra til å bekrefte eller avkrefte mange av investorenes bekymringer, skriver Gjerde.
Lettelse, eller bensin på bålet
Ifølge strategen skyldes de høye forventningene til resultatsesongen i USA mye Trump-administrasjonens skattekutt, og en svakere dollar. For energisektoren bidrar høyere oljepris positivt.
Det er energi, IT og finans som ventes å dra det tyngste lasset, med en anslått inntjeningsvekst på henholdsvis 75 prosent, 23 prosent og 22 prosent, ifølge strategen.
Trumps skatteturbo: Spår fest på Wall Street
Hun mener IT-sektoren blir ekstra viktig for markedet, fordi den både har vært en sterk bidragsyter i bøprsoppgangen og står for en stor del av den antatte resultatveksten.
– IT-sektoren er altså den sektoren som er aller viktigst for videre oppgang i amerikanske aksjer, og det er også den sektoren som virker aller mest sårbar om dagen, skriver Gjerde.
Hun viser til at «sektoren trues både av økte regulatoriske krav, og av økte handelsbarrierer, ettersom verdikjedene til mange amerikanske IT-selskaper er tett integrert med Kina».
– Dersom IT-selskapene leverer vekst som forventet, eller bedre, og signaliserer fortsatt gode vekstutsikter fremover, vil dette dermed være en stor lettelse for investorer. Det motsatte vil fungere som bensin på bålet, og bidra til å forsterke salgspresset i amerikanske aksjer, skriver Nordea-strategen.
Tre fryktfaktorer
Hun lister opp tre fryktfaktorer som har dukket opp på radaren i det siste:
USA: Ny tolltrussel mot Kina er ingen bløff
- Risiko for strengere reguleringer i IT-sektoren i kjølvannet av Facebooks Cambridge Analytica-skandale skaper usikkerhet.
- Frykt for handelskrig mellom USA og Kina.
- Bekymring for verdensøkonomien etter svakhet i nøkkeltall.
Flere av de største teknologiselskapene har fått unngjelde i det amerikanske markedet, ikke minst Facebook som er ned 13 prosent den siste måneden.
Men også tungvektere som Alphabet og Amazon har fått det tungt, med børsfall på nærmere ti prosent siste måned.
Facebooks problemer startet da det kjent at brukerinformasjonen til 50 millioner brukere hadde kommet på avveie etter å ha blitt delt med analyseselskapet Cambridge Analytica.
Ifølge New York Times ble deretter informasjonen brukt i målrettet reklame for å påvirke velgerne, blant annet i det amerikanske presidentvalget.
Det kan sette den reklamebaserte forretningsmodellen til Facebook under press, hvis skandalen fører til strengere reguleringer, eller til at bruken av sosiale medier avtar.
For Amazons del har president Donald Trumps Twitter-tirader bidratt til aksjefall.
Trump presses av næringslivet: – Frykter hans Twitter-finger
– Ettersom IT-sektoren står bak nesten halvparten av børsoppgangen i USA det siste året, og er den klart største sektoren, har svingningene her naturlig nok stor påvirkningen på børsutviklingen totalt sett, skriver Gjerde.
Striden mellom USA og Kina spisset seg til i forrige uke, da Trump varslet at han vurderer en ny runde med straffetoll mot Kina, denne gangen på importvarer for 100 milliarder dollar.
Svakere nøkkeltall
I en verdensøkonomi som gjennom fjoråret fikk opp dampen, ikke minst hjulpet av bedre tider i Europa, USA og Japan, har viktige nøkkeltall ikke vært like sterke den siste tiden.
Blant annet har innkjøpssjefsindeksene i Europa og USA falt tilbake, riktignok moderat, og fra høye nivåer.
– At investorene ikke lenger er like overbevist om at ethvert nedsalg i aksjemarkedet representerer en kjøpsmulighet, henger sammen med svakere tillit til vekstutsiktene i verdensøkonomien, noe den siste tidens relative svakhet i nøkkeltall har bidratt til, skriver Gjerde.
Fredag kommer de første kvartalstallene fra storbankene, når Citi, JPMorgan og Wells Fargo skal i ilden.