Hydro halverer aluminiumproduksjonen ved Albras

Den reduserte kapasiteten ved Alunorte-anlegget medfører at Hydro ser seg nødt til å kutte produksjonen ved det tilhørende metallverket Albras.

KUTTER: Hydro reduserer produksjonen ved Albras.
Publisert:

Dermed reduseres den årlige produksjonen med rundt 230.000 tonn.

Beslutningen ble fattet av styret i Albras tirsdag. Målet er å gjenoppta produksjonen for fullt når også Alunorte igjen kan gå for fulle maskiner.

Alunorte produserer alumina, som igjen benyttes til aluminiumproduksjon. Etter produksjonsreduksjonen har Hydro gått fra å være netto eksportør til netto importør av alumina.

Selskapet må dermed kjøpe alumina i markedet, men samtidig har prisene skutt i været. Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg opplyste i går at alumina-prisen har steget rundt 20 prosent.

Les også

Hydro må stille 340 millioner i sikkerhet i Brasil

– Vår største bekymring er våre ansatte, samt kunder som vil bli påvirket av denne beslutningen. Vi vil fortsette vår dialog med fagforeningene for å evaluere hvilken effekt dette får for de ansatte, sier styreleder Einar Glomnes i Albras.

Ifølge Hydros nettsider har Albras omtrent 1.200 fast ansatte og 400 arbeidere på lange kontrakter. Etter at produksjonen ved Alunorte ble redusert den 27. februar, ble 600 ansatte sendt på ferie.

Utslippsanklager

Det var den 16. og 17. februar i år at kraftig nedbør rammet Pará-regionen, Albras og Alunorte, som er verdens største aluminaraffineri.

Den prekære situasjonen medførte at brasilianske myndigheter beordret halv maskin ved Hydros Alunorte-anlegg, fordi de var bekymret for nivåene i deponiene som rommer rødslam, et restprodukt fra aluminafremstilling.

Samtidig ble det uttrykt bekymring for forurensing av drikkevannet i området.

Ulike studier har kommet til ulike konklusjoner om utslipp fra anlegget. Hydro har fått hard medfart i to rapporter fra forskningsinstituttet Instituto Evandro Chagas, men ble «frikjent» i en rapport de selv har bestilt.

Selskapet har hele tiden avvist at de har sluppet ut såkalt rødslam, som er et restprodukt fra aluminafremstillingen. De har imidlertid innrømmet ulisensierte utslipp av regnvann fra fabrikkområdet.

Jobber mot gjenoppstart

Albras ligger ved siden av Alunorte i Barcarena i delstaten Pará i Brasil, og har også vært omtalt i forbindelse med utslippene i området.

Les også

Fersk Hydro-gransking: Ingen indikasjoner på forurensning fra Alunorte

Da Hydro den 19. mars varslet at de hadde hatt ulisensierte utslipp av vann fra taket på et kullager og fra et tidligere hydratlagerområde, var dette via en kanal ved Albras.

Albras-anlegget har vært i virksomhet siden 1985. Det er eid 51 prosent av Norsk Hydro og 49 prosent av Nippon Amazon Aluminium Company.

Hydro opplyste mandag at forhandlingene med myndighetene i Pará-regionen er satt på hold grunnet den rettslige behandlingen, som igjen er et resultat av det motstridende synet på forskningsrapportene.

Hydro har fortsatt dialog med nasjonale myndigheter, men konsernsjef Svein Richard Brandtzæg kunne ikke si noe sikkert om når Alunorte igjen kan starte opp for fullt.

– Når det gjelder å starte opp igjen er det akkurat det vi jobber med. Vi kommer tilbake til dette, men jobber med å få det opp å stå så fort som mulig, sa han.

Publisert:

Her kan du lese mer om