Google og Facebook tyner Telenors gründer-kjøp: – Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

Telenors investering i teknologibedriften Tapad har nesten blitt verdiløs sammenlignet med den opprinnelige prisen på 3,0 milliarder. Telenor-sjef Sigve Brekke står imidlertid hardt på at Telenor trenger teknologien selskapet har utviklet.

DANSK DRAHJELP: Selv om Telenor skriver ned Tapad med ytterligere 1,7 milliarder kroner, sørger en reversering i Danmark på 2,1 milliarder kroner for at bunnlinjen til Telenor ikke fikk en altfor stor smell i fjerde kvartal. Her er konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup, avbildet under kvartalspresentasjonen onsdag.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

To år etter at Telenor bladde opp 3,0 milliarder kroner for 95 prosent av aksjene i teknologiselskapet Tapad, er det nå «bare» 400 millioner kroner igjen.

Det har en nedskrivning på 1,0 milliard for ett drøyt år siden og en ny nedskrivning på 1,7 milliarder i fjerde kvartal sørget for.

Årsaken til at Telenor tar tap i regnskapet sitt på investeringen er at inntektene til Tapad er under press i USA.

– Utviklingen i annonsemarkedet i USA har vært svakere for Tapad enn det vi forutsatte (da de regnet på oppkjøpet, journ.anm.). Markedet i seg selv har ikke blitt mindre, tvert imot, men Google, Facebook og lignende aktører har tatt større andeler av markedet. Det betyr at Tapad og andre lignende aktører sitter igjen med mindre, sier Brekke.

Under en presseseanse etter kvartalspresentasjonen ble han spurt om han angrer på milliardkjøpet:

– Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling, og vi må bare ta konsekvensen av den utviklingen som vi har sett, sier Brekke.

Fra analytikerne som hadde møtt opp hos Telenor onsdag, fikk toppledelsen spørsmål om Tapads egne inntekter er blitt så små at det er å anse mer som en teknologiavdeling internt i Telenor:

– Foreløpig er det en egen virksomhet med sine egne inntekter, men det du spør om må vi komme tilbake til, svarte finansdirektør Jørgen A. Rostrup.

Selv om Google og Facebook forsyner seg av det digitale amerikanske annonsemarkedet på Tapads bekostning, tviholder Telenor-sjefen på at kjøpet gir Telenor noe positivt.

– Vi bruker tid og mye energi på å implementere teknologien deres i Telenor, sier Brekke.

Les mer om Telenors kvartalstall:

 • Telenor øker utbyttene

Skal bruke Tapad-teknologi i alle land

Teknologien han refererer til er Tapads system som er ment å identifisere brukere på tvers av forskjellige nettsider og enheter. Dermed skal systemet klare å få langt mer data om en persons interesser og surfehistorikk enn tidligere systemer.

Selv om systemet kan høres avansert ut har det også konkurrenter. Når en bruker for eksempel er innlogget på Facebook, kan nettsider legge inn funksjoner som gjør at Facebook kan kjenne deg igjen, selv om man surfer på helt andre nettsteder enn direkte på Facebook. Når Facebook i tillegg kan kombinere dette med data fra Facebook-profilen din, gir deg svært avanserte data om hver enkelt bruker.

Brekke mener Tapad-teknologien er svært viktig for at Telenor skal kunne skreddersy tilbud og etter hvert også abonnement og tjenester til kundene, på en langt mer segmentert måte enn i dag.

– Dere skriver ikke bare at annonsevirksomheten til Tapad sliter, men også datavirksomheten. Betyr det at Tapad heller ikke har den verdien for Telenor som dere opprinnelig trodde?

– Nei, tvert imot. Konkurransesituasjonen i USA gjelder også datavirksomheten deres. Det er kompetansen og teknologien i Tapad er virkelig viktig for oss for å bygge den plattformen for kundeinnsikt som vi trenger, sier Brekke.

Under kvartalspresentasjonen sa Sigve Brekke at Tapad-teknologien og de tredjepartsdataene de sitter på allerede har begynt å gi resultater i Telenors salgsvirksomhet, blant annet Grameenphone i Bangladesh:

– Har begynt å rulle dette ut i fem markeder, og deretter vil vi gjøre det i hele Telenor. Vi ser allerede resultater i Thailand, sa Brekke fra podiet.

Les også

Telenor bekrefter at virksomheten i Øst-Europa kan bli solgt

Tror India- og Tapad-tap kan føre til mer disiplin

– Tapad har åpenbart ikke vært en lønnsom investering for Telenor. Prisen Telenor betalte var relativt høyt sammenliknet med salg av liknende selskap. Jeg mener teknologien er overvurdert med tøff konkurranse fra aktører som Google og Facebook, sier Telenor-analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities til E24.

Hun har allerede lagt til grunn «en minimal verdi» på Tapad i sine estimater, og Telenors nye nedskrivning på 1,7 milliarder kroner som ble kjent onsdag påvirker dermed ikke meglerhusets kursmål på Telenor-aksjen.

– Telenor har nå brent seg på investeringen i India og Tapad, så jeg tror de vil ha en høyere investeringsdisiplin fremover, sier Trondsen.

Nyheten om Tapad kommer for øvrig bare dager etter at Telenor bekreftet at de har mottatt et bud på sin østeuropeiske virksomhet. Telenor-toppene var onsdag svært ordknappe om budet, annet enn å si at det er snakk om en aktør som kom uoppfordret til dem med et bud.

Det har vært mange spekulasjoner på hvor mye penger som den aktuelle kjøperen har lagt på bordet for å få Telenor til å vurdere budet, men et beløp et sted mellom 1,5 til 3,0 milliarder euro (14 til 28 milliarder kroner) har vært nevnt i medieoppslagene.

–Hvis dere nå skulle ende med å selge den østeuropeiske virksomheten, har dere noen klare prosjekter å investere i, for eksempel bredbåndsvirksomhet i noen av de asiatiske landene dere driver i?

– Vi kommer ikke til å si noe mer om denne prosessen utover det vi har sagt, heller ikke når det gjelder hva vi vurderer eller ikke vurderer av investeringer, sier Rostrup.

– Jeg vil også si at Asia er et veldig annerledes marked enn Europa. De er i langt større grad «mobile only», altså de baserer seg i all hovedsak på mobil. Det ser vi for eksempel i Thailand der mobilbruken per kunde er nesten det dobbelte av Norge, legger Sigve Brekke til.

Les også

«Tingenes internett» inntar Norge: Men det er usikkert hvor fort det blir penger av det

Tror Øst-Europa salg kan ende som utbytte

Arctic-analytiker Henriette Trondsen tror det er mer sannsynlig at pengene fra et eventuelt salg i Øst-Europa vil finne veien til Telenor-aksjonærene:

– Dersom de skulle få solgt Øst-Europa tror jeg de mest sannsynlig ville betalt et ekstraordinært utbytte. Det kan være de også vil investere i mer bredbånd i Sverige eller se på markeder som Vietnam, sier Henriette Trondsen i Arctic.

Hun mener Telenor fint kunne økt utbyttet sitt like mye som den finske operatøren Elisa, gitt Telenors balanse (hvor nettogjeld er på linje med brutto driftsresultat, EBITDA).

Trondsen sier at resultatene og utbyttenyhetene fra Telenor onsdag var omtrent som ventet. Aksjen fikk heller ingen store utslag.

Telenor varslet økte utbytter, og sa i tillegg at selskapet vil be aksjonærene om en ny fullmakt for å kjøpe tilbake aksjer etter fjorårets program. Da annonserte Telenor at de skulle kjøpe tilbake aksjer for 4,3 milliarder kroner, noe selskapet regner med å bli ferdig med i løpet av februar.

– Vet dere hva slags nivå tilbakekjøp på aksjer vil bli i 2018?

– Nei. Styret er ennå ikke ferdig med sine diskusjoner og dette vil vi komme tilbake til senere i forbindelse med innkallingen til generalforsamlingen, sier finansdirektør Jørgen A. Rostrup.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom
 3. Digitalisering
 4. Teknologi

Flere artikler

 1. Mener Telenor-aksjonærene får for lite av milliardsalget

 2. Venter pengedryss over Telenor-aksjonærene

 3. Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

 4. Annonsørinnhold

 5. Nekter å la seg stresse av «utbyttekrav»

 6. Sikter mot nytt milliardkutt i 2018