Statoil dropper utbytteaksjene etter to år: Nå vil selskapet også investere mer igjen
Statoil har spart milliarder på å tilby aksjonærene aksjer som utbytte. Nå vil selskapet gå tilbake til kontanter og foreslår i tillegg øke utbyttenivået. På toppen av det hele planlegger selskapet å øke investeringene igjen.
LONDON (E24): Statoil avslutter nå sitt toårige utbytteaksjeprogram og går tilbake til rene kontantutbytter. I tillegg foreslår selskapet å øke selve utbyttenivået med 4,5 prosent til 0,23 dollar per aksje.
Selskapet varsler også at de trapper opp investeringsbudsjettet sitt til 11 milliarder dollar, etter å ha redusert 2017-budsjettet fra 11 til 10 milliarder så sent som i fjor høst.
Selskapet indikerer også at det også er muligheter for å kjøpe tilbake aksjer i fremtiden, men at dette avhenger av markedsutviklingen og prosjektutviklingen i selskapet. Selskapet legger også til at de på kort sikt vil prioritere å styrke balansen.
Det kommer frem i selskapets resultatrapport for fjerde kvartal som ble offentliggjort onsdag morgen. Selskapet arrangerer onsdag sin årlige kapitalmarkedsdag i London, der selskapet også forteller om kommende prosjekter, investeringsplaner og hvilket utbytte aksjonærene kan se frem til.
– I et styrket marked leverte vi sterk inntjening og kontantstrøm fra alle segmenter. Vi hadde rekordhøy produksjon både i fjerde kvartal og i året som helhet. Vi forventer langsiktig vekst i underliggende inntjening, og i tråd med vår utbyttepolitikk foreslår styret å øke utbyttet med 4,5 prosent til 0,23 dollar per aksje, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.
Statoil har helt siden 2014 jevnt og trutt kuttet investeringsbudsjettene sine samtidig som det er gjennomført omfattende effektiviseringstiltak. Nå snur altså investeringspilen oppover igjen for første gang.
Det har også kommet flere nyheter fra Statoil onsdag:
- Les om resultatene til Statoil i fjerde kvartal: Sterkere fra Statoil
- Statoil har oppdatert beregningene for den gigantiske Johan Sverdrup-utbyggingen som viser at feltet er enda mer lønnsomt enn før: Statoil øker reserveanslaget på Johan Sverdrup
Øker budsjettene kraftig: Her er Aker BPs slagplan for 2018
Har spart milliarder på utbytteaksjer
Det er gått to år siden Statoil annonserte utbytteaksjeprogrammet på kapitalmarkedsdagen sin i London, med virkning for utbytte fra og med fjerde kvartal 2015.
Selskapet varslet da at de skulle holde utbyttenivået per aksje likt på 0,2201 dollar per aksje i kvartalet, men tilbød aksjonærene et valg: Enten motta utbyttet i kontanter, eller motta hele eller deler i aksjer. Statoil sukret i tillegg pillen med å gi en rabatt på frem prosent på aksjene.
Allerede utpå høsten 2016 kom det frem at Statoil hadde spart 700 millioner dollar (rundt seks milliarder kroner) på at aksjonærer hadde gått for aksjer fremfor kontanter.
E24 har gjort en oppsummering av programmet så langt, og frem til og med utbytte for andre kvartal 2017 har Statoil nå spart om lag 2,0 milliarder dollar (17 milliarder kroner løpende) som de har sluppet å betale ut i kontanter.
Ettersom Statoil i mange år har måttet låne penger for å betale utbytter, så har programmet bidratt til å dempe veksten i gjeldsgraden.
Akkurat hvor mye Statoil vil ha spart på utbytteaksjene sine totalt er ikke klart ennå. Det vil avhenge av hvor mange som velger aksjer fremfor kontantutbytte for de siste to kvartalene i 2017.
Andelen av utbytte som har gått til aksjer, sammenlignet med dem som har valgt kontanter, har variert noe, men har stort sett ligget rundt 50 prosent.
– Styret foreslår for generalforsamlingen at utbyttet økes med 4,5 prosent til 0,23 dollar per aksje for fjerde kvartal. Det toårige programmet med utbytteaksjer ble avsluttet som planlagt i tredje kvartal 2017, skriver Statoil nå.
Vil investere mer
Lavere kostnader, høyere oljepriser og lysere utsikter har ikke bare endret Statoils finansielle resultater, men også bidratt til at selskapet nå forbereder seg på å investere mer igjen.
Det er nå fire år siden tidligere Statoil-sjef Helge Lund gikk på podiet på kapitalmarkedsdagen i London og satte bremsene på – før oljeprisen begynte å falle sommeren samme år. Da varslet Statoil en reduksjon i investeringsbudsjettene på fem milliarder dollar over to år til 20 milliarder årlig.
Siden den gang har investeringene blitt kuttet jevnt og trutt ned til 11 milliarder for 2017. I oktober ble dette kuttet til 10 milliarder. Statoil endte enda lavere, men som E24 skrev i fjor trodde selskapet at 2018 kunne bli året da investeringene begynte å stige forsiktig igjen.
Slik ble det også. Nå planlegger Statoil å øke investeringene sine fra 10 til 11 milliarder dollar i 2018.
– Vi har redusert våre investeringskostnader til 9,4 milliarder dollar, fra et opprinnelig anslag på 11 milliarder dollar. Dette er et resultat av fortsatt forbedringsarbeid og sterke prosjektleveranser. I samarbeid med våre leverandører og partnere får vi mer for mindre, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.
Endelig penger til overs
Selv om oljeprisen var over 100 dollar før den falt i 2014, hadde Statoil så store investeringer og så høye kostnader at selskapet ikke satt igjen med nok penger fra virksomheten sin til at de kunne betale utbytter uten å måtte låne penger.
På få år har dette bildet nå snudd.
Selskapet har tidligere hatt et mål om å kunne være såkalt kontantstrømsnøytrale med en oljepris på 50 dollar fatet i 2017, men når året nå er avsluttet, viser fasit at selskapet klarte å skape en positiv kontantstrøm med oljepriser under 50 dollar.
– Kontantstrømmen var sterk fra alle deler av virksomheten. Med en gjennomsnittlig oljepris på rundt 54 dollar per fat genererte vi 3,1 milliarder dollar i fri kontantstrøm i 2017, og vi styrket vår finansielle posisjon. Vi reduserte gjeldsgraden vår med mer enn 6 prosentpoeng gjennom året, etter å ha gjennomført flere verdiskapende oppkjøp, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.
Statoil sier nå at de har en kapasitet til å generere 12 milliarder dollar i fri kontantstrøm fra 2018 til 2020, basert på en oljepris på 70 dollar fatet og medregnet de salgene og oppkjøpene som er kjent.
– Statoil kan levere positiv fri kontantstrøm ved en oljepris under 50 dollar per fat fra 2018 til 2020 (før eventuelle transaksjoner, journ.anm.), skriver selskapet.
Selskapet opplyser at for 2017 endte kontantstrømmen fra driften før betalte skatter og arbeidskapital på 20,7 milliarder dollar, mot 15,0 milliarder i 2016. Investeringer (før oppkjøp og salg) endte på 9,4 milliarder dollar og ved utgangen av året var gjeldsgraden 29,0 prosent.
Dette er lavere enn gjeldsgraden på 35,6 prosent ved utgangen av 2016, men noe opp fra utgangen av andre kvartal da gjeldsgraden var nede i 27,5 prosent. Statoil peker på at gjeldsgraden mot slutten av året ble påvirket av en økning i arbeidskapital og betalinger for transaksjoner som de beskriver som verdiøkende.