Ulltveit-Moe om børsfallet: – Viktig for kapitalismen

Investor og tidligere NHO-sjef Jens Ulltveit-Moe mener børsfallet er supert for folk som vil inn i markedet. 

TYNGDEKRAFTEN TAR TAK: Investor Jens Ulltveit-Moe mener nedgangen i aksjemarkedene vil fortsette.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Dette måtte komme. Det er en nedgang som mange har ventet på, og snakket om, sier Ulltveit-Moe til E24.

– Det er helt utrolig når man leser «katastrofe» – at all gevinsten hittil i år er vasket bort. Hittil i år har vart i én måned. Et slikt utsagn tyder på at man er ganske bortskjemt.

Finansmarkedene verden over har klatret nærmest uavbrutt siden tidlig 2016. Amerikanske indekser som Dow Jones var på et nivå tilsvarende det dobbelt av nivået før finanskrisen da nedturen startet i forrige uke, og Hovedindeksen på Oslo Børs var over 760 poeng.

– Nå har det gått lenger opp enn noen kan huske, og høyere enn noen kan huske. Trær gror ikke inn i himmelen. At det kom nå er litt tilfeldig, men det har skjedd så mye tyder på at markedsaktørene har vært ganske nervøse. Det er fornem nød, sier Ulltveit-Moe.

Les også

Meglernestor om børsfallet: – Ingen grunn til panikk

– Vi skal være glade for det

I markedene hersker det usikkerhet om årsakene til at verdens børser falt brått nedover fredag.

Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste at lønnsveksten i landet var høyere enn ventet, hvilket kan bety at inflasjonen blir høyere og fremskynder de planlagte rentehevingene i USA.

Markedet er urolig for at æraen etter finanskrisen med lave renter og voldsom pengetrykking går raskere mot slutten enn ventet.

– Uendelig med penger betyr lave renter, og når det er lave renter stiger markedene. Vi har hatt rekordlave renter og har det fortsatt. Nå har lange amerikanske renter steget til tre prosent. Det er veldig lavt. Vi har hatt et naturlig lavt rentenivå de siste årene, og det er så lavt at det ikke kan gå lavere. Det vil si fall i både obligasjon- og aksjemarkedene.

– Det er ingen vei utenom?

– Nei, det er det ikke. Og vi skal være glade for det. Det er veldig viktig for kapitalismen at det skjer verdifall med jevne mellomrom. Hvis det ikke var verdifall, kommer det ikke nye aktører inn i markedet. Dette er helt supert for dem som ønsker å investere nå, sier Ulltveit-Moe.

Les også

Børsfallet på 1-2-3

Overdreven rentefrykt?

Seniorøkonom i Swedbank, Øystein Børsum, forteller at utviklingen i rentenivået kan bli skummelt for markedet fordi aksjene er priset høyt.

– Ett av argumentene for nedgangen er at alternativet til å investere i aksjer – rentene i banken, er så lave at man har hatt lavere avkastningskrav på aksjer, sier han til E24.

– Aksjekursen har gått mye mer enn overskuddsveksten i bedriftene. Veldig mye av kursoppgangen kan tenkes er lavere avkastningskrav og risikopremier.

Sterk lønnsvekst er i utgangspunktet godt nytt for selskapene, fordi det betyr at amerikanerne har sterkere kjøpekraft. Men markedet frykter presset fra lønn- og inflasjon gjør at sentralbankene i verden setter opp rentene og reduserer pengetrykkingen raskere enn ventet.

– Hvis vi virkelig skulle være bekymret for noe nå, knyttet til rentene, er det at vi kommer inn i en verden med lønns- og prispress, og at utsiktene til at inflasjonen blir så høy at sentralbankene må sette rentene kraftig opp. Men vi er virkelig fryktelig langt unna det i dag, sier Børsum.

Les også

«Fryktindeksen» var på finanskrisenivå

Les også

– Snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet

Les også

Blytungt kryptofall: 900 milliarder borte på ett døgn

Her kan du lese mer om

  1. Jens Ulltveit-Moe
  2. Aksjehandel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nordea ser vendepunkt etter ti år med ekstreme renter

  2. Derfor er markedets USA-frykt feil

  3. Tre ting å passe på i 2018

  4. Annonsørinnhold

  5. – Kan ikke forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover

  6. Børsfallet på 1-2-3