Indonesia velger norsk luftvernsystem: Kongsberg Gruppen vinner kontrakt på 600 mill.

Norske Kongsberg Gruppen innkasserer en kontrakt på 77 millioner dollar (600 millioner kroner) når Indonesia nå har bestilt luftvernsystemet NASAMS.

Kongsberg Gruppens luftvernmissiler NASAMS. Missilsystemet leveres i et samarbeid mellom Kongsberg Defense og amerikanske Raytheon.

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppen annonserte kontrakten i en børsmelding tirsdag.

– Vi er meget fornøyde med at Indonesia, som det første landet i regionen, har valgt NASAMS for forsvar av kritisk infrastruktur. Kontinuerlig utvikling og flere brukernasjoner befester at NASAMS er verdens mest avanserte luftvernsystem, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense & Aerospace, som er forsvarsdivisjonen i Kongsberg Gruppen.

Kontrakten på 600 millioner kroner kommer bare dager etter at Kongsberg Gruppen meldte om et NASAMS-salg til Litauen for en milliard norske kroner.

NASAMS, som står for Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, ble lansert på slutten av 90-tallet og har siden lanseringen blitt solgt til Norge, Finland, Nederland, USA, Spania, Oman, Litauen og nå altså Indonesia. Missilforsvarssystemet er en av de store eksportsuksessene til den norske forsvarsindustrien og brukes blant annet til å beskytte kritisk infrastruktur i Washington DC.

NASAMS er et nettverksbasert missilforsvar der man kan koble sammen forskjellige moduler, sensorer og våpentyper til et samlet forsvarssystem.

Leveranser fra Norge

NASAMS-systemet leveres av Kongsberg Gruppen og det amerikanske forsvarskonsernet Raytheon. Mens Kongsberg Gruppen skal levere et komplett system med kommandoplasser, radarer, radioer og system integrasjon, samt trening og logistikk tjenester, skal Raytheon levere AMRAAM-missiler til landet.

– Vil deres del av leveransen produseres på fabrikken i Kongsberg?

– Mye av produksjonen vil skje i Norge, og så vil det være noe som gjøres av lokal industri i Indonesia, sier Lie til E24.

Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense Systems

Foto: Marius Lorentzen E24

Selve missilleveransen gjøres gjennom en egen avtale mellom amerikanske og indonesiske myndigheter, ifølge Kongsberg Gruppen.

– Er det hindringer for dette salget som følge av våpeneksportreglene eller lignende?

– Vi har vært i dialog med Utenriksdepartementet og følger de reglene som gjelder. Denne avtalen er klarert med dem, sier Eirik Lie.

Kongsberg Defense-sjef Eirik Lie forteller at prosessen med å lande salget til Indonesia har pågått over flere år.

– Som vanlig i denne industrien tar det tid å få på plass slike konkurranser, både fordi man skal gjennom omfattende konkurranse- og budsjettprosesser i det aktuelle landet, sier Lie.

Han sier at han ikke kan kommentere hvem Kongsberg og Raytheon konkurrerte med, men peker på at NASAMS er anerkjent internasjonalt og at systemet er det mest solgte i sin klasse. Leveransene vil starte om to til tre år, men Lie vil ikke si spesifikt når installasjonen skal være ferdig.

– Kan avtalen bli utvidet og gi dere en oppside utover 600 millioner fremover?

– Nå er fokuset vårt å gjennomføre prosjektet på en best mulig måte for kunden, og så får vi ta det derfra for å se hvordan dette kan utvikles videre, sier Lie.

Håper på flere Asia-kontrakter

Raytheon og Kongsberg Gruppen har allerede blitt valgt som leverandør til Australia i en konkurranse om å levere et luftvernsystem, men det norske konsernet tror også det er flere muligheter.

– Regionen er interessant for oss, sier Lie og fortsetter:

– Når det gjelder Australia har man valgt NASAMS og arbeidet ledes av Raytheon med oss som leverandør. Frem til en kontraktssignering i 2019 skal vi gjennomføre en såkalt risikoreduksjonsprosess med kunden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  2. Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

  3. Landet milliardavtale i Malaysia

  4. Kongsberg Gruppen og Raytheon sikrer avtale verdt 4,3 milliarder

  5. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder