Storbank advarer: Ny korreksjon står for tur

– Salget har akkurat begynt, og denne korreksjonen kommer til å være den største siden februar, skriver Morgan Stanley-analytikerne i et notat.

KORREKSJON: Analytikerne i storbanken Morgan Stanley retter en advarende pekefinger mot den siste tidens resultater som tegn på at markedet står overfor en ny korreksjon.

Foto: Mark Schiefelbein AP
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Sommerfesten i det amerikanske aksjemarkedet er i ferd med å gå over i en bakrus verden ikke har sett siden februar, advarer analytikerne i storbanken Morgan Stanley i et notat til sine klienter.

Investeringsbanken peker på at markedslederne har vært fraværende denne resultatsesongen, og ser på det som et urovekkende tegn på «utmattelse» og at rallyet har nådd toppen, ifølge Bloomberg.

Skuffelser fra Netflix og Facebook

Til tross for at mer enn 85 prosent av medlemmene på S&P 500 slo analytikernes forventninger i resultatsesongen, måtte flere av gigantene, blant annet Netflix og Facebook, vise til skuffende resultater. Det får Morgan Stanley til å vente at den seneste nedgangen, som begynte torsdag og fortsatte fredag og mandag, bare er starten på en ny nedtur.

S&P 500 representerer et bredt utsnitt av amerikanske industrier, og har blant annet Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon og Facebook på listen.

– Vi må innrømme at markedet ga noen misvisende signaler de siste ukene ved å begrense skadeomfanget for de brede indeksene da Netflix og Facebook bommet. Vi tror dette simpelthen ledet til en enda større falsk trygghetsfølelse i markedet, skriver analytikerne, ledet an av aksjestrategen Mike Wilson.

Les også

Investor tror børsfallet er starten på en stor korreksjon

Går ut over «gjennomsnitts-porteføljen»

Risikoen i etterkant av juli-rallyet øker dermed, mener storbanken.

– Salget har akkurat begynt, og denne korreksjonen kommer til å være den største vi har opplevd siden februar. Det er godt mulig at det får større negativ innvirkning på den gjennomsnittlige porteføljen, dersom dette er sentrert rundt teknologi, forbruk og små selskaper, skriver analytikerne videre.

En korreksjon karakteriseres av et samlet fall på over 10 prosent etter en oppgang.

Nordea-strateg: Overreaksjon

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets mener analytikerne i Morgan Stanley sannsynligvis bommer når de advarer om en kommende korreksjon.

Rein tar forbehold om at han ikke har lest notatet i sin helhet, men sier likevel at han tviler på konklusjonen.

– Teknologiselskapene har jo ikke skuffet, utenom kanskje på veksten i brukere. Så er det kanskje noen som har overvekt i disse selskapene, men det er fordi IT har gjort det best i år og de siste årene, ikke minst de store FANG-aksjene. Når du da finner noen skuffelser, som går på brukervekst, så får du et massivst salgspress som folk skal ta av. Men det ser definitivt ut som en overreaksjon, sier Rein.

FANG er et mye brukt akronym for teknologiaksjene Facebook, Apple, Netflix og Google-eier Alphabet. Noen ganger tas også Amazon med i denne gruppen, slik at fortkortelsen blir FAANG.

– Du kan så klart få en «selloff» basert på at IT opplever en nedjustering av overvektene, men det vil være en naturlig salgskorreksjon. Med mindre det løftes over i en av de andre sektorene igjen.

Et annet ankepunkt vil dukke opp dersom Apple mot formodning skulle skuffe stort når de slipper sitt resultat etter stengetid på Wall Street tirsdag kveld.

– Får du en klar skuffelse fra Apple i kveld, som er verdens, eller i alle fall teknologi-indeksens største selskap, så er det klart at du vil få en kjip utvikling, sier Rein.

– Da er timingen til Morgan Stanley god.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Teknologikjemper har falt med 4.900 mrd. fra toppen

  2. Spår opptur for «huggtann»-aksjene

  3. – Det ser meget sterkt ut

  4. Comeback for teknologikjemper: Har steget med 5.700 mrd. i år

  5. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street