Oslo Børs trosser nytt fall i oljeprisen

Til tross for at onsdagens årsrekorder i oljen nå er over fem dollar unna, har Oslo Børs holdt stand på ukens siste dag. Flere aksjer stiger på selskapsresultater.

OPPTUR: Oslo Børs steg fredag, selv om oljeprisen falt tilbake.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Oslo Børs endte dagen opp 1,1 prosent til 648,05 poeng.

Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 64,3 dollar - ned rundt to prosent for dagen - etter å ha snust på 70-tallet tidligere denne uken.

Aksjelive:Vi følger markedene!

Mens oljen peker mot en svak ukeavslutning i aksjemarkedet her hjemme, trekker utviklingen på den andre siden av Atlanterhavet i motsatt retning.

Den viktige arbeidsmarkedsrapporten «non-farm payrolls» har blitt sluppet i USA, og stemningen globalt er god etter at denne viste nok en måned med jobbvekst på over 200.000.

Saken fortsetter under grafen...

AVVIK: Grafen viser Hovedindeksen på Oslo Børs fredag, samt spotprisen på brentolje relativt til denne.

Hvilken streik?

Blant selskapene som driver oppgangen er børslokomotivet Statoil, som er opp 1,3 prosent til 155,8 kroner per aksje.

Det har også vært god fart i Norwegian-aksjen, som stiger videre inn i rekordterritorium. Aksjen endte på 327 kroner per stykk, hvilket innebærer en kursøkning på 4,41 prosent for dagen.

– Hvor ble det av streikeregningen og frykten for dyr langrutesatsning, spør Nordnet-blogger Richard Paulsen i en kommentar.

Undertegnede har ingen svar, men gårsdagens trafikkrapport viste i hvert fall få tegn til at kundene rømmer fra selskapet. Kjos & co. må imidlertid notere nok et fall i yielden (inntekten per passasjerkilometer).

Opptur på tall

En av dagens vinnere er E24-eieren Schibsted, som har lagt frem tall for første kvartal. Oppgangen var langt fra soleklar – selskapets topplinje er fallende og marginene svakere.

Inntekter fra salg av virksomhet på rundt 354 millioner kroner bidrar imidlertid til et skikkelig løft på bunnlinjen, og investorene tar bølgen: Aksjen er opp 4,83 prosent til 473 kroner.

Det er verdt å merke seg at dagens prising innebærer at Schibsted-aksjen nå har en P/E (price/earnings) på nærmere 60.

Også Kværner har sluppet tall. Selskapets utfordringer knyttet til det svake markedet er velkjent, og aksjen stiger 5,79 prosent på relativt stabil topplinjeutvikling.

Ordreinntaket var noe bedre enn ventet i perioden. Men ordreboken er fortsatt relativt slunken inn i neste år, og Kværner-aksjonærene krysser nok fortsatt fingre og tær når videre utdeling på Johan Sverdrup skal annonseres.

Skred i Vardia-kursen
Blant dagens soleklare tapere er forsikringsselskapet Vardia, som i går meldte om et underskudd på 50 til 60 millioner i første kvartal, omtrent dobbelt så mye som selskapet anslo senest i april.

Da hadde Vardia allerede i februar meldt om en hasteemisjon på 275 millioner, etter endring av regnskapsprinsipper.

Torsdag slapp selskapet nyheten om nok en emisjon. Det skal nå utstedes 375 millioner aksjer til elendige én krone per aksje. Dermed bør selv et kursras på nær 80 prosent fredag ikke komme som noen overraskelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Nedtur på Oslo Børs – nykommer mot strømmen

  2. Opptur på Oslo Børs: Fem grafer som viser markedets Opec-reaksjon

  3. Oslo Børs faller moderat etter resultatskred

  4. Flat slutt på resultatuken på Oslo Børs

  5. Største Statoil-oppgang på syv år