Sparebank tror de har tapt millioner på valutasmell

For første gang på seks år måtte Sparebank 1 Buskerud-Vestfold sende ut et resultatvarsel. Det sørget en beslutning i den sveitsiske sentralbanken for.

DYREKJØPT ERFARING: Sparebank 1 Buskerud-Vestfold frykter de har tapt millioner på et valutalån de har gitt til en bedriftskunde. Lånet er nå 50 millioner mer verdt enn panten banken har sikret seg.

DADO RUVIC(Reuters) / Sparebank 1 (Flickr)
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Tirsdag morgen varslet Sparebank 1 BV sine aksjonærer at de skriver ned verdier for snaue 50 millioner kroner i regnskapet for fjerde kvartal.

Millionsmellen i regnskapet kommer som følge av et «større engasjement» som er tapsutsatt, men som foreløpig ikke er misligholdt. Det er snakk om et valutalån som ble gitt til en bedriftskunde, men banken vil ikke si om det er snakk om en bedrift eller en investor.

Banksjef for finans, Per Grøtterød, ønsker ikke å bekrefte overfor E24 hvor stort engasjementet er, men ut i fra regnskapsrapporten fra tredje kvartal startet lånet på rundt 180 millioner kroner.

Han referer til saken som et «valutaengasjement» og indikerer at det handler om et lån i sveitserfranc.

Valutasjokket

Årsaken til at en norsk sparebank nå varsler et mulig milliontap finner vi i Sveits. Torsdag den 15. januar varslet nemlig den sveitsiske sentralbanken at de ville slutte å forsvare valutakursen, slik at den holdt seg relativt lav mot euroen blant annet.

Da sentralbanken ga opp å forsvare sveitserfrancen mot en kraftig styrkelse, skjøt valutaen i været, og sjokkerte valutamarkeder verden over.

På det meste styrket francen seg 40 prosent mot den norske kronen den torsdagen, og tirsdag er francen 23 prosent sterkere enn morgenen før sentralbanknyheten.

E24 Børs: Følg sveitserfrancen her

50 millioner mer enn panten

Da Sparebank 1 Buskerud-Vestfold innvilget søknaden om et valutalån på rundt 180 millioner kroner, sikret banken seg samtidig pant i eiendom som bedriftskunden eier.

Nå er imidlertid tapet kommet opp i 50 millioner mer enn det panten som banken sitter på er verdt:

- Det er riktig, sier Per Grøtterød, og poengterer at dette kan snu:

- På nåværende tidspunkt så anser vi det som tapt gitt den kursutviklingen vi har sett, men dette er ikke et realisert tap, og kursen kan gå andre veien.

- Har dere troen på at dere vil klare å få tilbake noen av disse pengene?

- Ja, det håper vi naturligvis.

- Har dere sett noe lignende før?

- Vi har vært bort i tilsvarende, men ikke i denne størrelsesordenen, som har gjort at vi har måttet sende ut et resultatvarsel på denne måten.

- Et enkelttilfelle

Det er hos Ole-Andreas Thoresen, banksjef for bedriftsmarked, at denne kunden befinner seg. Thoresen sier til E24 at han ikke kan gi noen detaljer om kunden eller lånet utover det banken opplyser i meldingen på grunn av taushetsplikten til banken.

- Har dere gitt et så stort valutalån før?

- Det kan jeg ikke si noe om.

På spørsmål om hvilken buffer banken legger inn på valutalån som er sikret med pant i norske eiendeler, svarer sjefen for bedriftskundene at banken ikke har noen fast regel:

- Det er helt individuelt avhengig av engasjementet. Det blir alltid en vurdering av risiko og betjeningsevne, sier Thoresen.

- Vil dere endre på praksisen deres etter dette, eller ser dere på dette som et ekstremtilfelle?

- Nei, dette er et enkelttilfelle.

Til tross for de dårlige nyhetene torsdag, har banken likevel én god nyhet til sine aksjonærer:

- Årsresultatet for 2014 vil, til tross for økte nedskrivninger, bli bedre enn resultatet for 2013, skriver banken i børsmeldingen tirsdag.

Les også

Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

Les også

Slik angriper man en valuta

Les også

Skråsikker på dansk valutaseier: – Nå vil markedet lære på den tøffe måten

Publisert:

Flere artikler

  1. Har du lån i sveitserfranc? Så mye har gjelden din økt i dag

  2. Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

  3. Oppfordrer deg til å klage på valutalån

  4. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  5. Sveits gir opp å forsvare egen valuta