Stort børsfall i Shanghai og Hongkong: – Kina er viktigere for Norge enn Hellas

Det er paniske tilstander i det kinesiske aksjemarkedet. Det kan gi stor innvirkning på norsk økonomi.

HARD DAG: Det er ikke en god dag på jobben for kinesiske investorer. Her fra et meglerhus i Shanghai som har sett det lokale markedet droppe over 6 prosent fra handelsstart til slutt onsdag.
Publisert:

De kinesiske børsene har mistet 30 prosent av verdien siden toppen i midten av juni.

Da hadde børsene steget i åtte måneder, og frykten er nå at det er en boble som sprekker ukontrollert.

Les også

Er «superskeptisk» til den kinesiske børsfesten

– Aksjene ble for dyre, og er nå nær sagt i fritt fall, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.

Onsdag endte Shanghai-børsen ned 6,22 prosent, mens Hongkong like før stenging er 6,39 prosent i rødt.

Andreassen viser til at oppgangen var mulig fordi kinesere har kunnet ta opp lån for å kjøpe aksjer.

– Dette har ført til at marginhandlerne må selge fordi de har tapt penger, og dette forsterker nedgangen i aksjemarkedet. Det er mulig vi har sett bunnen, men det er langt ifra sikkert. Oppgangen før fallet var usedvanlig stor, sier han til E24.

Tidligere har E24 skrevet om hvordan «alle» vil ha aksjer i Kina.

Kina er verdens største økonomi målt i kjøpekraft, og verdens nest største etter USA totalt sett.

Dersom den nå faller sammen vil den globale oljeetterspørselen falle, som igjen vil gi lavere oljepris.

Det bør bekymre Norge.

Les også

Økonom om kinesisk aksjeeksplosjon: – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

Bensin og Norge

Folkerepublikken har spilt en sentral rolle i veksten i den globale oljeetterspørselen og kan ta over for USA som den største importøren av olje og raffinerte produkter. En viktig drivkraft bak etterspørselen i Kina er bensinforbruk.

– Frem til april har bilsalget i Kina vært svært bra, men fra mai måned har det gått nedover, sier Ole Andre Kjennerud i DNB Markets.

Han er usikker på om bilsalget vil holde seg gjennom andre halvdel av året.

– Dersom middelklassen taper penger og vi får en negativ formueseffekt, vil bilsalget og bensinforbruket falle, sier Kjennerud.

Saken fortsetter under bildet.

KRISESTEMNING: Det kinesiske børsmarkedene er i ferd med å falle sammen. Her ser vi gigantlandets økonomiske sentrum, Shanghai.

Nordsjøoljen selger i skrivende stund for rett rundt 56 dollar per fat. De siste ti dagene har prisen falt nesten ti prosent.

– Norge vil ikke bli rammet av børsfallet i Kina på kort sikt, men på grunn av virkningen det kan ha på oljeprisen bør Norge være bekymret, sier Kjersti Haugland i DNB Markets og konstaterer:

– Sånn sett er Kina viktigere for Norge enn Hellas akkurat nå.

Les også

Sentralbanksjef: – Risiko for kaos i Hellas

Myndighetene prøver

Kinesiske myndigheter er forent med at landet vil se en lavere veksttakt enn tidligere. DNB Markets estimerer at brutto nasjonal produkt (BNP) skal ned fra 7 til 5 prosent, med en potensiell nedside på 4 prosent.

– Det er en betydelig nedsiderisiko primært drevet av det fallende boligmarkedet, sier Haugland.

Kinesiske myndigheter iverksatte kraftige innstrammingstiltak i 2012 og 2013, og har de siste to årene forsøke å bøte for tiltakene som strupet boligprisene raskere enn forutsett. Det siste året har boligprisene falt rundt 6 prosent (fra mai 2014 til mai 2015), og nøret under frykten for boligboble.

I juni satt sentralbanken ned styringsrenten for å bedre likviditeten. Lørdag kuttet sentralbanken den ettårige referanserenten igjen med 0,25 prosentpoeng til 4,85 prosent, og den ettårige innskuddsrenten til 2 prosent.

Samtidig er fond opprettet for å styrke kjøpssiden i aksjemarkedet, og lånefasiliteter utvidet.

– Vi ser nå tegn på at de politiske tiltakene ikke har ønsket effekt og at tiltroen til disse er forsvinnende, sier Haugland til E24.

Hun nevner at noen positive effekter likevel er til stede. Innkjøpssjefsindeksene som er gode indikatorer på kortsiktig vekst har styrket seg.

– Hvorvidt myndighetene har kontroll på de mange vekstkanalene er usikkert. Kina er ikke et markedsstyrt land selv om de ønsker å gå mer i den retningen, sier Haugland.

Saken fortsetter under bildet.

-KINA VIKTIGERE FOR NORGE ENN HELLAS: Det sier Kjersti Haugland.

Hun sier den siste børsveksten og bobletendensene kan forklares med at investorer tidligere på boligmarkedet har flyktet fra fallende eiendomspriser til en mer fristende børs.

40 prosent suspendert

Suspensjon er et av flere tiltak myndighetene bruker for å stoppe boblen fra å sprekke. 1.301 selskaper har så langt suspendert sine aksjer, det låser omtrent 40 prosent av aksjekapitalen.

– Dette er en midlertidig løsning, som jeg knapt vil kalle en løsning i det hele tatt, sier Kjennerud.

Kinesiske selskaper kan søke suspensjon av myndighetene dersom det er ekstraordinære omstendigheter som restrukturering, salg av aksjer til private investorer unntatt offentligheten og i påvente av «signifikante» nyheter.

– Dette fører til at store finansformuer låses inne og investorene som ønsker å selge får ikke gjort noe, sier Kjennerud.

NIKKEI: Grafen viser den japanske aksjeindeksen som har styrket seg kraftig siden januar, men er nå på vei ned igjen.

Kinesiske selskaper kan som oftest utsette aksjehandel i perioder fra ti dager til tre måneder ved godkjent suspensjon. Dersom selskapene blir tatt i ubegrunnet suspensjon vil de sannsynligvis bli bøtelagt.

– Da 400 selskaper annonserte at de skulle søke suspensjon løp investorer til meglerhusene for å selge unna, dette har utløst mye av panikken vi nå ser. Suspensjonen er bare en utsettelse av fallet som uansett vil kommer, avslutter Kjennerud.

Japan slipper ikke unna

Den japanske børsen startet året sterkt og er opp 13,50 prosent siden januar, men faller onsdag ned rundt 2,80 prosent og er rett rundt 19.800 i skrivende stund. Dette er det laveste nivået på syv uker.

De som er truffet hardest er naturlig nok de med nærmest tilknytning til Kina og inkluderer handelsvarer, konstruksjon, turist- og kosmetikkrelaterte selskaper. Japan er et ettertraktet turistmål for kinesere, og japansk sminke er svært populært.

Dette rammer butikker og næringsliv hvor eksempelvis sminkeprodusent Shiseido har falt 4,6 prosent. Industrigiganten Mitsubishi er ned 3,3 prosent.

HANG SENG: Hong Kong-børsen faller sammen med fastlands-Kina.

– Det japanske markedet er relativt robust og sentralbanken står nok klare til å støtte opp om investorene dersom det blir for store utslag, sier Kjennerud som tror Japan vil se noe lavere eksport til Kina.

Hongkong verst onsdag

Hongkong har tidligere holdt seg klar mye av uroen på fastlandet, men er onsdag tungt påvirket, og faller 6–7 prosent.

– Hongkong er veldig sårbar for videre fall da kinesiske selskaper har notert seg på børsen og flere Hongkong-selskaper er nå tilknyttet Kina enn før, sier Kjennerud.

Han utelukker ikke at Hongkong også er påvirket av situasjonen i eurosonen.

– Hvis Hongkong faller vil det gi virkninger til andre verdensbørser, sier Kjennerud.

Les også

Industrivekst gir Kina-rally

Les også

Kinabørsen ned nesten 8 prosent:
– For tidlig å si om det er et krakk

Publisert:
Gå til e24.no