Mange tror «denne» toppen er nådd

Private investorer har tatt gevinst etter nyttårsrallyet – og venter seg en snarlig korreksjon.

GEVINSTSIKRING: - Aksjemarkedet har steget kraftig siden slutten av november, og mange av de aktive som har fått med seg oppturen har tatt gevinster i februar - i påvente av en korreksjon, mener daglig leder Anders Skar i Nordnet.

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Publisert:

Etter en knallsterk utvikling på Oslo Børs i desember og januar valgte mange private aksjeinvestorer å innkassere gevinst i februar.

Det viser månedsstatistikk fra nettmegleren Nordnet.

Hittil i år har børsens hovedindeks steget 11,7 prosent, og 7 prosent av disse kom i forrige måned.

Mange solgte
Nå er det imidlertid veldig klare tegn til at mange tror en foreløpig topp er nådd:

I februar nettosolgte privatpersoner aksjer for 367 millioner. Til sammenligning viser statistikken at privatpersoner nettosolgte aksjer for 88 millioner i februar i fjor.

Til tross for nedsalget mener daglig leder Anders Skar i Nordnet at privatpersoner er mer positive og optimistiske med hensyn til aksjeinvesteringer enn på lenge.

KLAR UTVIKLING: - Trenden blant private aksjehandlere var ganske tydelig i februar, sier Anders Skar i Nordnet.

Trond Solberg

- Salget i februar er nok heller drevet av troen på snarlig korreksjon i aksjemarkedet enn en fullstendig mistillit til markedet, sier han i en melding.

- Aksjemarkedet har steget kraftig siden slutten av november, og mange av de aktive som har fått med seg oppturen har tatt gevinster i påvente av en korreksjon, påpeker Skar.

Skar påpeker at de fleste selskapene på Oslo Børs har rapportert resultater for fjerde kvartal i februar, og at spekulasjon i forkant av en resultatrapport og reaksjoner på både positive og negative nyheter har drevet opp aktiviteten blant børsens private investorer.

Statoil og Yara mest solgt

Solenergiselskapet Rec og kunstgjødselkonsernet Yara de to aksjene privatpersoner handlet mest i februar.

Ifølge statistikken var Statoil Fuel & Retail og Marine Harvest de to aksjene private aksjeinvestorer kjøpte mest, mens Statoil og Yara ble solgt mest.

Kjøper bear-fond

Nordnet sier at en annen trend i handelsmønsteret bidrar til å styrke troen på at privatpersoner nå posisjonerer seg for en nedtur.

I februar har har veldig mange kjøpt Xact Bear, som tjener penger når børsen faller, mens de har kvittet seg med aksjer i fondet bull, som stiger når børsen stiger.