Dette gir børsras i Oslo

Kina-frykt og fallende oljepris sender Oslo Børs rett i kjelleren torsdag.

NEDTUR: Amerikanerne kaller det en «double whammy» – Oslo Børs faller på Kina-frykt og oljeprisbekymringer.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Oslo Børs får en dobbel jab torsdag, idet svakt globalt markedssentiment – drevet av betydelig uro i Kina – og et større fall i oljeprisen samtidig skyller innover det norske aksjemarkedet.

– Vi måtte forvente fall, etter at det ble blodrødt i Asia, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Hovedindeksen er ned 3,22 prosent til 562,98 poeng etter en halvtimes handel.

Det er spesielt børslokomotivet Statoil som drar utviklingen. Kursen i oljeselskapet er ned 4,41 prosent til 112,8 kroner.

Fallet kan imidlertid ikke tilskrives Statoil alene. Kun 12 aksjer stiger i Oslo i dagens handel.

Oljeprisras

Det er likevel de oljerelaterte aksjene som leder an i nedgangen på Oslo Børs, hvilket etter alle solemerker kan relateres til et nytt fall i oljeprisen på 4,66 prosent til 32,77 dollar per fat (brent spot).

– Oljeprisen er det største usikkerhetsmomentet akkurat nå. Det ser ikke ut til at den har en bunn. Jo lavere oljeprisen går, jo mer stress bygger seg opp i den delen av økonomien, sier Rein.

Utviklingen i Kina får «skylden» for det siste døgnets nedgang, sammen med gårsdagens oljelagertall fra USA.

Lagertallene viste et trekk på 5,1 millioner fat i de amerikanske råoljelagrene, men de totale reservene økte imidlertid med 7,3 millioner fat.

«Mens tirsdagens indikasjoner om trekk i de amerikanske råoljebeholdningene ble bekreftet, reagerte markedet negativt på en betydelig vekst i produktlagrene. I kombinasjon med bekymringen for utviklingen i kinesisk etterspørsel, har dette tynget oljeprisene det siste halve døgnet», skriver DNB Markets om det siste døgnets utvikling i oljeprisen i sin morgenrapport.

Seismikk til bunns

«Taperlisten» i Oslo ble fra start tapetsert av leteselskapene.

Både TGS-Nopec Geophysical og Electromagnetic Geoservices har lagt frem oppdateringer før åpningen.

Førstnevnte bommet på sine egne estimater for 2015 og meldte om et betydelig fall i inntektene gjennom året, og i det siste kvartalet spesielt. For EMGS sin del melder selskapet om en flåteutnyttelse i fjerde kvartal på svært beskjedne 21 prosent.

Aksjene er i skrivende stund ned henholdsvis 13,23 prosent til 113 kroner og 9,66 prosent til 0,28 kroner per aksje.

Aksjelive:
Les mer om seismikkselskapene her!

Saken fortsetter under bildet ...

NEDTUR: Bildet viser utviklingen på Oslo Børs etter noen minutters handel torsdag, der seismikkselskapene gjorde det spesielt svakt. Kolonnen i midten viser aksjene med størst prosentvis nedgang, til høyre aksjene som er mest omsatt.

Infront

DINE PENGER+: Fire måter å tjene penger på en lav oljepris

– Sinnsykt

I Kina var handelen på Shanghai- og Shenzen-børsen i natt pauset etter et kursfall på over syv prosent etter mindre enn en halvtimes handel.

– Dette er sinnsykt. Vi avsluttet alle våre posisjoner i dag morges, etter at aksjene nådde stop-loss nivåer, sier investeringssjef Chen Gang hos Shanghai Heqi Tongyi Asset Management til Bloomberg.

Kinas sentralbank senket torsdag den offisielle kursen på yuan med 0,51 prosent ned til 6.5646 per dollar. Det er den største senkningen siden devalueringen i august.

Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

Nordea

Utviklingen fører til økt frykt for svakere utvikling i det som i en årrekke har vært verdens vekstmotor, med effektene som eventuelt vil følge i råvaremarkedene, valutamarkedet og mulig global deflasjon.

De kinesiske myndighetene har ellers lagt frem nye regler som legger restriksjoner på aksjesalg for store investorer, ifølge Reuters.

Disse kan kun selge opp til én prosent av aksjekapitalen i et børsnotert selskap gjennom et sentralisert salgssystem hver tredje måned, og må i tillegg varsle sine planer minst 15 dager i forkant.

Flere av selskapene som opererer i markeder der Kina har stor innflytelse gjør det svakt i dagens handel i Oslo. Eksempelvis er Norsk Hydro ned 5,03 prosent til 29,84 kroner, mens tørrlastrederiet Golden Ocean faller 8,96 prosent til 7,42 kroner.

Stor usikkerhet

Leif-Rune Rein i Nordea forteller at det er stor usikkerhet i markedet om dagen. Han ser likhetstrekk med børsutviklingen i fjor sommer, da Kina-frykt utløste et kraftig globalt børsfall.

– Dette liker ikke markedet, og det er helt klart dette det fokuseres på nå.

Han mener det er umulig å si hvor lenge den sure stemningen vil vedvare i markedet, men er klar på at det kan snu - raskt.

– Kan et tall være nok? Kan gode jobbtall fra USA i morgen være nok, eller et rentekutt i Kina? Det kan det godt være. Og når rekylen kommer, kan det være like sterkt som fallet i forkant, sier Rein.

Les også

– Børsfallet får ingen store konsekvenser

Les også

Vraker John Fredriksens Seadrill og satser på rivalen

Les også

2016 – et spennende aksjeår

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Kina
 3. Oslo Børs
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Mot største børsnedtur siden brexit-uroen grep markedet

 2. Kinesiske børser stengt ut dagen etter kursras

 3. Salgsnekt-stopp kan ha gitt børsras i Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. Mørk åpning i Oslo

 6. Oslo Børs faller videre: – Nå er det frykt og grådighet som råder