Aksjeskolen for viderekomne: Dette kan spare deg for tusenvis av kroner årlig

Nesten halvparten av handelen i norske aksjer skjer på andre markedsplasser enn Oslo Børs. Kunnskap om dette kan potensielt spare deg som handler aksjer aktivt for store summer hvert år.

AKSJENE HANDLES IKKE BARE HER: Rundt 60 prosent av handelen i aksjer notert på Oslo Børs skjer på Oslo Børs. Resten skjer på andre markedsplasser, såkalte MTF-er eller dark pools.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Frem til 2007 ble alle ordrene i norske aksjer sendt til Oslo Børs. Men i 2007 ble EU-direktivet MiFID innført i Norge, og åpnet med det for at handel i norske aksjer også kunne skje på andre markedsplasser.

Hva betyr det og hvorfor skal du bry deg om det, tenker du kanskje?

Intensjonen bak EU-direktivet var å legge til rette for at økt konkurranse skulle gi bedre tjenester.

Et nøkkelord i denne sammenhengen er «slippage».

– Jeg tror ikke det finnes et godt norsk ord for dette, men det vi snakker om er forskjellen på kjøps- og salgskurs når man skal handle, samt hvor mye man eventuelt skyver kurser for å få utført ordren, sier Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

Aksje-NM 2017 går mot slutten, og Aksjeskolen går derfor gjennom emner som kan være nyttige for dem som har lyst til å prøve seg med ekte penger i aksjemarkedet – eller som allerede er i gang.

Sikrer beste kurs

Strøm har samlet mye data på emnet og blant annet skrevet flere innlegg på Paretos nettsider hvor han tar opp dette.

– EN SYSTEMATISK KOSTNAD: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities forklarer slippage.

Foto: E24

Slippage er en stor kostnad for dem som handler mye. Aksjefond og andre som på profesjonell basis forvalter penger er lovpålagt å sikre «beste pris» ved utførsel av sine ordre i markedet. For å sikre at dette skjer benytter meglerhus som betjener profesjonelle kunder det som kalles for Smart Order Router (SOR). SOR er en programvare som gjør at man handler på alle markedsplasser samtidig og dermed får beste kurs.

– Hovedpoenget med SOR er at ved hele tiden å søke etter tilgjengelig handelsvolum og beste pris på alle markedsplassene som tilbyr handel i norske aksjer, sikrer man god ordreutførelse, noe som er en av meglerhusenes viktigste oppgaver, sier Strøm.

Ifølge ham er det som regel to grunner til at du ikke har hørt noe særlig om dette.

– For det første er dette ganske teknisk, og for det andre er det slik at flere av de meglerhusene som stort sett henvender seg til private kunder ikke har investert i systemene til å bruke SOR, sier han.

– Det koster mye penger både å skaffe seg tilgang til systemene og få disse tilpasset eget handelssystem.

Les også

Aksjeskolen: Sjekkliste for fundamental selskapsanalyse

Strøm tror derfor at en del kunder hos meglerhusene ikke vet at man ville kunne fått bedre priser på ordrene sine.

Han mener dem som handler aktivt og for store beløp bør kjenne til SOR.

– Vi snakker om en systematisk kostnad som alltid er der og som over tid blir betydelig. Det er som å gå Birken med tyngre sekk enn de andre deltakerne. De mest aktive kundene våre dekker nesten hele kurtasjekostnaden ved å handle med SOR, sier han.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

MTF-er og dark pools

Det er to typer markedsplasser som tilbyr handel av børsnoterte verdipapirer som før 2007 bare kunne handles over regulær børs. Den første er det som kalles MTF-er. MTF står for Multilateral Trading Facility, og kan ikke notere nye aksjer, men kan altså omsette aksjer notert på for eksempel Oslo Børs.

– VI KLARER OSS BRA: Det sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs om konkurranseforholdet med andre markedsplasser.

Cornelius Poppe / NTB scanpix

I tillegg finnes såkalte dark pools, hvor ordreboken ikke er synlige for noen. Til tross for navnet er disse helt lovlige markedsplasser, og drives av ulike meglerhus, ifølge Strøm. Poenget med dark pools er at man skal kunne sjekke interessen for en ordre uten å flagge den. Dark pools blir blant annet benyttet av profesjonelle investorer for å handle store poster.

Mer fragmentert handel

Ifølge Oslo Børs skjer nå om lag 60 prosent av handelen i norske aksjer hos dem. Ved inngangen til 2009 var markedsandelen på nær 100 prosent, og falt deretter kraftig frem til 2013. Siden da har markedsandelen stabilisert seg, opplyser kommunikasjonssjef Geir Harald Aase.

– Handelen er blitt mer fragmentert, sier Aase.

– I løpet av en vanlig dag skjer handelen i Oslo Børs-aksjer på om lag 15 ulike MTF-er. Noen av dem har mørke ordrebøker, andre har gjennomlyste ordrebøker og noen har begge hovedtyper ordrebøker, sier han.

(Artikkelen fortsetter under grafen)

UTVIKLINGEN: Grafen viser at utviklingen har vært lik på alle børsene. For Oslo Børs var markedsandelen på nær 100 prosent, og falt mye frem til 2013. Siden har den stabilisert seg.

Graf: Bats.com/Oslo Børs

Aase påpeker at prisdannelsen skjer på den mest likvide markedsplassen, altså der det er mulig å omsette verdipapiret raskest og med minst effekt på kursene.

– Mesteparten av handelen skjer på Oslo Børs, og det er i de mest likvide ordrebøkene investorer kan handle til best kurser, sier han.

– Hva er så best kurser? Når kvaliteten på en markedsplass vurderes vektlegges kvalitetsmål som avstand mellom beste kjøper -og selgerkurs, dybden i ordreboken og hvor mye man kan handle uten å flytte ordebildet. Vi klarer oss bra hvis du ser på disse kvalitetsmålene, sier Aase.

Det er først og fremst investorer og meglerhusene som vil være opptatt av betydningen av at handelen blir mer fragmentert, mener Aase.

– Før kunne vi se at det var en del feilprising og at man kunne få arbitrasjemuligheter (se faktaboks). Men nå som flere aktører har en type algoritmehandel som integrerer alle markedsplassene, har mye av det forsvunnet, og man får en mer riktig pris, sier han.

Les også

Aksjeskolen: Sjekkliste for fundamental selskapsanalyse

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

Les også

Advarer mot å handle på «hete aksjetips»: Derfor bør du tenke deg godt om

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Frykter tradingsystem gjør småinvestorer til tapere

  2. Nå starter Aksje-NM opp igjen – nå med live aksjekurser

  3. Nå er Aksjeligaen i gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå er Aksje-NM i gang

  6. Tesla-feber hos norske investorer