Fire Telenor-topper suspenderes midlertidig

Fire Telenor-topper som skal ha mottatt bekymringsmeldingene om mulig korrupsjon i VimpelCom, blir nå suspendert av den ferske Telenor-sjefen. To av direktørene har sittet i styret i VimpelCom.

PERMITTERES: Finansdirektør Richard Olav Aa (t.v.), her med konsernsjef Sigve Brekke, fristilles midlertidig fra Telenor-ledelsen.

Berit Roald
 • Andreas Fosse
 • Marius Lorentzen
 • Bjørn Haugan
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Anders Park Framstad
 • Anita Bakk Henriksen
Publisert:

I flere børsmeldinger som ble sendt ut onsdag kveld melder Telenor at fire av deres toppfolk nå er midlertidig fristilt fra sine stillinger. Dette gjelder:

 • Finansdirektør Richard Olav Aa
 • Juridisk direktør Pål Wien Espen
 • Fridtjof Rusten. Satt i VimpelCom-styret fra 2005 til 2008, gikk tidligere i år fra jobben som finansdirektør i dTac, Telenors mobilselskap i Thailand.
 • Ole Bjørn Sjulstad, satt i styret i VimpelCom fra 2010 til mai 2015, og har tidligere vært Russland-sjef for Telenor. Nå leder han corporate affairs i Telenor Ungarn.

PERMITTERES: Fridtjof Rusten satt fra 2005 til 2008 i VimpelCom-styret på vegne av Telenor. I senere tid har han vært finansdirektør i dTac, Telenors mobilselskap i Thailand, en jobb han nylig trakk seg fra.

Per Kristian Aale

Konserndirektør Morten Karlsen Sørby er utpekt som fungerende finansdirektør inntil videre og alle de fire permitterte beholder lønnen så lenge de er permittert, ifølge Telenor.

Konsernsjef Sigve Brekke har knapt rukket å sitte tre måneder i sjefsstolen før han i samråd med styret tok beslutningen. Dette skjer kort tid etter at Brekke og styret fikk satt i gang en ekstern gransking av hvordan Telenor har håndtert VimpelCom-saken. Denne utføres av Deloitte.

Næringsminister Monica Mæland, som representerer staten som eier 54 prosent av Telenor, sier i følgende i en kort kommentar:

«Vi tar dette til etterretning. Dette understreker på ny alvoret i saken. Eventuelle spørsmål må rettes til Telenor».

Fridtjof Rusten har tidligere uttalt til VG/E24 at han har vært innkalt til «møter» med myndighetene for å svare på spørsmål om saken, og beskrev seg selv som et vitne i saken, ettersom han ikke har blitt siktet så langt.

Les også

Morten Karlsen Sørby stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Les også

– Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Håndterte varslermeldinger

Telenor skriver at det er på grunn av Deloitte-granskingen at toppene permitteres.

– Årsaken til at de fire er fristilt, er at de har håndtert bekymringer i denne saken, sier Telenor-sjef Sigve Brekke til VG.

SUSPENDERES: Pål Wien Espen er juridisk direktør i Telenor.

– Det betyr at de har hatt roller i Telenors håndtering av Usbekistan-saken?

– De har håndtert bekymringer Telenor har mottatt knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan, bekrefter Brekke.

Telenor-sjefen innrømmer med andre ord at de fire direktørene har mottatt og sittet på bekymringsmeldingene om at det muligens foregikk korrupsjon i VimpelCom.

Advokat Cato Schiøtz representerer tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Schiøtz bekrefter overfor VG at minst to representanter for Telenor 30. september og 4. oktober 2011 mottok bekymringsmeldinger fra en norsk varsler i Telenor.

Schiøtz poengterte at denne varsleren «ikke satt i VimpelCom-styret». Ifølge Lunder og hans forsvarer mottok Lunder selv denne bekymringsmeldingen, og Lunder stanset da overføringer på totalt 30 millioner dollar til postkasseselskapet Takilant på Gibraltar.

Lunder fikk transaksjonen vurdert både internt og eksternt, men etter at disse konkluderte med at ingenting skal ha vært galt, godkjente Lunder overføringene.

SUSPENDERES: Ole Bjørn Sjulstad har vært Telenors Russland-sjef og satt i perioden 2010 til mai 2015 i styret i VimpelCom på vegne av Telenor. Nå er han leder for corporate affairs i Telenor Ungarn.

Cornelius Poppe

– Har minst to av de fire som nå fristilles, vært mottager av disse korrupsjonsadvarslene fra varsleren, uten at de meldte fra?

– Det kan jeg ikke kommentere, fordi vi er pålagt av amerikanske etterforskningsmyndigheter ikke å si noe om det, sier Telenors konsernsjef.

Han understreker at ingen av de fire er mistenkt for noen tilknytning til korrupsjon.

I meldingen om Aa og Espen står det at begge «ønsker i denne situasjonen å presisere at de har bidratt til at bekymringer om Vimpelcoms investeringer i Usbekistan er tatt videre på korrekt måte».

Permittert til Deloitte er ferdige

Pressetalsmann Atle Lessum i Telenor opplyser til E24 at de fire Telenor-direktørene vil være fristilt fra stillingene sine så lenge Deloitte arbeider med gjennomgangen som er igangsatt av konsernsjef Sigve Brekke.

Det er ikke fastsatt noen spesifikk tidsramme utover dette.

– Har Deloitte avdekket noen nye opplysninger i saken som har forårsaket denne beslutningen?

RYKKER MIDLERTIDIG INN: Morten Karlsen Sørby, én av Telenors mest erfarne direktører, skal nå fungere i jobben som finansdirektør fra Telenor. Sørby har siden februar sittet i VimpelComs styre, men trekker seg nå fra det vervet.

– Nei, de har knapt rukket å komme i gang med sitt arbeid. Vi har blitt enige om dette fordi det har blitt stilt en del spørsmål om hvordan Telenor har håndtert eierskapet i VimpelCom. Derfor føler vi at det er naturlig å ta dette grepet nå, sier Lessum til E24.

– Har styret i Telenor vært involvert i denne beslutningen?

– Dette er en beslutning som alle parter har vært enige om, sier Lessum.

BAKGRUNN: Dette er Vimpelcom-saken

– Betrodde medarbeidere

Telenors toppsjef understreker at han ikke mistenker at noen av de fire direktørene har vært involvert i korrupsjonen direkte.

«Vi har ingen grunn til å tro at disse lederne har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom. Dette er betrodde medarbeidere med solid bakgrunn i Telenor», skriver Brekke i en uttalelse og legger til:

«Nå stilles det likevel spørsmål til hvordan Telenor har håndtert bekymringer knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan. For å undersøke dette har styret iverksatt flere tiltak, inkludert en uavhengig gjennomgang som utføres av Deloitte. For at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige granskingen har vi kommet til en felles enighet om at disse lederne midlertidig fristilles fra sine ansvarsområder inntil det foreligger klarhet i fakta».

Det har så langt onsdag kveld ikke lykkes VG/E24 å komme i kontakt med Richard Olav Aa.

Les også

Ransaket huset til Lunder torsdag

Les også

GSMA-styret skal diskutere Baksaas

Les også

Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Veon (tidl. Vimpelcom)
 2. Telenor

Flere artikler

 1. Suspendert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

 2. Stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

 3. Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011

 4. – Krevende å lese om Telenor-medarbeideren som varslet i 2011

 5. Telenor-Brekke får ros for handlekraft