Analytikere om Det norske-kjøp: – Bortimot gratis

Det norske betaler egentlig bare 44 millioner kroner for Premier Oils virksomhet i Norge.

BILLIG KJØP: Analytikere mener at oljeselskapet Det norske har vokst seg større uten å grave dypt i lommeboken.

 • John Thomas Aarø
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det er et bra kjøp, sier senior analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

Mandag morgen ble det kjent at Kjell Inge Røkke-dominerte Det norske oljeselskap kjøper Premier Oils norske virksomhet for 1.042 millioner norske kroner.

Med Premier Oil Norge følger nemlig fremtidige skattelettelser (estimert skatteunderskudd, uavskrevne skattebalanser og leterefusjon) på 115 millioner dollar, tilsvarende én milliard kroner.

Dersom kjøpesummen veies opp mot de fremtidige skattelettelsene, påpeker Bakken at Det norske bare betaler fem millioner dollar, tilsvarende rundt 44 millioner kroner, for Premier Oils norske portefølje.

Gjennom Aker-systemet eier Kjell Inge Røkke halvparten av Det Norske oljeselskap.

– Det er en liten økonomisk eksponering for selskapet, sier Bakken om Det Norskes nye milliardinvestering.

Det norske-aksjen er opp 3,51 prosent på Oslo Børs mandag.

Les også

Milliardkjøp for Det norske

Vette viktigst

Med på kjøpet følger operatørskapet på Vette-feltet med de tilstøtende lisensene Mackerel og Herring.

Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie

Carnegie

I tillegg får Det norske kloen i en såkalt ikke-operert eierinteresse i Frøy-feltet (like ved det produserende Alvheim-feltet, hvor Det norske er operatør) på 50 prosent og syv letelisenser i Nordsjøen.

– Jeg tror Vette-feltet er den viktigste eiendelen de får. Det gir en ny utbyggingsopsjon. Nå har Det norske allerede en del funn i porteføljen, men jo flere muligheter man har, jo mer kan man velge og vrake.

– Når man får disse valgmulighetene bortimot gratis, er det åpenbart positivt, sier Bakken.

Han begrunner dette videre med at han tror oljeprisen på sikt vil stige fra dagens svært lave nivåer. Mandag koster et fat Nordsjøolje (Brent spot) like under 45 dollar fatet.

– Den behøver ikke stige i neste uke. Dette er en mer langsiktig investering. På Vette-feltet vil det sannsynligvis komme en investeringsbeslutning i 2017, noe som gjør at det kanskje kommer i produksjon i 2020. Jeg tror at det går an å finne en lønnsom utbygging på dette feltet, og da er dette et bra kjøp, sier Bakken.

Les også

Det norske kjøper Svenska-datter

Valuta og oljepris

DNB-analytiker Helge André Martinsen sier at vurderingen av prisen Det norske nå betaler avhenger av hvilken valuta og oljepris man legger til grunn.

Han mener nemlig at de eiendelene Det norske nå kjøper er mindre industrielt interessante enn de som Det norske sikret seg ved kjøpet av Svenska Petroleums eiendeler på norsk sokkel for en drøy måned siden.

(Saken fortsetter under bildet)

EIER HALVPARTEN: Kjell Inge Røkke og Aker.

Lise Åserud/

Ifølge analytikeren ligger lønnsomhetsprisen (break-even) på Vette- og Frøy-feltet, som Det norske nå kjøper seg opp i, «høyt på break even-kurven».

– De kjøper en ressursbase for en billig penge, som kan bygges ut ved et høyere oljeprisregime og i et scenario der utbyggingskostnadene eventuelt er lavere, sier Martinsen til E24.

Les også

Milliardtap for Røkkes oljeselskap

To mål

DNB-analytikeren mener Det norske har to mål i sikte gjennom dette kjøpet. Det ene er at nedturen i oljenæringen gir muligheter til gode kjøp, og det andre er at Det norske nå selv er i skatteposisjon.

I 2013 hadde Det norske nemlig en netto skatteinntekt (takket være refusjonene i oljeskattesystemet) på 339,8 millioner dollar. I fjor hadde dette beløpet sunket til 96,5 millioner dollar.

Med kjøpet av Marathon Oil har selskapet også fått opp en produksjon som gjør at selskapet må betale skatt, viser regnskapene for årets tre første kvartaler.

– Det norske betaler 1,04 milliarder kroner for Premier, men sier samtidig at de får med et fremførbart skatteunderskudd på én milliard. Er dette kjøpet nesten gratis?

– Det kan potensielt bli det. Det er liten tvil om at det er ganske sterke skattemessige incentiver som ligger til grunn her. Det norske kjøper en opsjonalitet for en rimelig ekspansjon her, sier Martinsen.

Les også

– Kostnadsgrep oppveier svakt resultat

Les også

Venter flere store oljeoppkjøp: – Det skal jo løsne

Les også

Eksperter skeptisk til at oljeprisen vil falle til 30 dollar fatet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Milliardkjøp for Det norske

 2. Betalt innhold

  Det norske kjøper oljeselskap for 1 milliard

 3. Betalt innhold

  Det norske kjøper Premier Oil Norge for over en milliard

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil er storfornøyd med milliardkjøp i Brasil

 6. Betalt innhold

  Yme-utbyggingen kan bli større