Resultatsesongen sparkes i gang: Disse fire børskjempene skal dra lasset

Analytikerne spår kraftig resultathopp på Oslo Børs i tredje kvartal, men det avhenger av at Statoil, Hydro, Telenor og DNB leverer varene.

RESULTATSKRED: De neste ukene står tallslippene i kø på Oslo Børs.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Sesongen for de børsnoterte selskapenes resultatrapporter ruller i gang for alvor på torsdag, før det største tallskredet slippes neste uke.

Blant de største selskapene skal Yara i ilden først. Deretter er det duket for tallslippene fra både Hydro, Orkla, Telenor, DNB og Statoil.

På Oslo Børs har rekordene stått for fall i år. Med en hovedindeks som nærmer seg milepælen 800 poeng er resultatutviklingen viktig for å kunne forsvare de stadig høyere kursene.

Og nettopp resultatene fra tungvekterne er avgjørende når dommen over resultatsesongen skal felles.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Spår kraftig resultathopp

Ifølge tall samlet inn av DNB Markets venter analytikerne ved denne korsveien ventet en sterk inntjeningsvekst.

Sammenlignet med tredje kvartal i fjor er veksten i resultat per aksje antatt å bli på 34 prosent.

– Snittinntjeningen gjennom fjerde kvartal 2015 og store deler av 2016 var den laveste vi har hatt på noen år. Slik sett har det vært en periode med lav inntjening for indeksen totalt sett. Veksten tar igjen en tidligere nedgang, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til E24.

Les også

Ukens Investtech: Festen er slutt i disse aksjene

De som skal dra lasset er Statoil, Norsk Hydro, Telenor og DNB. Disse fire selskapene står for nærmest all vekst i prognosen.

Statoil-effekten blir ekstra stor fordi oljeselskapet gikk med et underskudd i tredje kvartal i fjor, ifølge aksjestrategen.

Siden den gang har oljeprisen steget, og børsens største selskap får også drahjelp av lavere kostnader.

Da oljeprisen falt svarte Statoil med kostnadskutt. Selskapet har hittil kuttet de årlige kostnadene med 3,2 milliarder dollar, og har som mål å kutte enda en milliard dollar i år.

– Fra å trekke ned er Statoil noe som nå trekker opp en god del. Statoil alene står for rundt to tredjedeler av veksten. Det er den store bidragsyteren, sier Harper.

Han peker på at oljeprisen i gjennomsnitt lå 11 prosent høyere i tredje kvartal enn året før. En viktig faktor for at oljeprisen har holdt seg oppe er avtalen mellom land i og utenfor Opec om å kutte produksjonen med 1,8 millioner fat per dag.

– I Statoils tilfelle får du høyere oljepris, men også kostnadskuttene har fått tid til å komme inn i tallene. Du får både topplinjehjelp og lavere kostnader samtidig, sier Harper.

Stigende aluminiumspriser er godt nytt for børsens fjerde største selskap Hydro. Bare i år er nøkkelprisen på aluminium opp 27 prosent på metallbørsen i London, med hjelp fra forventninger om at Kina stenger ned produksjonskapasitet av miljøhensyn.

Etter Statoil er nettopp Hydro antatt å bidra mest til inntjeningsveksten.

– Statoil og Hydro står for en veldig stor del av den totale veksten. Endringer i råvarepriser er den største forklaringsfaktoren, i tillegg til kostnadskuttene i Statoil, sier Harper.

saken fortsetter under

HOPP: Får analytikerne rett vil selskapene på Oslo Børs levere et resultat per aksje i tredje kvartal som er 34,4 prosent høyere enn i tredje kvartal i fjor.

– Boomen vi har ventet på etter finanskrisen

På Oslo Børs styrer råvarepriser som aluminium, gjødsel og olje mye av utviklingen i noen av de største selskapene.

Disse råvarene regnes som sykliske fordi de ofte svinger sammen med veksten i verdensøkonomien. Sterkere vekst er positivt for råvarer fordi etterspørselen da stiger.

Les også

Tingenes internett debuterer på Oslo Børs: – Markedet vil ikke være det begrensende

Ifølge Det internasjonale pengefondet er utsiktene for verdensøkonomien blitt lysere.

IMF venter at den økonomiske veksten tiltar fra 3,2 prosent i 2016, som var det svakeste siden finanskrisen, til 3,6 prosent i år og videre til 3,7 prosent neste år.

– I øyeblikket er det vekst i så å si alle økonomier. Man kan godt si at vi er i en global boom, i en høykonjunktur. Det man forventer er at de sykliske næringene begynner å gjøre det bra og leverer omsetningsvekst. Dette er noe investorene vil lete etter i denne resultatsesongen, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

Harper sier det er vanlig at råvarepriser stiger sent i den økonomiske syklusen, altså når det begynner å bli noen år siden siste store nedtur.

Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning.

– I starten av syklusen er det gjerne litt for mye av det meste, og prisene er relativt lave. Etter hvert som syklusen blir mer moden blir det vanskeligere å få tak i råvarer ettersom etterspørselen blir sterkere. Da får man gjerne oppgang i råvarepriser, sier han.

Myrseth tror at råvarer vil være på investorenes radar også i tiden fremover.

– Man begynner å se at ting strammer seg til i råvarer, med økt prisingsmakt. Man ser at det faktisk begynner å bli bedre. Nå er tidevannet sterkt nok til å løfte alle båter. Vi har endelig den boomen vi har ventet på etter finanskrisen.

– I dette klimaet skal egentlig sykliske deler av inntjeningen eksplodere. Så får vi se om det skjer, sier Myrseth.

Les også

Blant Europas dyreste før selskapene skal i ilden

Les også

Spetalen og gründere vil minilagre på børs

Les også

Ice utsetter børsnoteringen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Analytikere venter kraftig resultatvekst på Oslo Børs: – Ferdig med krisen for lenge siden

  2. DNB-analyse: Disse selskapene avgjør resultatsesongen

  3. Kvartalsresultatene: – Dramatisk nedjustering av forventninger

  4. Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst

  5. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street