Laveste fryktindeks siden 1993

Den såkalte VIX-indeksen har ikke vært lavere nivåer på 24 år. – Investorene er overoptimistiske, mener strateg.

FRYKTLØS: VIX-indeksen stengte mandag på det laveste nivået siden 1993.
Publisert: Publisert:

Aksjemarkedet ser tilsynelatende ingen skyer på himmelen om dagen.

Etter at det ble klart at Emmanuel Macron blir Frankrikes nye president har «frykt-indeksen» falt til rekordlave nivåer.

VIX-indeksen, som måler forventet turbulens på den brede S&P 500-indeksen på kort sikt, falt 7,6 prosent mandag og stengte i 9,77 poeng.

Dette er det laveste nivået siden desember 1993. Tidligere på dagen var den nede i 9,72 poeng, som er det laveste intradag-nivået målt siden 2006.

Siden første runde av det franske valget 27. april er indeksen ned hele 32 prosent.

Varsellampen blinker

Den realiserte 90-dagers volatiliteten til S&P 500-indeksen har samtidig falt til 6,7 prosent. Så rolig har ikke markedet vært siden 1995, ifølge Financial Times (krever innlogging).

– Spørsmålet nå er om investorene har blitt for komfortable, nå som vi også er på vei inn i en historisk sett sesongmessig svak periode, sier sjefstrateg i Nordea, Leif-Rune Rein til E24.

REKORDLAV: VIX-indeksen stengte mandag på det laveste nivået siden 1993.

Han peker på at prisingen på amerikanske aksjer trukket oppover den siste tiden, noe som bidrar til at Reins risikoindikator blinker rødt.

– Miksen mellom prising og volatilitet indikerer at investorene er overoptimistiske, fortsetter Rein.

ADVARER: Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea, tror investorene kan være for optimistiske.

Volatiliteten i det amerikanske aksjemarkedet har nærmest forduftet.

Med en av de beste sesongene for global inntjening på mange år og stadige tegn til økonomisk vekst, kan det virke som om investorene har valgt å rette fokus mot nettopp dette, heller enn usikkerhet knyttet til geopolitiske utfordringer og trusler fra Nord-Korea, skriver Bloomberg.

Les også

Styrket euro etter Macron-seier

– Kan ikke si at vi ikke ble advart

Tross bekymringer mener strategen at dersom man ser på de fundamentale forholdene, som utsiktene til både økonomisk vekst og vekst i selskapenes inntjening, så har investorene relativt lite å bekymre seg for.

– Til det er utsiktene for gode. Vi venter at global vekst blir på rundt 3,3 prosent i 2017, samtidig som analytkerne i sum nå estimerer en global inntjeningsvekst på rundt 13,5 prosent for året som helhet, sier Husebye Rein.

– Dette lover godt for aksjer, og vi er optimistiske. Likevel, dersom det går galt, og vi får en klar korreksjon i aksjekursene, så kan vi hvert fall ikke hevde at vi ikke ble advart, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om